Közélet

Ma végre feléled álmából a SZIN

Ma végre feléled álmából a SZIN

2014. augusztus 26., kedd
Ma végre feléled álmából a SZIN
SZIN3-18

Már a 0. napon egy komplett város költözik a Partfürdőbe, a Civil falu idén közel nyolcvan civil szervezettel várja a fesztivállakókat. Vajda Árpáddal az IH fesztiválon betöltött "új" szerepéről beszélgettünk.

Mint ahogyan arról

júniusban a SZEGEDma.hu is beszámolt

, az IH Rendezvényközpontot és a Belvárosi Mozit is üzemeltető önkormányzati cég, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. nehéz anyagi helyzetbe került, ezzel együtt kellett felelős döntést hozni a 2014-es Szegedi Ifjúsági Napokról. A likviditási gondokkal küzdő szervezet előtt két út állt: vagy teljes mértékben lemond az augusztusi fesztiválról, vagy egy külső cégnek adja át a szervezéssel járó feladatokat. Végül az utóbbi mellett döntöttek, így kerülhetett a képbe a szegedi Tiszaparty Rendezvényszervező Kft., amely szerződése szerint 1+1 évig látja el a SZIN körüli teendőket. „Szoros és jó az együttműködésünk a kft.-vel. Idén lekerült a vállunkról az a teher, hogy a fesztivál gazdasági és logisztikai hátterét megteremtsük, így szakmailag rá tudtunk fókuszálni a Civil falura, ami minden eddiginél profibb lesz” – ismertette portálunkkal

Vajda Árpád

, az IH ügyvezetője mi a hozadéka annak, hogy idén bérbe adták a szervezési jogokat. A 0. napon egy komplett város költözik a Partfürdőbe, a Civil falu idén közel nyolcvan civil szervezettel várja a fesztivállakókat. Nyolc terület szerint osztották fel az óriási falu parcelláit, az oktatástól kezdve a munkavállaláson át a sportokig és az önkéntességig számos országos csapattal találkozhatnak az érdeklődők. „A falurészek közötti átjárást egy útlevéllel biztosítjuk, ezzel próbáljuk meg aktivizálni a fiatalokat. Ebben gyűjthetik a standoknál szerzett bélyegeket, amelyek a fesztivál végeztével ajándékokat érnek” – ismertette az igazgató a SZIN-falu kalandorainak egyik legfontosabb kellékét. Ezúttal a fesztiválterület és a sátortábor közötti körzet motorja az úgynevezett Civil pódium lesz, ahol a Katt Rádió ifjú tehetségei fiatalokat érintő műsorokkal, interjúkkal, beszélgetésekkel készülnek a SZIN-lakóknak. Többek között olyan témák is terítékre kerülnek, mint a kormány fiatalokra szabott támogatási programjai. Idén először kiemelt figyelmet fordítanak a saját médiumok kiadványaira is, a Médiakommandó például napi újsággal jelentkezik majd az előző esti történésekből.

SZS20140730_szin_sajtobejaras_004

Nemcsak a „sátorbérlők”, hanem a napijegyesek közül is több százan keresik fel a régi ismerősként üdvözölt falu polgárait – évről évre ez derül ki a fesztiválfelmérésekből. A fiatalok napközben is aktívak, két koncert között pedig szívesen fitogtatják erejüket mind fizikálisan, mind agyban. Öt napra belecsöppenhetnek a játékok világába, megkísérthetik szerencséjük a Somogyi-könyvtár szerencsekerekén, kipróbálhatják a vak pingpongot és azt is, milyen akadályokkal szembesülnek a mindennapokban fogyatékkal élő társaink. Az IH egyébként év közben is feladatának tekinti, hogy lehetőségeihez mérten előremozdítsa a hiányzó, városi civil szervezetek közötti párbeszédet, erre Vajda Árpád is kitért. „Már az előkészületeken is látszott, hogy a tavalyi SZIN civil faluban tanúsított együttműködésnek van hozadéka. Valóban, Szegeden hiányzik egy olyan összefogás, amin keresztül a civil szervezetek tervezhetnek, felléphetnek, rendezvényeket alkothatnak. Azt gondolom, hogy ebben az IH önkormányzati cégként ugyan nem lehet meghatározó, viszont katalizálhatjuk a folyamatot.”

SZIN3-51

Ez várja a SZIN-lakókat keddtől

Öt nap alatt hat színpadon 170 fellépő szórakoztatja majd a közönséget a kedden kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokon. A rendezvényre több tucatnyi együttest és lemezlovast hívtak meg a fesztivál szervezői, a programok kedden az ausztrál-angol Pendulum Dj Set & Verse műsorával indulnak. Aznap hallható még mások mellett a 30Y, a Honeybeast, az Ocho Macho és a Bohemian Betyars előadása is. A fesztivál Nagyszínpadának főszereplői között lesz napjaink zenei világának sztárja, a brit slágergyáros Example, továbbá a hazai fesztiválzenekarok közül a Punnany Massif, a Quimby, a Kiscsillag, a Vad Fruttik, a The Carbonfools, a Magna Cum Laude, a Brains, az Anima Sound System, a Csík Zenekar, a Zoral, vagy a Republic is. Az ÁRKÁD Party Aréna hazai és külföldi sztár dj-k és elektronikus zenei produkciók kiemelt helyszíne lesz a SZIN-en. Ide érkezik Franciaország legjobb dj-je, Quentin Mosimann is. Ezen a színpadon lép fel a New Level Empire és számos hazai dj, köztük Andro, Metzker Viktória, Newik, Edo Denova, Dj Lennard, Dj Kincses vagy Dave Martin is. A tavalyi közönségszavazáson élen végző Russkaja is Szegedre érkezik, a retro zene kedvelői pedig a Boney M egykori énekesnőjétől Sheyla Bonnicktól az együttes legnagyobb slágereit hallhatják. Idén is lesz “silent disco”. A Medence Színpadon többféle stílusú zene közül választva fejhallgatóval bulizhat a közönség. A SZIN-en zöld programok, extrémsport park, és strandparti is fogadja a közönséget. A vállalkozó kedvűek hőlégballonnal emelkedhetnek a magasba. Tavaly mintegy 83 ezren buliztak a Partfürdőn, hetijegyekből az előző évhez képest 50 százalékkal több kelt el, napijegyekből pedig dupla annyit vettek. A SZIN az egyik legjobb ár-érték arányú fesztivál lett Magyarországon 2013-ban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.