Közélet

Szerbia nem halasztja el a Déli Áramlat építését

Szerbia nem halasztja el a Déli Áramlat építését

2014. június 16., hétfő
Szerbia nem halasztja el a Déli Áramlat építését

Szerbia nem tervezi, hogy elhalasztja a Déli Áramlat gázvezeték építését - hangsúlyozta Aleksandar Antic szerb energiaügyi miniszter a belgrádi Vecernje Novosti című napilapnak adott interjújában.

A tárcavezető hozzátette azonban azt is, hogy figyelemmel kísérik a projekt alakulását, és annak függvényében lépnek majd. Ugyanezt teszi a többi ország is, amelyen áthalad a vezeték - fűzte hozzá. "Készek vagyunk arra, hogy elkezdjük a munkát, de nem Szerbia hozza meg a Déli Áramlat teljes projektjének jövőjéről szóló döntést. Azt majd az Európai Unió és Oroszország megteszi, mi pedig pozitív végkimenetelben reménykedünk" - részletezte

Antic

. Kiemelte azt is, Szerbia azt szeretné, ha elkezdődnének a munkálatok, hiszen Európa legnagyobb infrastrukturális projektjéről van szó, amely Szerbia számára csak haszonnal járna. Az energiaellátás szempontjából stabilizálná az országot, a projekt felfüggesztése viszont nemcsak Szerbiára, hanem minden más érintett országra nézve is kedvezőtlen lenne. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a gázvezetékprojektben az egyetlen olyan ország - Oroszország mellett -, amely nem tagja az EU-nak, viszont a csatlakozási tárgyalások már megkezdődtek Belgrád és Brüsszel között. Brüsszelnek azt a kérését, miszerint Szerbia tartsa tiszteletben az úgynevezett harmadik energiacsomagot, amely tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek - és amely miatt Bulgária felfüggesztette az építkezést -, úgy kommentálta: tagjelöltként Szerbiára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra az uniós országokra, amelyeken áthalad a gázvezeték. Hozzáfűzte, éppen ezért fontos, hogy Moszkva és Brüsszel között megállapodás szülessen a projekt jövőjéről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos belgrádi látogatásának is egyik témája lesz a Déli Áramlat - jelentette be Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövet. Elmondta: egyes szerb politikusok kijelentései, miszerint felfüggeszthetik a gázvezeték építkezési munkálatait, az orosz közvéleményben azt a benyomást keltették, mintha Szerbia a saját érdekeivel ellentétes döntéseket hozna. Aleksandar Vucic miniszterelnök azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket, így várhatóan erről a témáról is barátságos hangnemben tárgyalnak majd a felek - mondta. Emlékeztetett arra, hogy a projekt több ezer embernek ad majd munkát a nyugat-balkáni országban, valamint elősegíti az infrastruktúra fejlődését is. Szerinte az építkezés folytatása Szerbia és Oroszország érdeke is. A Déli Áramlat építése 2012 végén kezdődött. A vezeték Bulgária fekete-tengeri partjától Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül vezet az olaszországi elosztóterminálig. A tenger alatt négy, egymás mellett futó ág lesz. A befektetés összértéke több mint 16 milliárd euró. A gázvezeték több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan halad majd. A projekt a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert. Szerbiában hivatalosan tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, amelyeket azonnal fel is függesztettek - a téli közeledte miatt -, és azóta sem folytattak. A 421 kilométeres szerbiai szakasz kiépítése 1,9 milliárd euróba kerül. Az építkezést a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) vállalat végzi, amelyben az orosz Gazpromnak 51, a szerbiai állami gázszolgáltatónak (Srbijagas) pedig 49 százalékos tulajdonrésze van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.