Közélet

Nyílt napot tartottak a vásárhelyi laktanyában + FOTÓK

Nyílt napot tartottak a vásárhelyi laktanyában + FOTÓK

2014. június 30., hétfő
Nyílt napot tartottak a vásárhelyi laktanyában + FOTÓK
laktanya_nyilt_nap008

A lövészek napja alkalmából Nyílt Laktanyanapot tartottak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében június 27-én.

A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában megtartott rendezvényen számos érdekes katonai program várta az érdeklődőket, amelyekre több mint 600 felnőtt és gyerek volt kíváncsi. A lövésznapon a rendezők egyik legfőbb célja a toborzás és a katonai pálya iránti érdeklődés felkeltése volt. Imre József alezredes, megbízott törzsfőnök-helyettes a megnyitó beszédében köszöntötte a vendégeket és hozzá tette: „Remélem, ma mindenki megtalálja magának azt a látnivalót, ami legjobban érdekli, és élményekkel telve fogják a laktanyánkat elhagyni.” Az érdeklődők megtekinthették az alakulatnál rendszeresített fegyverzeti és haditechnikai eszközöket, illetve a csapattörténeti emlékszobában mindenki megismerhette a helyőrség történetét. Emellett a 2. számú Szegedi Toborzó és Érdekvédelmi Iroda munkatársai fegyverzeti bemutatóval egybekötve tájékoztatást adtak a katonai pályáról. A gyerekek a rendezvény ideje alatt kézműves foglalkozáson és arcfestésen is részt vehettek és a bátrabbaknak paintball fegyver és lézeres lőszimulátor kipróbálására is lehetősége volt. A dinamikus bemutatók a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj önvédelmi és töréstechnikai bemutatójával kezdődtek. A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar „gyepshow”-ját a Komendáns szakasz fegyveres alaki bemutatója követte. Végül a nap egyik leglátványosabb és egyben leghangosabb része következett, amikor a 62. Lövészzászlóalj katonái az alakuló téren, egy konvojt ért rajtaütésre való reagálást mutattak be. A gyalogság és a lövészalakulatok 1994-ben Szent Lászlót választották patrónusuknak, amikor is a Magyar Honvédség visszatért a katonaelődök hagyományához, és a fegyvernemek ismét védőszentet választottak maguknak.

I. László

(1040-95) volt az a személyiség, akit Európa csak úgy ismert, hogy "elegantissimus rex”, azaz a lovagkirály és 1192. június 27-én avatták szentté Váradon. Szent László a katonai erények, a lovagiasság és vitézség, a győzni akarás megtestesítője volt, ami magyarázatot adhat arra miért kérte a magyar gyalogság ennek a kiemelkedő hadvezérnek az oltalmát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.