Közélet

Az új törvény hatására csökkent a fémlopások száma

Az új törvény hatására csökkent a fémlopások száma

2014. június 24., kedd
Az új törvény hatására csökkent a fémlopások száma

Bevált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által tavaly kidolgozott szabályozás: csökkent a fémlopások száma, és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor - erről az NGM és a MÁV közös közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól működött az NGM által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer - olvasható a közleményben. A tavaly november óta hatályos törvény rendelkezései alapján szigorúbbak lettek az ellenőrzések, nőtt a bírságok összege, valamint javult a hatóságok közötti együttműködés. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett - írták. Az NGM közleménye kiemeli, hogy a NAV az új fémtörvény hatálybalépése óta június közepéig 2200 fémkereskedelmi ellenőrzést hajtott végre, és 673 esetben állapított meg jogsértést. A hivatal 207,3 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseknél 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, és lefoglaltak 217 ezer kilogramm engedélyköteles anyagot. A közlekedési társaságok is kedvező fordulatról számoltak be: a MÁV tájékoztatása szerint a kábellopások száma legalább harmadával csökkent. 2014 májusában csupán négy lopás történt a MÁV hálózatán. A BKV a rendőrséggel együttműködve több razziát hajtott végre. Ezeknek az akcióknak és az új törvénynek köszönhetően a fémlopások száma jelentősen visszaesett. 2014 első félévében tizenöt alkalommal történt kábellopás a közlekedési társaság hálózatán, míg a korábbi években előfordult, hogy havonta húsz ilyen eset volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.