Közélet

Kvadrokopter és mobil labor – modern kütyük segítik a katasztrófavédelmet Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

Kvadrokopter és mobil labor – modern kütyük segítik a katasztrófavédelmet Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2014. május 7., szerda
Kvadrokopter és mobil labor – modern kütyük segítik a katasztrófavédelmet Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ
SZS20140506_quadrokopter_003

Eltűnt személy felkutatására vagy nagy kiterjedésű tüzek felderítésére is használható a katasztrófavédelem új masinája, a kvadrokopter. A négymotoros szerkezet mellett a mobil labor is a gyors helyzetfelmérést segíti.

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság önkéntesekkel, valamint román és szerb járási egységekkel tartott

gyakorlatán

is felrepült a kvadrokopter, mellyel HD-videókat és fényképeket készítettek a szimulációs pályán. A gyors kis eszközről

Kitka Gergely

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztályvezetője elmondta, koordinátákkal ellátott, vagyis geotaggelt fotókat készít a rá szerelt 14 megapixeles kamera és a videójelet online közvetíti a kezelőjének a tabletjére vagy okostelefonjára. A kvadrokopter tárolja indítási pozíciójának GPS koordinátáját, így ha időközben el is veszti a jelet vagy megszakad az irányítóval a wifi kapcsolat, akkor is visszatalál a kiindulási pontra.Mérete ellenére stabil a szerkezet, viszonylag erős szélben is használható, de a tesztelése még nem fejeződött be. http://www.youtube.com/watch?v=4YUmPCO_yrc Mérete ellenére messze nem gyerekjátékról van szó, hiszen ahogy Kitka Gergelytől megtudtuk, egy nagyobb kiterjedésű tűzesetnél, árvízkor vagy épp az autópályán történt nehezen megközelíthető balesetnél a helyszínre érkező tűzoltók számára hasznos felvételeket tud közvetíteni akár száz méteres magasságból is. „Mivel gyorsan üzembe helyezhető és nagy területről képes videófelvételt vagy fotót készíteni, eltűnt személyek felkutatásában is hasznát vehetjük a későbbiekben. Egy nehezen megközelíthető torlódásos balesetnél is fontos információkhoz juthatunk, felülről olyan dolgokat és részleteket is láthatunk, amit oldalról értelemszerűen nem. Első felderítésre használni ideális lesz” – részletezte a tűzoltóhadnagy, mi mindenben veszik hasznát a kvadrokopternek.

Ufóruha és lézeres spektrométer a KML-ben

Háttérsugárzást is lehet mérni a katasztrófavédelmi mobil labor (KML) egyik berendezésével, míg egy másik műszer akár harci gázokat is beazonosít. A Csongrád megyébe tavaly érkezett speciálisan felszerelt járművet Kószó László, a katasztrófavédelmi mobil labor technikusa mutatta meg a SZEGEDma.hu-nak. „Vannak kézi gázérzékelőink, többek között a szénhidrogének alsó robbanási határértékét tudjuk mérni, továbbá a levegő kénhidrogén-, ammónia-, szénmonoxid-, klór- és nitrogéndioxid-tartalmát, valamint oxigénkoncentrációt” – sorolta. Ezen felül a meteorológiai adatokat mérni és közvetíteni is tudják a speciálisan felszerelt járműből, így amennyiben megállapítják, honnan jön a veszélyes gáz halmazállapotú anyag, ki tudják számolni annak terjedési irányát és intenzitását. Mindez hasznos lehet lakott területen belül, ha esetleg kimenekítésre vagy kitelepítésre van szükség. A bevetési öltözék mellett egyszer használatosak és nehéz gázvédő vagy más néven ufóruhákkal is rendelkeznek. Az úgynevezett gáztömör öltözéken belül van a légzőkészülék, a kilélegzett levegő a ruhán belül marad, ez biztosítja a túlnyomást, ami a ruha megsérülése esetén is megakadályozza, hogy a káros gázok bejussanak. „Lézeres spektrométer is van a mobil laborban, mellyel a folyékony és szilárd anyagokat egyaránt be tudjuk azonosítani. Jelenleg több mint 15 ezer különbözőt tud megkülönböztetni a műszerünk, de frissíthető az adatbázis” – tette hozzá Kószó László. Egy év alatt huszonkét alkalommal vetették be a mobil labort, legtöbbször lakott területen, ahol csatornaépítési munkálatok során elvágták a gázvezetéket a hibás közműtérképek miatt. Nem csak ilyen esetekben hasznos azonban a KML, hiszen közúton és vasúton egyaránt ellenőrizhetik a veszélyes anyagok szállítását, a román és a szerb határon speciálisan kialakított, úgynevezett ADR-parkolóban zajlanak ezek a vizsgálatok. A katasztrófavédelem hatáskörébe tartozik immár a veszélyes anyagokkal dolgozó üzemek ellenőrzése is, a megyében huszonöt helyre járnak rendszeresen a szakemberek. Feladatuk megismerkedni az adott helyen használt anyagokkal és technológiával, így baj esetén hatékonyabban tudnak segítséget nyújtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.