Közélet

„Mindennapi kenyerünket…” - a házi parasztkenyér

„Mindennapi kenyerünket…” - a házi parasztkenyér

2014. április 16., szerda
„Mindennapi kenyerünket…” - a házi parasztkenyér
lipoti_pekseg02_gs

Fehér liszt, víz, só, kovász és egy csipetnyi lipóti. A SZEGEDma.hu legújabb sorozatában ezúttal a pékség egyik legkedveltebb termékét, a hagyományokon alapuló házi parasztkenyeret mutatjuk be.

Ahány kultúra, annyi féle "kenyér" létezik. Teremhet az az afrikai majomfán gyümölcs képében, vagy a végtelen kínai rizsmezőkön. Mi magyarok augusztus 20-án még nemzeti színű szalaggal is felöltöztetjük legősibb és máig a legalapvetőbb népi élelmiszerünket. Ilyen a Liptói pékség kedvenc cipója, a házi parasztkenyér is, amely ropogós héjáról, puha fehér belsejéről, s gigantikus méretéről híresült el. „A három kilogrammos óriásvekni klasszikus recept alapján készül, akárcsak nagymamáink idejében” - fejtette ki portálunknak

Köteles Rita

, a szegedi pékség tulajdonosa. Adalékanyag és tartósítószermentes vaskos barna héjú kenyércsoda ez, amelyet kilenc órán át kovászolnak a beszállítóként is szolgáló kecskeméti sütödében. „A Lipóti pékségnél csak magyar termékekkel dolgozunk, ennek a pékárunak az elkészítéséhez a búzát is mindig ugyan attól a termelőtől vesszük.” A szegediek pedig szeretik, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy naponta legalább 300 kilogrammos mennyiség fogy az üzletekben. Aki pedig úgy érzi, szívesen kipróbálná, de nem tudja, hogyan küzdhetne meg a gigakenyérrel, 25 dkg-ig szeletelve is kérheti a Széchenyi téri és az Anna kúti pékségekben.

lipoti_pekseg01_gs

Online is ott leszünk

A SZEGEDma.hu és a Liptói pékség új sorozatot indít “Bundáskenyér és tea” címmel, amely egy kötetlen beszélgetést, online interjút takar, miközben meg is reggeliztetjük vendégeinket a pékség menüjéből. A sorozat első epizódjában Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatója és Lajtos Szandra válogatott szegedi rövidpályás gyorskorcsolyázó, a 2014-es téli olimpia 6. helyezett sportolója lesz a két főszereplő. A néprajzos végzettségű igazgatót a húsvéti szokásokról, a hagyományokról és az ünnep jelenéről faggatjuk, az olimpikonunkat pedig a Szocsiban szerzett tapasztalatiról és a legközelebbi megmérettetésekről, na és persze szóba kerül majd a magánélet is. Önök is tehetnek fel kérdéseket, amit

E CIKK ALATTI

kommentekben várjuk, vagy e-mail címünkre, a szegedma@gmail.com-ra beküldve. A cikk megjelenését támogatta a

Lipóti Pékség és Tejeskávézó

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.