Közélet

Lázár: két év alatt 400 milliárd forint csatornázásra

Lázár: két év alatt 400 milliárd forint csatornázásra

2014. március 29., szombat
Lázár: két év alatt 400 milliárd forint csatornázásra

A következő két évben 400 milliárd forintot fordít az ország hazai és uniós forrásokból arra, hogy valamennyi 500 lakosúnál nagyobb településen elkészüljön a csatornahálózat - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton Csongrád megyében.

Két évnyi megfeszített munkára van szükség, ahhoz, hogy az ország teljesítse az 500 lakosúnál nagyobb települések szennyvízhálózatának kiépítését kötelezővé tevő uniós előírást – mondta a politikus

Kovács Sándor

csanádpalotai és

Galgóczkiné Krobák Mária

kövegyi független polgármester társaságában a két települést összekötő út egyik kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatóján. Az államtitkár közölte: a kormány számba vette azokat a településeket, ahol a szennyvízhálózat fejlesztésére van szükség, és döntött arról, hogy ezekhez a beruházásokhoz pályáztatás nélkül biztosít támogatást. Lázár János bejelentette, döntés született arról, hogy a kormány 240 millió forint kiegészítő támogatást nyújt a Csanádpalotán jelenleg folyó - 1,25 milliárd forintos - szennyvízcsatorna-beruházáshoz, ezzel jelentősen csökkentve a kisvárosban lakók által fizetendő önrész nagyságát. Az államtitkár úgy fogalmazott, minden kormánynak külön figyelmet kell fordítani az ország keleti részén található településekre, amelyek lemaradása látványos. A 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési források zöme a fővárosba és a Dunántúlra érkezett, az Alföld és a keleti országrész kevés támogatáshoz jutott. Hozzátette: a kormány ezt szeretné kompenzálni 2014 és 2020 között. A politikus közölte, Kövegy és Csanádpalota között 100 millió forintból kerékpár út épül. Az M43-as autópálya 2015 első felére tervezett átadása után pedig felújítják a két települést összekötő utat is, amely a nagylaki határátkelő felől érkező, illetve a sztrádaépítéshez kapcsolódó forgalom miatt rossz állapotban van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.