Közélet

Baloldali pártok jogsértését állapította meg az NVB

Baloldali pártok jogsértését állapította meg az NVB

2014. március 1., szombat
Baloldali pártok jogsértését állapította meg az NVB

A választópolgárok megtévesztésére alkalmas, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP "Összefogás Pécsért, Baranyáért" szlogent használt az egyik közösségi oldalon – határozott szombati ülésén egyhangúlag a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB eltiltotta az öt pártot a további jogsértéstől.

Kővári János

, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke fordult két pécsi választási bizottsághoz, álláspontja szerint a baloldali összefogás kampánytevékenysége megtéveszti a választókat, mivel az "Összefogás Pécsért, Baranyáért" kifejezést használják Facebook-oldalukon szlogenként, holott ez az ő egyesületük neve és ők nem kötöttek választási együttműködést az öt párttal. Azt írta, az Összefogás Pécsért Egyesület Pécs városában közismert, képviselői 2002 óta önkormányzati képviselők, ő maga 2010-ben országgyűlési képviselő lett. Beadványában emlékeztetett: 2009-ben egy hasonló ügyben már az egyesületnek adott igazat a megyei bíróság. A helyi bizottságok áttették az ügyet az NVB-hez, amely egyesítette a két ügyet. Az NVB szombati ülésén

Patyi András

, a testület elnöke emlékeztetett arra, hogy az NVB a közelmúltban iránymutatást adott ki a pártok névhasználatával összefüggésben, ebben pedig úgy fogalmaztak: a jelölőszervezetek NVB által nyilvántartásba vett neve olyan kiemelt jelentőségű adat, amellyel a jelölőszervezet megjelenik a választópolgárok felé. Felidézte, a Baranya Megyei Bíróság 2009-ben azt állapította meg (a beadványozó által is hivatkozott végzésében), hogy a jelölőszervezetek kampánytevékenységük, jelöltjük, programjuk népszerűsítése során nem használhatnak olyan elnevezést, amellyel megtévesztik a választókat, más jelölőszervezet nevéhez hasonló nevet nem használhatnak. Az NVB ezek alapján megállapította, az öt párt megsértette a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét azzal, hogy a választópolgárok megtévesztésére alkalmas módon használta a közösségi oldalon az "Összefogás Pécsért, Baranyáét" jelszót, tekintettel arra, hogy ilyen nevű szervezet már működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.