Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

2016. július 18., hétfő · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén döntött a népszavazást kezdeményező kormány és a parlamenti frakciók politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról.
Tovább »

Kvótareferendum: augusztus közepéig jelentkezhetnek a rádiók és tévék az NVB-nél

2016. július 6., szerda · Hozzászólok

Augusztus 13-án 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kampányában politikai reklámot kívánnak közzétenni – közölte az NVB és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel.
Tovább »

NVB: lehet gyűjteni az aláírásokat a tanórán kívüli foglalkozás ügyében

2016. április 25., hétfő · Hozzászólok

Egyhangú döntéssel hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn azt a népszavazási kérdést, amelynek értelmében a tanulónak csak törvényes képviselője kérésére kellene részt vennie a kötelező tanórákon kívüli foglalkozásokon.
Tovább »

Patyi: az NVB nem rendőrség, nem bíróság

2016. március 3., csütörtök · Egy hozzászólás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság – jelentette ki a testület elnöke csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Patyi András kiemelte: a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják, ezzel együtt úgy véli a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt kedden történt “rendkívül szokatlan helyzetre” nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület.
Tovább »

Kvótareferendum: jogorvoslati kérelem érkezett a hitelesített népszavazási kérdéssel kapcsolatban

2016. március 1., kedd · Hozzászólok

Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás ügyében, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői hitelesítő határozatával szemben – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldaláról.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: Erdösiné népszavazási kérdését hitelesítette az NVB, az MSZP-ét elutasította

2016. február 29., hétfő · 3 hozzászólás

Patyi András; Pálffy Ilona Éva; Lukács Zoltán

Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor – a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva – elutasította a testület.
Tovább »

Vasárnapi pihenőnap: két népszavazási kérdést már be is nyújtottak az NVB-hez

2015. október 20., kedd · Hozzászólok

A Kúria keddi döntését követően már két, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdést is benyújtottak magánszemélyek. Egyikük a szocialisták frakcióvezetője, akit másodikként regisztráltak.
Tovább »

Újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

2015. április 8., szerda · Hozzászólok

Egy újabb “rendszerbontó” civil népszavazási kezdeményezést hitelesített szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez azt jelenti, hogy a civilek által – a március 15-ei demonstráción – bejelentett 19 kezdeményezés közül háromban lehet népszavazást tartani, ha a Kúria másként nem dönt.
Tovább »

Nem hitelesítette az NVB a prostituált szolgáltatását igénybe vevők büntethetőségére tett kezdeményezést

2015. február 22., vasárnap · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap esti ülésén nem hitelesítette annak a népszavazási kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, amely szerint bűncselekményt követ el az, aki fizet prostituáltnak a szexuális szolgáltatásért. Tovább »

Önkormányzat 2014: kiírja a nemzetiségi választásokat az NVB

2014. július 29., kedd · Hozzászólok

A nemzetiségi választásokat várhatóan kedd délutáni ülésén írja ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 12-ére. A testületnek nem a választás időpontjáról kell döntenie, hanem arról, hogy az egyes nemzetiségek hány településen tarthatnak nemzetiségi választást.
Tovább »

NVB-elnök: túllépte hatáskörét vizsgálatával az alapvető jogok biztosa

2014. június 23., hétfő · Egy hozzászólás

Az alapvető jogok biztosa túllépte hatáskörét, amikor a mozgóurnás szavazással összefüggésben a választási bizottságok tevékenységét vizsgálta, a biztosnak ugyanis nincs felhatalmazása arra, hogy a hatóságnak nem minősülő választási bizottságok munkájával kapcsolatos ügyeket kivizsgálja – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület hétfői ülésén.
Tovább »

NVB: nem választási ügy a plakátok eltávolítása

2014. május 22., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) álláspontja szerint nem választási, hanem “közterületi” ügy a választási plakátok eltávolítása a kampány lezárulta után, így a választási bizottságok bírságot sem szabhatnak ki. A testület csütörtöki ülésén szoros, 7:5 arányú eredménnyel szavazta meg az iránymutatást, az elnök véleményével szemben.
Tovább »

Az NVB elmarasztalta az ATV-t a Jobbik mellőzése miatt

2014. április 30., szerda · 3 hozzászólás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elmarasztalta az ATV azért, mert április 8. és 28. közötti műsorfolyamában nem biztosította megfelelően az EP-választáson induló Jobbiknak a programja ismertetését; a testület szerint a kereskedelmi televízió a választási eljárás két alapelvét is megsértette.
Tovább »

Az NVB megállapította a pártok költségvetési támogatási arányát

2014. április 30., szerda · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát. A mintegy 2,5 milliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét.
Tovább »

Az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, egymillióra büntették

2014. április 1., kedd · Hozzászólok

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, ezért a testület keddi ülésén eltiltotta a kereskedelmi televíziót a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki a tv-csatornára.
Tovább »

Baloldali pártok jogsértését állapította meg az NVB

2014. március 1., szombat · 3 hozzászólás

A választópolgárok megtévesztésére alkalmas, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP “Összefogás Pécsért, Baranyáért” szlogent használt az egyik közösségi oldalon – határozott szombati ülésén egyhangúlag a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB eltiltotta az öt pártot a további jogsértéstől.
Tovább »

Hatvan pártot vett nyilvántartásba eddig a Nemzeti Választási Bizottság

2014. február 9., vasárnap · Hozzászólok

Három újabb pártot vett nyilvántartásba az április 6-ai országgyűlési képviselő-választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vasárnap délutáni ülésén, így ezekkel – valamint az örmény és a német országos nemzetiségi önkormányzattal együtt – már 60 jelölő szervezet indulhat a választáson.
Tovább »