Közélet

A kenderfeldolgozás nyithat új lehetőségeket Csongrád megyében + FOTÓK

A kenderfeldolgozás nyithat új lehetőségeket Csongrád megyében + FOTÓK

2014. február 28., péntek
A kenderfeldolgozás nyithat új lehetőségeket Csongrád megyében + FOTÓK
agrar_kh01_gs

A dél-alföldi régió vidékfejlesztési lehetőségeiről tartottak szakmai konferenciát péntek délelőtt a szegedi megyeházán. Kiemelten foglalkoztak a Homokhátságban rejlő mezőgazdasági lehetőségek és a kenderfeldolgozás fellendítésének témakörével.

Szakmai fórumot hirdetett péntek délelőtt a megyeháza épületébe a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Csongrád Megyei Önkormányzat. Ezen szervezetek lesznek felelősek a fejlesztési forrásokért a jövőben is, a 2014-2020 közötti időszak várható változásairól és a pályázati lehetőségekről az érintetteket bevonva konzultáltak. "A megyének rendkívül fontos a munkahelyteremtés, valamint az, hogy a már meglévő tudásra építkezve fejlődőképes ágazat épülhessen ki" - mondta a konzultáció előtt tartott sajtótájékoztatón

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke. Egy ilyen kitörési pontnak említette a kender termesztését, amely nemcsak új munkahelyeket jelenthet, de a már meglévő mezőgazdasági hagyományokra alapoz. Az innováció területén is nagy lehetőségekkel bír a kender, amelyet az élelmiszeriparban, építőiparban, sőt akár a gépkocsigyártásban is hasznosíthatnak.

Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke hangsúlyozta: vidékfejlesztési referensek, magas szintű szakemberek alkalmazásával dolgoznak azon, hogy mezőgazdaságban dolgozókkal a legszorosabb együttműködést alakíthassák ki. Minden településen létrehozták az agrárgazdasági bizottságokat is, melyek a legkisebb területi egységekre lebontva foglalkozhatnak a gazdákat érintő problémákkal. Az agrárbizottságok képviselői jelen voltak Czerván György államtitkár megyeházán tartott gazdálkodói fórumán is, így első kézből értesülhettek a 2014-2020-as időszak fejlesztési lehetőségeiről. "Célunk, hogy az értékteremtő embereket szolgáljuk, akiknek sikere egyben a régió sikerét, fellendülését is magával hozza" - emelte ki Kispál Ferenc.
agrar_kh05_gs
Hódi Ágota, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet osztályvezetője szerint a vidékfejlesztési programnak hat fő célt kell szolgálnia: innováció és tudásfejlesztés kérdése, versenyképes mezőgazdaság kialakítása, az élelmiszerlánc kezelése, az ökoszisztémák helyreállítása, az energiahatékonyság és a társadalmi befogadás a vidékfejlesztés témájában. A Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelten kezeli a kertészeti, állattenyésztési ágazatokat, támogatja az öntözés fejlesztését is. A vissza nem térítendő támogatások mellett hamarosan igényelhető lesz kedvező hitellehetőségű visszatérítendő támogatás is. Két alprogram indítását tervezik továbbá: a rövid ellátási lánc alprogram a helyi termékek termelését és termékkezelését szolgálja, a fiatal gazda alprogram pedig az induló gazdaságokat karolná fel. "A mezőgazdaság és az innováció jelenti a két fő kitörési pontot Csongrád megyében, mindkettő igen erős alapokkal bír ebben a régióban" - erről B. Nagy László beszélt a sajtótájékoztatón. A kormánymegbízott szerint az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a földművelés tudományát jól ismerő őstermelők átadhassák tudásukat a fiatal gazdáknak. Különösen a Homokhátság rendkívül kedvező természeti adottságaira kell kiemelt figyelmet fordítani, melyek támogatásáról is biztosított B. Nagy László. Nemcsak az unión belül, de a megyék között is éles verseny folyik a támogatásokért, így a kormánymegbízott szerint kiemelt fontosságúak a maihoz hasonló fórumok, hogy az érintetteket megfelelő módon tájékoztassák lehetőségeikről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.