Közélet

Szegedi elítéltek takarították ki a vízitelepet + FOTÓK

Szegedi elítéltek takarították ki a vízitelepet + FOTÓK

2014. január 19., vasárnap
Szegedi elítéltek takarították ki a vízitelepet + FOTÓK
eliteltek_vizitelep_mj 07

A Szegedi Fegyház és Börtön tizennégy elítéltje vállalt önkéntes munkát vasárnap: a rabok Felső Tisza-parti vízitelep rendbetételén dolgoztak.

Serény munka vette kezdetét vasárnap délelőtt a Felső Tisza-parti vízitelep területén. A sportlétesítmény kitakarítására Szegedi Fegyház és Börtön tizennégy fogvatartottja jelentkezett önként, akik a börtönfalak sivár szürkeségét hátrahagyva egy kicsit átmozgathatták magukat a kellemes, tavaszias időben. A rabok mindegyike a fegyház átmeneti csoportjának tagja, így két évnél kevesebb időt kell már csak az intézményben letölteniük. Sokuk számára az ilyen munkák egy újabb lépést jelentenek a társadalomba való sikeres visszatérés felé. "A börtön egyik feladata csupán az elítéltek izolációja, ugyanúgy a mi felelősségünk az is, hogy a büntetésüket letöltve ezek az emberek készen álljanak visszatérni a hétköznapi életbe. Bőven akad itt tennivaló, az elítéltek pedig érezhetik, hogy valóban hasznos dolgot csinálnak" - magyarázta

Tikász Sándor

dandártábornok, a szegedi börtön parancsnoka. Munka közben az egyik önkéntes úgy nyilatkozott: szeretnék, ha az emberek látnák, hogy a botlásukon túl ők is tehetnek a városért, környezetükért. Számára a vasárnap reggel hajnali 3-kor kezdődött, a munka előtt összetakarított, reggelit készített magának és megborotválkozott. Már kevesebb, mint nyolc hónapot kell csak eltöltenie az intézményben, az önkéntes feladatok elvállalásával is törekszik rá, hogy tiszta lappal kezdhessen új életet. Örül, hogy a munkával a szegedi sportéletért is tehet, bár az evezés helyett inkább a labdarúgás és a technikai sportok érdeklik.

"Az elmúlt két évben több fejlesztés is végbement a vízitelep területén, melyek egy része pályázati pénzből, míg a másik fele önerőből valósulhatott meg. Utóbbihoz a szegedi fegyház is igen sok segítséget nyújtott nekünk, míg a technikai eszközöket a mai munkához is a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kölcsönözte" - emelte ki Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ Szeged igazgatója. Hasonló önkéntes munkákra eddig is volt példa, ezeket főként vasárnapra időzítik, amikor a sportolóknak sincs edzésük. Az együttműködés fő támogatója, Bohács Zsolt országgyűlési képviselő példaértékűnek nevezte az elítéltek önkéntes munkavégzését, ötszörös világbajnok kenusként pedig szívén viseli a vízitelep sorsát. "Ilyenkor tavasszal igen sok munka akad a sporttelepen, a tél után visszatér az élet, készülnek a vízre szállásra. Örömmel vették hát a létesítmény vezetői az önkéntes segítséget, melyet a szegedi fegyház ajánlott fel a számukra. Ezzel lehetőséget biztosíthatunk a szabadulás előtt álló raboknak is, hogy munkavállalással kapcsolatos tapasztalatokat szerezzenek, tehessenek környezetük megszépítéséért és azért a társadalomért, melynek rövidesen ismét a részét képezik majd" - nyilatkozta portálunknak a képviselő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.