Közélet

Példakép lehet Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója + VIDEÓ

Példakép lehet Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója + VIDEÓ

2013. december 11., szerda
Példakép lehet Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója + VIDEÓ
losoncziaron

A szakmai zsűri értékelése alapján Magyarország példaértékű fiatal vállalkozója, vagyis az 50 Példakép közé választották Losonczi Áron csongrádi építészmérnököt, a Litracon – közismertebb nevén „üvegbeton” − feltalálóját, a Litracon Kft. ügyvezetőjét.

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Nem csak azért, hogy büszkék lehessünk tehetségeinkre és az általuk elért eredményekre, hanem azért is, hogy a pályakezdő fiatalok vonzó, elérhető és követhető életpályát lássanak maguk előtt.Egy példakép ugyanis olyan hajtóerő, amit mással nem lehet pótolni – erőt, hitet és motivációt ad, akár egy egész életre. A szavazás a

Példakép Alapítvány oldalán

zajlik, ahol 2014. január 18-ig lehet voksolni az 50 jelölt közül 3 kiválasztottra. A december 9-én induló közönségszavazás fogja eldönteni, hogy az 50 jelölt közül ki nyeri meg a fődíjat, azaz ki lesz 2013-ben az Év Példaképe.

Losonczi Áron nem tervezte, hogy feltaláló lesz

Az utóbbi évek legjelentősebb találmányai között tartják számon

Losonczi Áron

fényáteresztő betonját, melyet a Litracon Kft. fejleszt és értékesít. A forradalmi „üvegbetont” egyre szélesebb körben használják az építészetben, emellett a magyar innováció szimbóluma is lett. Nem tervezte, hogy feltaláló és vállakozó lesz, az élet hozta így. Az építész pályát választotta, de nem érzett túl sok késztetést arra, hogy beüljön egy építészirodába más ötleteit megrajzolni. Inkább kiment Stockholmba egy kurzusra, aminek témája az üveg az építészetben volt. Itt fogant meg benne a fényáteresztő beton ötlete. Az üvegbetont a Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette, rengeteg szakmai elismerést és díjat nyert, valamint bekerült a Magyar Turizmus Zrt. új országimázsfilmjébe

(az alábbi videóban 1:39-től)

. A Litracon Kft. jelenleg fényáteresztő betontermékek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Garázscégként kezdték, ma sem sokkal nagyobbak, és Áron nem is tervez óriási szervezeti növekedést. Ötletgazda szeretne maradni, nem pedig gyártulajdonos. http://www.youtube.com/watch?v=lySnQRmQbiM „Kitaláltam egy olyan dolgot, amiben én vagyok a legjobb a világon. Jó érzés, hogy magyarként igazán rangos nemzetközi design díjakat nyertem, és olyan szakmai lapok címlapjára került fel a találmányom, ahol magyar építészeti produktum sok évtizede nem szerepelt. Olyan dolgot csináltam, ami érdekli a világot és ezért jó dolgozni.”

A Példakép-szavazás interjúja itt olvasható a Csongrád megyei jelölttel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.