Közélet

Megvan az első sikeres, hitelesített európai polgári kezdeményezés

Megvan az első sikeres, hitelesített európai polgári kezdeményezés

2013. december 23., hétfő
Megvan az első sikeres, hitelesített európai polgári kezdeményezés

Hivatalosan is sikeres a "Right2Water" európai polgári kezdeményezés. Ennek célja, hogy az Európai Bizottság kezdeményezzen jogszabályt, amely kimondja: az ivóvízhez való hozzáférés alapvető jog, a víz nem árucikk - közölte hétfőn a brüsszeli testület.

A kezdeményezéshez összegyűjtött aláírásokat hitelesítették a tagállami hatóságok, így az eljárás új szakaszba lép. A szervezők 1 659 543 támogató szignót gyűjtöttek össze. Elégséges mennyiségű aláírás gyűlt össze Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Spanyolországban. A kezdeményezés honlapjának tanúsága szerint összesen 1 884 790 aláírás gyűlt össze, a dán, a horvát és a francia adatok hitelesítése viszont még nem zárult le. Ha a bizottság befogad egy kezdeményezést, mert úgy ítéli meg, uniós hatáskörbe tartozik, akkor a szervezőknek egy évük van arra, hogy legalább hét tagállamban minimum egymillió aláírást gyűjtsenek össze. A kellő számú hitelesített aláírás összegyűjtését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell Brüsszelben a kezdeményezés szervezőit, hogy részletesen kifejtsék elképzeléseiket, az Európai Parlament pedig közmeghallgatást szervez. Ezt követően az Európai Bizottság köteles uniós jogszabálytervezettel előállni, vagy más módon eleget tenni a kezdeményezés céljainak. A bizottságnak emellett arra is lehetősége van, hogy semmilyen intézkedést ne kezdeményezzen, ám bármilyen döntést hoz is, azt meg kell indokolnia. A "Right2Life" mellett még két európai polgári kezdeményezés szervezői közölték: összegyűjtötték a kellő számú aláírást. A "One of Us" vagyis "Egy közülünk" elnevezésű akció megtiltaná azon tudományos kísérletek uniós támogatását, amelyekben emberi embriókat pusztítanak el. A "Stop Vivisection" vagyis "Állítsuk le az élveboncolást" elindítói pedig azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a jelenlegi állatvédelmi irányelv helyett olyan jogszabály megalkotását, amely nem engedélyezi a kísérletezést élő állatokkal, hanem kizárólag az emberek számára "közvetlenül releváns" adatok felhasználását teszi lehetővé. Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, s mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.