Közélet

SZTE-s tudósok a Junior Prima Díj nyertesei között

SZTE-s tudósok a Junior Prima Díj nyertesei között

2013. november 21., csütörtök
SZTE-s tudósok a Junior Prima Díj nyertesei között

Tíz fiatal tudós vehette át a Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában szerdán a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában. Kilenc természettudós mellett egy irodalomtudománnyal foglalkozó szakembert ismertek el idén. A Szegedi Tudományegyetem négy tudósa is részesült az elismerésben.

A díjat gondozó és a jutalmat biztosító MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint négy SZTE-s tudós is Junior Prima Díjban részesült: Az elismerést átvehette

Berényi Antal

, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje (agykutatás), aki a memóriafolyamatok és az epilepszia idegélettani alapjainak megismerésével, a legmodernebb kísérleti eljárások műtéti és műszeres technikáival, valamint viselkedéstudományi hátterével foglalkozik. Kollégáival együtt elsőként alkalmazott koponyacsontra rögzített elektródokat, amelyek megszüntetik az epilepsziás rohamokat.

Mándity István

gyógyszerész (kémia) jelenleg egy olyan újszerű eljáráson dolgozik, amely forradalmasíthatja a szerves molekulák szintézisét. Az alapkutatás mellett egy benyújtott szabadalommal is rendelkezik, amely új utakat nyithat a jövő fájdalomcsillapításának biztonságos terápiájában.

Must Anita

egyetemi tanársegéd, pszichiáter szakorvos (orvostudomány) gyógyító és oktató munkája mellett végzett kutatótevékenysége a pszichiátria társadalmilag gyakran mellőzött területeire is kiterjed. A méltatás szerint nemcsak a páciensek körüli klinikai munkában képes kiemelkedő teljesítményre, hanem elkötelezetten érdeklődik a pszichiátriai zavarok alapmechanizmusa iránt is.

Zádori Dénes

, az SZTE ÁOK neurológiai klinika orvosa (orvostudomány) az elmúlt több mint tíz évben a neurodegeneratív kórképek kutatási területén tett szert széles módszertani repertoárra, magatartás-, bioanalitikai és sztereológiai vizsgálatokban szerzett metodikai ismereteket. Az elmúlt években fő érdeklődési területei a Huntington- és Parkinson-kór állatkísérletes modelljeinek felhasználásával végzett preklinikai vizsgálatok, valamint a sclerosis multiplex területén végzett biomarker-kutatások voltak. További hat tudós is részesült az elismerésben.

Gyuranecz Miklós

(állatorvos-tudomány) a Francisella tularensis nevű baktérium nemzetközileg elismert szakértője, kutatásai révén hiánypótló ismeretekhez jutott a szakma a baktérium járványtanáról és a védekezési lehetőségekről. Idén a Coxiella burnetii baktérium okozta Q-láz megfékezésében szerzett jelentős érdemeket.

Katona Gergely

(idegtudományok) a világon először hozott forgalomba valós idejű 3D-ben szkennelő akuszto-optikán alapuló szerkezetet. Vállalkozása 2012-ben a Femto3D-AO mikroszkóppal elnyerte a 2011. évi Innovációs Díjat, illetve több, a mikroszkóptechnológiára épülő nemzetközi szabadalom köthető a nevéhez.

Kálmán Orsolya

(fizika) a félvezető nanogyűrűk nemzetközileg elismert szakértője. A kvantummechanikai rendellenességek szisztematikus megoldására koncentrál, felhasználva jártasságát a kvantumoptika, a szilárdtestfizika és a mezoszkopikus rendszerek fizikájának elméletében.

Orbulov Imre Norbert

(anyagtudomány és -technológia) kutatási területe a fémmátrixú kompozitok és fémhabok fejlesztése és vizsgálata, amely műszaki és gazdasági szempontból is kiemelt fontosságú. A szóban forgó anyagok alkalmazása számos szerkezet megépítését, üzemeltetését egyszerűsíti.

Szász A. Marcell

(rákkutatás) olyan molekuláris diagnosztikus teszt kifejlesztésén dolgozik, amely megbízhatóan képes előre jelezni a hagyományos patológiai vizsgálatokkal nehezen jellemezhető emlőrák prognózisát.

Tamás Ábel

(irodalomtudomány) munkája nagy mértékben tágította az irodalomelméleti és kultúratudományi kutatások távlatait. Értelmezéseiben úgy hasznosítja az irodalmi szöveg kulturális és társadalmi összefüggésrendszerét, hogy közben nem veszíti szem elől az irodalmi mű esztétikai karakterét és nyelvi megalkotottságát. A 2007 óta odaítélt, 7000 euróval járó Junior Príma Díjat hat kategóriában tíz-tíz, 30 év alatti tehetséges fiatal kaphatja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.