Közélet

A kézbe fogott állatkert – virtuális séták a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

A kézbe fogott állatkert – virtuális séták a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK

2013. október 21., hétfő
A kézbe fogott állatkert – virtuális séták a Szegedi Vadasparkban + FOTÓK
flamingo_vadaspark06_gs

Táblagépekkel sétálhatunk majd a Szegedi Vadasparkban, és egy program segítségével kérhetünk pluszinformációkat az állatokról.

Jövő tavasztól 50 táblagép segíti majd a parkba látogatókat, uniós támogatással látványos és könnyen kezelhető, interaktív tájékoztató rendszer készült. „A most születő gyerekek már bennszülöttek abban az értelemben, hogy az okostelefonok, táblagépek világába csöppennek, ezért magától értetődőek azok a fejlesztések, melyek e kor vívmányait szeretnék ötvözni különböző szolgáltatásokkal. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a Szegedi Vadasparkban nemcsak a megszokott, hagyományos látogatótájékoztatókkal találkoznának az emberek, hanem a valódi állatkerti sétát ötvöznénk egy virtuális sétával. Erre szolgál az úgynevezett ’kiterjesztett valóság’ , amihez hasonlót tudomásunk szerint a világon egyedül a San Diego-i állatkertben készítettek” – mondta portálunknak

Vahl Rezső

, a rendszert kidolgozó Titan Project’s House Kft. ügyvezetője. A rendszer lényege, hogy a látogató egy táblagéppel a kezében tesz sétát a vadasparkban, melyben egy program GPS-koordináták segítségével „követi” őt, és minden állatnál pluszinformációkkal, érdekességekkel látja el. Videókat, fotógalériát nézhet meg, többek közt a gepárdról, fókákról, pingvinekről, készíthet fotókat is, amit egyből megoszthat a Facebookon, sőt írhat kommentárt, bejegyzést a rendszerben erre a célra létrehozott blogba. „A gyerek így akkor is aktivizálhatja magát, ha épp az általa megtekintett állat nem, mint például egy alvó oroszlán vagy az elbújt farkas, akik nem nevezhetőek izgalmas látványnak, de a mi kiterjesztett valóságunkkal azzá tehetők. A rendszerben térkép és állatkereső segíti a tájékozódást, és van egy hosszabb, meg egy rövidebb túraprogram is” – tette hozzá az ügyvezető.

flami

A pályázat keretében egyébként a park öt pontján terminált is elhelyeztek azoknak, akik nem akarnak táblagéppel sétálni. Az adott helyen érintőképernyős monitoron kérhetnek információkat az élővilágról a látogatók. Sőt, egy játszóteret is felépítettek gyermek- és felnőtteszközökkel. A Flamingó nevű program alakítható, bővíthető, ha például egy új állattal gazdagodik a vadaspark, de bármelyik másik állatkert felépítéséhez hozzáilleszthető. „Sőt, arra is gondoltunk, hogy népszerű, de a parkban nem található állatokat is megmutatnánk, ehhez nem kell más, csak egy virtuális hely mondjuk az elefántnak, ahol egy jelzés mutatná meg azt a pontot mely előtt megállva videókat, leírásokat, fotókat nézhetünk meg az ormányosról. A tesztüzemen már túljutottunk, terveink szerint a vadaspark szezonjának kezdetén, márciusban egy külön faházban lesz majd az 50 darab táblagép, amit minimális költségért, személyi iratokkal lehet majd kibérelni, az eszközöket pedig biztonsági intézkedésként GPS-alapú nyomkövetővel szereljük fel” – mesélte Vahl Rezső. A további tervek közt szerepel oktatóprogramok lefejlesztése is, hogy az általános és középiskolák célzottan, tanóra keretében ki tudjanak jönni majd, hiszen a Flamingó kiváló lehetőség izgalmas biológia-, környezetórák megtartására. Pedagóguscsoportok számára is lehetőséget nyújt ismeretbővítésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.