Közélet

Mi köze a tengerimalacoknak a szegedi paprikához?

Mi köze a tengerimalacoknak a szegedi paprikához?

2013. szeptember 18., szerda
Mi köze a tengerimalacoknak a szegedi paprikához?
Szent-Györgyi

Aligha gondolnánk, de van kapcsolat a dél-amerikai rágcsáló és a szegedi paprika között, ugyanis Szent-Györgyi Albert és munkatársai 1931-ben kísérleti tesztállatként használták fel őket. Segítségükkel sikerült igazolni, hogy a Szent-Györgyi által már korábban kinyert anyag (hexuronsav) skorbutellenes hatású - bebizonyosodott, hogy ez maga a C-vitamin.

Szent-Györgyi

laboratóriuma ebben az időben a mai szegedi Déri Miksa Szakközépiskola Kálvária téri épületében volt. A C-vitaminnal kapcsolatos kísérleteket azonban hátráltatta, hogy csak igen kis mennyiségben állt rendelkezésre ez az anyag. Jelentős előrelépés volt, amikor 1932 őszén Szent-Györgyi nagy mennyiségben tudta előállítani a C-vitamint paprikából. Részben ezekért az eredményekért kapott orvosi Nobel-díjat 1937-ben. Ennek emlékére a Magyar Kémikusok Egyesülete Csongrád Megyei Csoportja szeptember 20-án, pénteken 11 órától örökbe fogadja a Vadaspark tengerimalacait, emellett a Természetvédelmi Oktatóközpontban középiskolai diákokkal C-vitaminnal kapcsolatos kísérleteket is bemutatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.