Közélet

Megkezdődött a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítése

Megkezdődött a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítése

2013. szeptember 20., péntek
Megkezdődött a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítése

Megkezdte a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítését, illetve a minősítési okiratok kibocsátását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

Az ügynökség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy jelenleg mintegy harminc kérelem elbírálása folyik. A következő hónapokban az OHÜ várhatóan száznál több cég esetében vizsgálja majd a minősítési követelményeknek való megfelelést. A minősítő okirat megléte előfeltétele a közszolgáltatási szerződés megkötésének, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásra kiírt közbeszerzéseknél az érvényes ajánlattételnek - emlékeztet az OHÜ. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatói minősítéssel rendelkezők számának, nevének, minősítési osztályának alakulásáról az OHÜ honlapján folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők, így a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kapcsán közbeszerzési kiírás előtt álló települési önkormányzatok is. A hulladékgazdálkodási ügynökség közleményében kitér arra is, a hulladékról szóló törvény módosítása lehetőséget adott arra, hogy - a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, indokolt esetben - a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság legkésőbb 2014. július 1-jéig szerezhesse meg a minősítési okiratot. Az OHÜ azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzését jövőre is tervező vállalkozásoknak, kezdeményezzék még az idén a minősítési okirat megszerzését, hogy azt ez év végéig kézbe kaphassák. A minősítés biztosítja, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására a legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki. Az OHÜ emlékeztet, a minősítési eljárás során a szolgáltatókat három kategóriába (A-B-C) és három fokozatba (I.-II.-III.) sorolja be az ügynökség erre megalakított hatósági szervezeti egysége. A minősítésről szóló törvény tartalmazza azokat a szempontokat és követelményeket, amelyek alapján történik a kérelmező közszolgáltatók minősítési osztályba sorolása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.