Kormány: 2019-ig átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer

2017. szeptember 27., szerda · Hozzászólok

A tervek szerint 2019-ig, mintegy 100 milliárd forint felhasználásával, egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon – közölte az MTI-vel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Tovább »

Járatoptimalizálás miatt változott a hulladékszállítás időpontja

2017. január 3., kedd · Hozzászólok

szemetszallitas01_gs

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. január 1-től a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátása érdekében üzembe helyezte a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0004 azonosítószámú projekt keretein belül beszerzett hulladékszállító tehergépjárműveit. A hulladékszállító gépjárművek használatba vétele mellett azok megfelelő kapacitáskihasználtságának biztosítása érdekében elvégezték a járatok optimalizálását is, ami szükség szerint a hulladékszállítás rend megváltozását vonja maga után. Tovább »

Változik a hulladékszállítási rend Szegeden

2016. december 23., péntek · Hozzászólok

szemetszallitas06_gs

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatja ügyfeleit, hogy 2017. január 1-től a Társaság a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátása érdekében üzembe helyezi a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0004 azonosítószámú projekt keretein belül beszerzett hulladékszállító tehergépjárműveit. A hulladékszállító gépjárművek használatba vétele mellett azok megfelelő kapacitáskihasználtságának biztosítása érdekében elvégezték a járatok optimalizálását is, ami szükség szerint a hulladékszállítás rend megváltozását vonja maga után. Tovább »

Zavartalanul történik a kommunális hulladékszállítás az ünnepek alatt Szegeden

2016. december 23., péntek · Hozzászólok

szemetszallitas01_gs

A szállítási gyakorlattól függetlenül (ott is, ahol a hulladék elszállítása délután történik), reggel 6 óráig kell a hulladékgyűjtő edényt a megszokott helyre kihelyezni – közölte a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Tovább »

Változások a hulladékszállítási díj banki átutalással történő kiegyenlítésében

2016. november 28., hétfő · Hozzászólok

magtar_koz_szemet003kf

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. bérszámlázásos megállapodás keretében végzi a hulladékszállítási díj számlázását. Jogszabályi előírás alapján az április elsejét követő időszakra kiállított számlák ügyfélbefizetéseire nem jogosult. Tovább »

Változik a hulladékszállítás időpontja Szeged belvárosában

2016. november 23., szerda · Hozzászólok

szemetszallitas01_gs

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ezúton tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy Szeged belvárosában, a Tisza Lajos krt. (beleértve mindkét oldalát) – Huszár Mátyás rakpart által határolt övezetben a kommunális hulladéktároló edények ürítési rendszerében változást vezet be december 1-től kezdődően. Tovább »

Átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere

2016. november 7., hétfő · Hozzászólok

hulladekfeldolgozo07_gs

Április elsejétől átalakult a hulladékgazdálkodás rendszere a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Ht.) alapján. Eddig az önkormányzat látta el a hulladékszállítási közszolgáltatást a Szegedi Környezetgazdálkodási NKft-n keresztül és a bevételek is a szolgáltatót illették. Április 1-től a közszolgáltatást továbbra is az helyi szolgáltató látja el, de a bevételeket az állam elvonja. E hónaptól a hulladékszállítási díj az állam bevétele, erre az új feladatra létrehozták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-t. Tovább »

Szabó Sándor: Káosz uralkodik a szemétszállítás körül (FRISSÍTVE)

2016. július 28., csütörtök · 18 hozzászólás

szabo_sandor_sajttaj003kfOrszágszerte káosz uralkodik a szemétszállítás háza táján, s nem mentesül a bajoktól az önkormányzati tulajdonú Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. sem – hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Sándor. A szegedi céggel 61 millió forintot akar kifizettetni az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, amit ha 8 napon nem tesz meg, behajtja rajta az összeget.
Tovább »

Nemzeti hulladékgazdálkodó: augusztusban minden ügyfél megkapja a szemétszállítási csekket

2016. július 17., vasárnap · Egy hozzászólás

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint augusztusban minden ügyfelük megkapja a második negyedéves hulladékszállításról szóló csekket, amely csúsztatott fizetési határidőt biztosít majd. Tovább »

Kuka-KLIK-et vizionál Szentgyörgyi Pál + FOTÓK

2016. április 14., csütörtök · 7 hozzászólás

varosuzemeltetesi_bizottsag003kf

Részszámlát fognak kézhez kapni a szegediek, a hulladéktörvény változása értelmében ugyanis ezentúl nem a környezetgazdák szedik be a szemétszállítási díjakat – hangzott el a városüzemeltetési bizottság ülésén. Makrai László elmondta, 800 millió forintos bevételkieséssel számolnak a rendszer átalakítása miatt, míg Szentgyörgyi Pál úgy értékelt, létrejött a „Kuka-KLIK”, vagyis a kötelező önkormányzati feladat elvégzéséért járó pénzt lenyúlja az állam. Tovább »

NFM: egységes hulladékgazdálkodási rendszer jön létre

2016. március 31., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) elindításával egységes rendszer jön létre, ami kiszámítható az önkormányzatok, a lakosság és a közszolgáltatók számára is – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Tovább »

Magyarország idén is részt vesz az európai hulladékos felmérésben

2015. december 15., kedd · Hozzászólok

Az Európai Bizottság felkérésére Magyarország az idén is részt vesz az európai felmérésben arról, hogyan érzékelik a lakosok a hulladékok okozta problémákat – közölte az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (NHI) kedden az MTI-vel. Tovább »

Jövő péntekig lehet jelentkezni a hulladékcsökkentési hétre

2015. november 6., péntek · Hozzászólok

Egy héttel, jövő péntek 12 óráig meghosszabbította az Európai Hulladékcsökkentési Héten való részvételre a jelentkezési határidőt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel. Tovább »

NFM: az új hulladékstratégia szem előtt tartja a lakosság és a gazdaság érdekeit

2015. október 15., csütörtök · Hozzászólok

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egy olyan komplex, a hulladékgazdálkodás minden területét érintő hulladékstratégiát szeretne kidolgozni, amely maximálisan szem előtt tartja a gazdaság és a lakosság érdekeit, betartva a vonatkozó európai uniós szabályokat – mondta Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek. Tovább »

Ősszel befejeződik 86 dél-alföldi település hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése

2015. augusztus 10., hétfő · Hozzászólok

Szeptember végére befejeződik a dél-alföldi régió nyolcvanhat településén a szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése, amelyre összesen 15 milliárd forint forrást biztosított az Európai Unió és a magyar állam – jelentették be a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer létrehozását célzó önkormányzati társulás (Dareh) hétfői orosházi tájékoztatóján.
Tovább »

Befejeződtek az új homokhátsági hulladékgyűjtési rendszer építési munkálatai

2015. június 2., kedd · Hozzászólok

Befejeződtek a homokhátsági hulladékgyűjtési és -hasznosítási rendszer építési munkálatai, az uniós támogatással, mintegy 5 milliárd forintból megvalósuló környezetvédelmi beruházás mintegy 300 ezer embert érint a térségben – mondta a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke az MTI-nek kedden. Tovább »

Állami kézbe kerülhet a hulladékgazdálkodás

2015. február 12., csütörtök · Hozzászólok

szelektihulladek04_gs

A hulladékgazdálkodás állami irányítás, kezelés alá kerülhet, ám a működtetés, a tevékenység, a szolgáltatás helyi szinten marad – mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Hejőpapiban, a 3,6 milliárd forintból elkészült mechanikai hulladék-előkezelő mű avatásán, csütörtökön. Tovább »

Egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen

2014. szeptember 15., hétfő · Hozzászólok

Uniós támogatással csaknem egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen; a környezetvédelmi beruházás célja a környezetterhelés csökkentése és az újrahasznosítás arányának növelése – jelentette be a témában tartott konferencia után, hétfőn, sajtótájékoztatón az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke. Tovább »

Egymilliárdos hulladékgazdálkodási program indul Hódmezővásárhelyen

2014. február 28., péntek · Hozzászólok

szelektihulladek03_gsUniós támogatással csaknem egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indul Hódmezővásárhelyen, a környezetvédelmi beruházás célja a környezetterhelés csökkentése és az újrahasznosítás arányának növelése – jelentette be Almási István (Fidesz-KDNP) hódmezővásárhelyi polgármester pénteken az alföldi városban.
Tovább »

Új zöld tananyagot dolgoz ki három egyetem

2014. február 4., kedd · Hozzászólok

Új hulladékgazdálkodási, szennyvízkezelési és megújulóenergia-szakoktatási tananyagot dolgoz ki a Szent István Egyetem (SZIE), a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola konzorciuma. Az oktatási anyag 864 millió forintos uniós támogatásból valósul meg – tájékoztatta Gyuricza Csaba, a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának dékánja az MTI-t. Tovább »

A legmagasabb hulladékgazdálkodási minősítést kapta a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.

2014. január 17., péntek · Hozzászólok

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló 2013. évi CXXV. törvénynek megfelelően, legkésőbb 2014. július 1-től Magyarországon csak olyan cégek végezhetnek az adott területen közszolgáltatást, amelyek rendelkeznek hulladékgazdálkodási engedéllyel, hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel, valamint az OHÜ által kiállított minősítő okirattal. Ennek birtokában köthetnek szerződést a települési önkormányzattal a tevékenység ellátására – írja közleményében a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Tovább »

Polgármesterek értékelték a hulladékgazdálkodást Mezőhegyesen

2013. november 22., péntek · Hozzászólok

IMG_5378Évek óta hagyomány, hogy a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. szolgáltatási területén az év utolsó negyedévében polgármesteri találkozót szervez mindazon települések első számú vezetői és jegyzői részére, akiknek hulladékgazdálkodási közszolgáltatási területén a szolgáltatást ellátja. A meghívott 16 önkormányzat vezetői ilyenkor kapnak tájékoztatást az év fontosabb szakmai eseményeiről, és a következő időszak hulladékgazdálkodási feladatairól.
Tovább »

Több mint kétmilliárdos hulladékkezelési program zárul a Dél-Alföldön + FOTÓK

2012. december 12., szerda · Hozzászólok

Hamarosan befejeződnek a Szegedi Regionális Hulladékgazdálkodási Program kivitelezési munkálatai, a 2,1 milliárd forintos fejlesztés 2011 nyarán kezdődött és 27 hulladéklerakót érintett a körzetben – hangzott el a projektzáró konferencián szerdán Szegeden.
Tovább »

2013-tól csak önkormányzati vagy állami cég hulladékgazdálkodhat

2012. január 3., kedd · Hozzászólok

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet – egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.
Tovább »

Megoldás évi 445 ezer köbméter hulladékra a Homokhátságon

2010. szeptember 20., hétfő · Hozzászólok

Befejeződött a Dél-Alföld legnagyobb környezetvédelmi beruházása, a 82 település 345 ezer lakosát érintő Homokhátsági Regionális Települési Hulladékgazdálkodási Projekt, amely 11,2 milliárd forintból valósult meg – közölte Bedő Tamás (MSZP) csongrádi polgármester hétfőn a Tisza-parti városban.
Tovább »

A velünk élő szemét – videóval

2009. augusztus 17., hétfő · 3 hozzászólás

A szemét, a hulladéklerakása elhelyezése a fejlődő, dagadó  civilizációnk egyre fontosabb, sarkalatosabb kérdése. A környezeti és a gazdasági hatékonyság prioritást élvez: agyonszennyezett világunkat megkímélni, a hulladékból új üzletet csinálni. Ám e kettősség nem mindig hozható harmóniába; általában az előbbi tétel sérül. A SZEGEDma.hu végignézte az elmúlt időszak híradásait hulladékügyben s a következtetés egyszerű: mindenki a maga portáján figyeljen. Így hát kitakarítottuk fotósautónkat… Tovább »

Drágul a szemétszállítás országszerte

2009. június 26., péntek · Hozzászólok

Július közepétől 135 kistérségi hulladéklerakót kell bezárni, mivel ezek nem felelnek meg az uniós előírásoknak – értesült a Magyar Nemzet. Mivel nem készültek el a modern lerakók, az országban több száz település kényszerül jóval drágábban távolabbi telepekre szállítani a szemetet. Tovább »

Illés Zoltán: A környezetvédelem a gazdaság motorja

2009. március 19., csütörtök · Hozzászólok

60-80 milliárdos veszteség a hulladékgazdálkodáson

Nyugaton a környezetvédelem húzóerőként jelenik meg, a gazdaság motorja, míg nálunk közel sem kap akkora szerepet, mint amilyet megérdemelne. Illés Zoltánt, a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusát, egykori alelnökét erről kérdeztük a polgári oldal makói március 15-i megemlékezésén. Tovább »