Közélet

Ötven éve nem tapasztalt árvízre kell számítani a Dunán

Ötven éve nem tapasztalt árvízre kell számítani a Dunán

2013. június 3., hétfő
Ötven éve nem tapasztalt árvízre kell számítani a Dunán

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma megoldása elé" - fogalmazott.

Giró-Szász András

szólt arról, hogy a belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

Molnár Béla

vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette hozzá. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta. Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség. Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5 kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő napokban. Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről. A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az egyeztetések - hangsúlyozta. Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.