Közélet

Fidesz: az MNB és a PSZÁF összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti

Fidesz: az MNB és a PSZÁF összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti

2013. június 11., kedd
Fidesz: az MNB és a PSZÁF összevonása a pénzügyi stabilitást erősíti

A pénzügy rendszer stabilitását erősíti a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a Fidesz szerint.

Az elmúlt évek bankválsága miatt több európai ország döntött úgy, hogy összevonják nemzeti bankjukat és a pénzügyi felügyeletet. Magyarország is ezt a példát kívánja követni - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a kormánypárti képviselőcsoport, kommentálva a Párbeszéd Magyarországért (PM) keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A Fidesz megítélése szerint az összevonással szélesebb eszköztár áll majd a központi bank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelőzésére. A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszűnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre - hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve, hogy ha az egyesítést már a korábbi kormányok végrehajtották volna, akkor ma kevesebb magyar család küzdene a devizacsapdával. Az új megoldás emellett a hitelfelvevőt és a betétest is védi - jegyezték meg. A kormánypárti frakció megerősítette: az előterjesztés zárószavazása addig nem történik meg, amíg az Európai Központi Bank (EKB) nem foglal állást a javaslatról. "Pozitív véleményre számítunk, hiszen az EKB mai elnöke – még olasz jegybankelnökként – maga hozta létre az ottani egyesítést" - írták. A

Gyurcsány-Bajnai

-szövetség az, amely alkalmatlan az ország pénzügyi, gazdasági és társadalmi irányítására, ugyanis "a baloldal szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikájával tönkretette, eladósította és pénzügyileg teljesen kiszámíthatatlanná tette az országot" - reagált a Fidesz a PM színeiben politizáló Scheiring Gábor szavaira, aki tájékoztatóján teljesen alkalmatlannak nevezte Matolcsy György jegybankelnököt a tervezett új pénzügyfelügyeleti rendszer irányítására. A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az MNB és a PSZÁF összevonásáról szóló előterjesztését, így az indítvány elfogadása után a PSZÁF megszűnik. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvényjavaslat értelmében az MNB szerveinek korábbi köre, azaz a monetáris tanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság kiegészül az eltérő működésű és feladatkörű Pénzügyi Stabilitási Tanáccsal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.