Közélet

Speciális kórházi ágyak és matracok a Bálint Sándor szeretetotthonnak + FOTÓK

Speciális kórházi ágyak és matracok a Bálint Sándor szeretetotthonnak + FOTÓK

2013. május 30., csütörtök
Speciális kórházi ágyak és matracok a Bálint Sándor szeretetotthonnak + FOTÓK
3_gs

Három speciális kórházi ágyat és ugyanannyi antidecubitus matracok nyert pályázaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat azonos nevű szeretetotthona. Az átadó ünnepségen Ritz Judit főigazgató köszöntötte a vendégeket: a speciális eszközöket gyártó Nagyfa-Alföld Kft. képviselőit és Kalmár Ferenc országgyűlési és önkormányzati képviselőt.

Az egyik alapvető kereszténydemokrata elv a szubszidiaritás, ami azt jelenti, ha valamit meg tudunk oldani helyben, a legalacsonyabb szinten, akkor azt ott oldjuk meg, ne vigyük tovább, hangsúlyozta az ágyak átadása alkalmával

Kalmár Ferenc

, országgyűlési és önkormányzati képviselő. A mai esemény ékes példája ennek. Az Emberi Erőforrás Minisztériuma még tavaly tárgyalásokat kezdett a Nagyfa-Alföld Kft.-vel, azért, hogy az ilyen típusú ágyakat – amelyeket eddig külföldről kellett behozni – itthon lehessen előállítani. A cég fogékonnyá bizonyult a feladatra: a megállapodást követően már idén január 1-jén megindult a gyártás. Eddig 1600 ágy készült el, és az ország mintegy 220 egyházi intézménye részesült a szállítmányból. Az ágyak gyártására vonatkozó megrendelőt a Nemzeti Rehabilitációs Hivatal adta ki, és ők is fizetik ki az árut. Amíg külföldről szállították, darabonként nettó 500 ezerbe került egy-egy ilyen ágy, most pont a feléért állítják elő az elítélteket foglalkoztató cégnél. Munkahelyteremtés szempontjából is fontos vállalkozásról van szó, hangsúlyozta Kalmár, hiszen Szegeden ezáltal 100 elítélt kapott munkát. A kft. nem állt meg itt, újabb pályázatot adott be a transzfúziós szettek gyártására, amit eddig ugyancsak külföldről hozott be az ország. Remélhetőleg ennek gyártására is megkapják az engedélyt. A vállalkozás nagyon jó példája annak, hogy a globalizáció ellenére igen is lehet termelési folyamatokat idehaza is beindítani, rentábilissá tenni, szögezte le a képviselő.

A szeretetotthon intézményvezetője, Erős Erzsébet elmondta, a pályázatot az egyházi fenntartású, ápolást-gondozást vállaló bentlakásos intézmények tárgyi feltételeinek javítására írták ki. Március közepére már elkészültek a szerződések, amelyek használati jogot biztosítanak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szeretetotthon 7 évre kapta meg az ágyak használati lehetőségét. Május 24-én már megérkeztek az ágyak, a nővérek addig oktatáson vettek részt, hogy megtanulják azok kezelését. A súlyos betegek ápolását, gondozását segítő ágyak előnyeit Mészáros Rozália vezető főnővér ismertette. Elmondta, ezek alkalmazásával megelőzhető a betegségek, szövődmények kialakulása, mint amilyen a tüdőgyulladás vagy a nyomási fekélyek. Az antidecubitus matracok kompresszorral működnek, levegőt forgatnak különböző cellákban, így hosszan tartó nyomásnak nincsen kitéve az adott testfelület, és nem alakul ki nyomási fekély.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.