Közélet

A kétpólusú világ új kihívásairól beszélt Szegeden Nógrádi György

A kétpólusú világ új kihívásairól beszélt Szegeden Nógrádi György

2013. március 7., csütörtök
A kétpólusú világ új kihívásairól beszélt Szegeden Nógrádi György

Az eljövendő világ kétpólusú lesz, az egyik oldalon áll majd az USA, a másikon pedig Kína, amelynek nemzetgazdasága 2017-re eléri, sőt meghaladja az amerikaiakét. Az USA-ban néhány évtizeden belül fehér kisebbség lesz, ugyanakkor többségbe kerülnek a színesbőrűek, az ázsiaiak, illetve a spanyol ajkú bevándorlók – prognosztizálta előadásában a Polgári Estek vendége, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

A gazdasági válság a világ jelentős részében megszűnt, Európában azonban megmaradt, hangsúlyozta a szakember. A NATO és az EU bővítése túl gyorsan történt, olyan államokat is felvettek, amelyeket nem kellett volna, Románia és Bulgária alkalmatlan a tagságra, a két országból érkező menekültáradat komoly problémát okoz a fejlett nyugati államoknak.

Ausztria Európa legstabilabb országa

Nógrádi

szerint Horvátország felvétele ugyancsak elhamarkodott lépés, mert az ország nincs felkészülve a csatlakozásra, ezért nem kevés problémát fog okozni az EU- többi tagállamának. Az egykori Jugoszlávia területén megalakul államok közül szinte sehol sincs stabilitás, megoldatlan gondok parázslanak, a mély ellentétek és ősi konfliktusok szinte bármikor, bárhol felszínre törhetnek. A biztonságpolitikai szakértő Ausztriát tartja a legjobban teljesítő, legstabilabb európai országnak. Németországnak ugyanakkor meghatározó szerepet jutott, amibe a franciák egyre nehezebben nyugszanak bele. A válságban mindenki Németországtól várja a támogatást és a megoldást, amire az ország, persze, képtelen. Nógrádi a térképen keletről nyugatra haladva számba vette a világ valamennyi válsággócát, a nagyobb gazdasági és politikai erővel, hatalommal bíró országok kül- és belpolitikáját. Részletesen elemezte Kína helyét és szerepét a térségben, szólt az arab tavaszról, majd felhívta a figyelmet az iráni atomprogram veszélyeire, meg egy esetleges izraeli beavatkozás beláthatatlan következményeire.

Kettős állampolgárok a parlamentben

Sándor János kérdésére, jelenthetnek-e esetleg veszélyt az ország számára azok a kettős állampolgárok, akik a törvényhozásban ülnek, Nógrádi nem tudott egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni, hiszen mint hangsúlyozta, minden ország másként védi saját biztonságát, különbözőképpen áll hozzá a kérdéshez. Azt viszont leszögezte, kis országban nehéz titkot tartani, ugyanakkor, ha a határon átjött emberek családja otthon marad, az illető sokkal zsarolhatóbbá, sérülékenyebbé válhat, tehát nagyobb biztonsági rizikót jelenthet. Portálunk kérdéseire válaszolva Nógrádi György kifejtette, Magyarországnak meg kell találnia a speciális megoldásokat ahhoz, hogy valamilyen módon kikerüljön a válságból. Ezt szolgálja az EU-, és a NATO-politika mellett a megélénkült Orosz, Kínai és arab kapcsolat, az úgynevezett keleti nyitás. Ha ezek várható eredményei bejönnek, abban a pillanatban az ország gazdasági helyzete minőségileg javulni fog. A hazánkat ért nyugati támadásokról a szakértő elmondta, ugyanilyen támadások érik az olasz, a francia vezetést is, ebben semmi különös nincs. Unortodox politikánk kapott ugyan hideget-meleget az elmúlt időszakban, erről azonban Nógrádinak az a véleménye, hogy amit a magyar politika megcsinált, azt pillanatokkal később bevezették az európai országok, az európai nagyhatalmak is.

Európa bennünket másol

Felvetésünkre, hogy a tranzakciós illeték vagy az egyéb bankolási költségek például egészen másként érvényesülnek Európa fejlettebb országaiban, Nógrádi azzal érvelt, az osztrák kormány tanácsadójaként többször tapasztalta, nagyon sok ottani politikus négyszemközt egészen mást mond, mint amit hivatalosan állít. Hivatalosan egy szocialista politikus nem dicsér egy konzervatívat, más országbeli kormányzatot – és fordítva, de négyszemközt nagyon sokan azt mondják, ez a politika oda vezethet, hogy Magyarország a válságból jobban jöhet ki, mint a térség többi állama. A szomszédjainkra vonatkozó kérdésünkre válaszolva Nógrádi elmondta, a Szovjetunió szétesésével kaptunk egy rendkívül furcsa politikát folytató Ukrajnát, Csehszlovákia helyén pedig létrejött egy olyan Szlovákia, amely egy életen át keresi identitását. A tőlünk keletre lévő Románia speciális helyzetben van, ugyanis jóval rosszabb feltételek mellett csatlakozott a NATO-hoz, illetve az EU-hoz, ami komoly identitásválságot jelentett a számára. Ausztriával a kapcsolataink logikusan megromlottak, hiszen a különleges osztrák-magyar viszony véget ért, Jugoszlávia pedig szétesett. A déli határ mentén 3 állam jött létre, Szlovénia jelenleg mély gazdasági válságban van, Horvátország megörökölte a tengerpart 90 százalékát, de ez rengeteg a negatív következménnyel jár, Szerbia pedig az 1999-es koszovói háborúval elvesztette utolsó maradék területének egy részét, Koszovót, amit a szerb lakosság rendkívül nehezen tud feldolgozni. Mindent összevetve, Nógrádi szerint a szomszédságpolitikát a magyar kormány jól kezeli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.