Közélet

Bod Péter Ákos Szegeden: „Nehéz esztendő elé nézünk” + FOTÓK

Bod Péter Ákos Szegeden: „Nehéz esztendő elé nézünk” + FOTÓK

2013. január 18., péntek
Bod Péter Ákos Szegeden: „Nehéz esztendő elé nézünk” + FOTÓK

Nehéznek ígérkezik az idei esztendő is, a válság kirobbanása előtt bekövetkezett felzárkózási folyamat megtorpant, lépést vesztettünk, elfogyott a lendület, még a szomszédok, vagy az egykoron velünk azonos alapokról induló országok is jócskán lehagytak bennünket, figyelmeztetett Bod Péter Ákos közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára. Komolyabb fellendülésre 2013-ban sem számíthatunk.

A neves szakember az ország aktuális gazdasági helyzetéről és a kilátásokról beszélt Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén. Az elmúlt évben a térség országaiban megindult a fejlődés, nálunk, sajnos, további visszaesést hozott. Csupán az exportunk teljesített jól, húzta fölfelé a gazdaságot, de ez sem bizonyult elegendőnek. A GDP folyamatosan csökken, még mindig nem érte utol a válság előtti szintet, csakúgy, mint a fogyasztás. Veszélyesen zsugorodik a beruházások szintje, ami azért figyelmeztető, hangsúlyozta a közgazdász, mert az elmaradt tőkebefektetések idővel nagyon hiányozni fognak, nélkülük tartós gazdasági fellendülés sem következhet be.

Költséges a magyar külön út

A közgazdász szólt a magyar külön út áráról, miközben a 10 éves futamidejű német állampapírok hozama például alig 1,5 százalék, a lengyeleké, cseheké ennek a duplája, a magyar állampapírok pedig 9 százalék felett is cseréltek már gazdát, ami jócskán megdrágítja az ország finanszírozását, veszélyezteti annak pénzügyi stabilitását. A vállalatok hitelezése is befagyott, a piaci szereplők egymásra mutogatnak, miközben a korábban óriási nyereségeket elkönyvelő bankok kitettsége a kormány intézkedéseinek következtében éppen Magyarországon csökkent leginkább, itt romlott jelentősen a pénzintézetek nyereségpozíciója. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint –, mivel a válság nem egyformán érintette a tagállamokat – a recesszióból való kilábalás sem fog egyforma ütemben bekövetkezni. Míg a balti államok esetében 3-3,5 százalékos növekedést prognosztizálnak, Németországban 1-et, addig nálunk a tavalyi 1,5 százalékos csökkenés után 0,4-et. Ezzel szemben kormányunk derűlátóbb, 0,9 százalékos növekedéssel számol. Az infláció csökkenni fog, ha nem történik valami váratlan és kiszámíthatatlan fordulat, akkor 3,2 százalék várható. A szakember szerint folytatódhat az alapkamat-csökkenés, és a forint /euró árfolyam sem fog elszabadulni, 280 forint körüli szint várható. Az éves költségvetési hiány az idén nem haladhatja meg a GDP 3%-át.

Szeri Istvánt tiszteletbeli elnöknek választották

Minél kisebb a gazdaság növekedése, annál nagyobb verseny, küzdelem várható a hazai piac szereplői között, ezért Bod Péter Ákos szerint mindenképpen izgalmas időszak elé nézünk. Akkor várható fellendülés a hazai piacon, és lehet akár sikeres is az idei esztendő, ha vállalkozóink növelni tudják az egymás iránti bizalmat, nyitottabbá válnak az együttműködésre, és az újdonságok befogadása iránt, jobban rámozdulnak a lehetőségekre, és nem utolsó sorban megtanulnak hatékonyabban együttműködni. Mindehhez azonban a szabályozási konzisztencia javítása, a szabályozás hatékonyságának mérése, kiszámítható adóügyi környezet szükséges, amit elsősorban csak bölcs, előrelátó és higgadt kormánypolitika teremthet meg. Nemesi Pál, a kamara elnöke bejelentette, az érdekvédelmi szervezet alapszabályt módosított, bevezették a tiszteletbeli elnök címet, amit Szeri István, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója érdemelt ki. Az évadnyitó rendezvény második részében bemutatták Károlyi László kamarai elnökségi tag Üzleti évszakok című könyvét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.