Közélet

A Jobbik szerint Botkáék szelektív fejlesztéspolitikát folytatnak

A Jobbik szerint Botkáék szelektív fejlesztéspolitikát folytatnak

2012. november 28., szerda
A Jobbik szerint Botkáék szelektív fejlesztéspolitikát folytatnak

A szegedi polgármesteri hivatal szelektív fejlesztéspolitikájára figyelmeztetett a Jobbik nevében Rácz Tibor, a radikális párt szegedi alelnöke. Az IH által működtetett Belvárosi mozi pályázni szeretett volna digitális fejlesztésekre, de a város önkormányzata, mint tulajdonos pénzhiányra hivatkozva nem támogatta a tervet.

A mozinak csak az egyik terme van digitalizálva, magyarán csak ez felel meg a XXI. század követelményeinek. A multiplexek által diktált nehéz versenyben a Belvárosi mozinak így eleve hátránnyal kell indulnia. Az IH mint a mozi üzemeltetője pályázni szeretett volna a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által meghirdetett, az art mozihálózat digitális fejlesztésére kiírt pályázatra, de kiderült, csak a tulajdonos, a szegedi önkormányzat pályázhat. Ők viszont pénzhiányra hivatkozva elutasították a tervet. Nem visszatérítendő költségvetési támogatásról van szó, amihez 25 százalékos önrészt kell biztosítania a pályázónak. A bekért árajánlat alapján 15 millióból meg lehetett volna oldani a mozi másik, 105 fős kisebb termének digitalizálását úgy, hogy ez a városnak csak 3,5 millió forintjába került volna. A politikus, hangsúlyozta, míg a városháza 2011 előtt az IH-t kiemelt önkormányzati cégként minden területen támogatta, addig az elmúlt másfél évben a polgármesteri hivatal és

Botka László

polgármester mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse az intézményt. A Jobbik úgy látja, Botka László és alpolgármestere,

Solymos László

Szeged város érdekeit háttérbe szorítva az MSZP pártérdekeit próbálják képviselni, és nem képesek ezen túllépni.

Rácz

szerint ez az eset egy a sok közül. Más önkormányzati intézményekben is előfordultak hasonlók, ahol végre szerettek volna hajtani hasonló fejlesztéseket, de ezeket a terveket elnyelte a polgármesteri hivatal Rácz által csak fekete lyuknak nevezett rendszere, és nem is kerülnek a szakbizottságok elé. A radikális párt szerint a tájékoztatás elmulasztásáért a jegyző esetleges felelőssége is felmerülhet.

A polgármester azt nyilatkozta a helyi lapban, hogy befagytak Szeged támogatási forrásai. Ebben van részigazság, a radikális politikus viszont úgy látja, nem csak a támogatások fagytak be, hanem a polgármesteri hivatal hozzáállása is ezen a területen. Rácz meggyőződése, hogy a pályázathoz szükséges önerőt átcsoportosítással meg lehetett volna oldani. „Ha utánaszámolunk, mennyibe kerül a szegedieknek a Szegedi Tükör című MSZP-s propagandaújság, akkor gyorsan eljuthatunk a pályázati önrész összegéhez. Feltehető a kérdés: mi hasznosabb Szegednek, egy pártpropaganda újság, vagy egy sikeres pályázat, amellyel a város sikeresen fejlődik” –– érvelt a politikus. A szakemberek szerint jövőre már teljesen eltűnnek a hagyományos filmtekercsek, és kizárólag digitális filmkópiákat fognak gyártani és forgalmazni, ezért is fontos lett volna a támogatás. A Jobbik azt szeretné elérni, hogy a jövő évi költségvetés összeállításakor egy nagyobb és szélesebb körű egyeztetés előzze meg a büdzsé elfogadását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.