Közélet

Sinka, a "simaszőrű hajtó" – magyar kutyafajták 10. rész + FOTÓK

Sinka, a "simaszőrű hajtó" – magyar kutyafajták 10. rész + FOTÓK

2012. október 5., péntek
Sinka, a "simaszőrű hajtó" – magyar kutyafajták 10. rész + FOTÓK

Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk zárásaként egy igazi ritkaságot mutatunk be: a sinkát a hortobágyi pásztorok igényei alakították egy erős és rendkívül tehetséges munkakutyává. A Nemzetközi Kinológiai Szövetség ezt az ebet még nem ismerte el önálló fajtaként, csupán 1-2 ezer példány él belőle az egész világon.

"Hazai kutyafajtáink" között legritkábban a sinkával találkozhat a hétköznapi ember - az idézőjel nem véletlen, hiszen az ízig-vérig magyar tenyésztésből kialakult ebet egyelőre nem ismerte el önálló fajtaként a kutyákat világszerte osztályozó Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale, röviden FCI). Az állomány alig 1-2 ezer főt számlál, melynek legjelentősebb része pásztorok kezén van - és nem is szívesen adják ki onnan. Attól tartanak, hogy a fajta népszerűvé válásával a tenyésztési elvek belső értékeiktől a küllem felé tolódnának, így lassan megszűnne azzá lenni, amire kitalálták: a sinka egy fáradhatatlan, kiváló terelőérzékkel bíró munkakutya.

Külsőleg sima, belsőre bonyolult

Igen fiatal fajtáról van szó, tenyésztése körülbelül negyven évre tekint vissza. Az első sinkák a Hortobágyon jelentek meg, ahol a pásztorok rackajuh és szürkemarha terelésére használták. Bár az elmúlt évtizedekben a kiváló képességekkel bíró kutya a Nyírségben, Kiskunságban és a Tiszántúlon is elterjedt, az állomány 95%-a jelenleg is pásztorok kezén van. "A sinka szót a Hortobágyon a sima helyett használták, amivel a szőrzetére utaltak. Igazából nem is fajta, hanem egy gyűjtőfogalom, ami bizonyos külső standardot ír le - persze szabatosan kezelve, a pásztorok ugyanis elsősorban a használhatóság, nem a külcsín révén szelektáltak" - árulta el portálunknak Tari József állategészségőr, aki pulitenyésztés mellett sinkákkal is foglalkozik. Mint mondta, az eb vérében számos fajta tulajdonságait keverték össze tudatosan, kialakulásában szerepet kapott a németjuhász és a boxer is, illetve nem kizárt egyes bull típusú terrierek részvétele sem. Utóbbiakkal talán heves vérmérsékletük miatt frissítették fel a sinkát, ami a rendkívül veszélyes szürkemarha-terelés miatt fontos számukra. Bár küllemében a hazai "rokonok" közül leginkább a mudira hasonlít, felfelé kunkorodó farka puli ősökről árulkodik. A lakásban élők jobb, ha el is felejtik ezt a fajtát, egyáltalán nem szobakutya, még kertben is csak szigorú, tudatos neveléssel és rendszeres foglalkoztatással tartható. Tényleg egy munkára született ebről van szó, aki ha nincs kellően ellátva feladatokkal, keresni fog magának - például egész cipőkből félcipőt farag, a párját pedig jó mélyre elássa a tizenhetedik, neki legjobban tetsző gödörbe. A pásztorok egyelőre tűzzel-vassal küzdenek a fajta FCI-licensze ellen, hogy az amúgy kiváló terelő (illetve módszere szerint inkább hajtó) tulajdonságokkal rendelkező munkakutyájuk ne váljon küllemre tenyésztett divatebbé. Ennek ellenére egyre több embert ragad meg a kutya intelligenciája és impozáns külseje, a kevés külföldre jutott sinka Skandináviában él, ahol a hozzá rendkívül hasonlító kelpie is igen népszerű.

Szereti a hasát

"Heves vérmérséklete mellett el kell mondani róla, hogy tipikusan egygazdás ebről van szó. Nálunk két sinka van, az egyik a feleségemé, a másik pedig az enyém, dolgozni csak a sajátunkkal tudunk. A munka mellett egyébként apportra, labdázásra is kaphatóak, de fontos, hogy szellemileg is lefárasszuk őket - fizikailag sem egyszerű, nagyon bírják a strapát az ebek" - magyarázta Tari József. A spártai szelekció ellenállóvá tette a betegségekkel szemben is, rendkívül életrevaló fajta. Egyedül a hízékonyságára kell odafigyelni - a sinkának mindig bizonytalan volt a vacsorája, nem is táphoz szoktatták a pásztorok, így a labradorhoz hasonlóan ha bőséges ételt kap, képes mindent egyszerre befalni. A hazai fajtákat kivétel nélkül valamilyen feladat elvégzésére tenyésztették ki, és bár legtöbbjük idomult a modern kutyatartás sajátosságaihoz és követelményeihez, a pásztorok munkájának köszönhetően a sinka eredeti feladata ellátására a legalkalmasabb. "Elsősorban egy munkájáért élő terelőkutyaként kell a sinkára tekinteni, ami gazdája minden utasítását lesve, odaadóan végzi a rá bízott feladatot. Érdemes ezt szem előtt tartani mindenkinek, aki ezzel a nagyszerű ebbel szimpatizál, így megőrizhetjük eredeti értékeit" - emelte ki a tenyésztő.

A sorozat további részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. részA “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. rész.Pumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a "leggyorsabb vadász" - magyar kutyafajták 9. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.