Közélet

Magyarország élen jár a romastratégia megvalósításában

Magyarország élen jár a romastratégia megvalósításában

2012. október 7., vasárnap
Magyarország élen jár a romastratégia megvalósításában

Magyarország élenjáró az uniós tagországok között a romastratégia megvalósításában, annak átfogó szempontú nyomon követésében - állapította meg Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, aki kedden és szerdán Brüsszelben részt vett az egyes tagországok kijelölt kapcsolattartóinak első egyeztetésén.

A helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy ezt az első közös összejövetelt a következő hónapokban további szakmai tanácskozások követik. Az unió roma keretstratégiáját 2011 első felében, a magyar EU-elnökség alatt fogadták el. A tagállamoknak ennek alapján saját nemzeti romastratégiát kellett készíteniük. Közülük elsőként Magyarország juttatta el Brüsszelbe a maga dokumentumát, majd ez év első felében a többiek is letették az asztalra saját elképzeléseiket. E dokumentumokat az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - véleményezte. Most már a megvalósításon a sor, és Brüsszel azt kérte, hogy a tagállamok jelöljenek ki kapcsolattartó illetékeseket a témában - közölte

Langerné Victor Katalin

. "Elsődleges cél annak meghatározása, hogyan lehet nyomon követni minden egyes országban a romastratégia megvalósítását" - mondta. A most véget ért első találkozóra még csak a tagországok kisebb hányada érkezett konkrét javaslatokkal. Magyarországon haladt leginkább előre a munka, és most részletesen ismertették a többi résztvevővel a monitoring rendszerre kidolgozott magyar javaslatokat. E javaslatok az elsődleges és másodlagos indikátorok mellett "kontextusindikátort" is tartalmaznak, amely a romastratégia megvalósítását komplex módon, összefüggéseiben vizsgálja. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy Svédország, a Cseh Köztársaság, valamint Spanyolország is hozott magával konkrét elképzeléseket. A svédek például a célcsoport és a döntéshozók közötti közvetítésre mentori kapcsolattartói hálózatot alakítanak ki, ők ezt "hídépítésnek" nevezik. Magyarországon ez már több szinten megvan - jegyezte meg Langerné Victor Katalin. Példaként említette az önkormányzatokat, az óvodákat, továbbá hogy elindult ennek kialakítása a szociális területen, valamint hogy az egészségügyben is lesz majd ilyen közvetítő rendszer, amelybe lehetőség szerint a célcsoport tagjait vonják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.