Közélet

Magyar agár, a "leggyorsabb vadász" - magyar kutyafajták 9. rész + FOTÓK

Magyar agár, a "leggyorsabb vadász" - magyar kutyafajták 9. rész + FOTÓK

2012. szeptember 21., péntek
Magyar agár, a "leggyorsabb vadász" - magyar kutyafajták 9. rész + FOTÓK

Egykor királyok, bárók és nemesemberek kedvelt szórakozása volt az agarászat, napjainkban azonban a magyar agarak jelentős része orvvadászok kezén van, akik gyakran kidobják vagy agyonlövik a haszontalanná váló állatot. Magyar fajtákat bemutató sorozatunk következő részében erre a szebb napokat is megélt kutyára hívjuk fel a figyelmet.

Bár története a honfoglalásig vezethető vissza (amit számos ásatás leletei bizonyítanak), a mai, modern agár múltja alig több, mint ötven évre tekint vissza. A történelmi magyar agár a Kárpát-medencébe érkező őseink vadászebeinek és a törökök Kis-Ázsiából hozott, hasonló kutyáinak kereszteződéséből alakulhatott ki. Sebességével kevés emlős vehette fel a versenyt, gazdái lovon kísérték a fáradhatatlan, szívós és sokszor több kilométert is lefutó ebet. Az agarászat igazi hungarikum volt, történelmi sajátosságainkhoz is igazodva: a könnyű fegyverzetű magyar lovasok jobban tudták tartani a tempót az ebbel, mint a vasba öltözött nyugati lovagok, akik inkább a lassabb állatokra (medvére, vaddisznóra) szerettek vadászni.

Hunyadi Mátyás

a vizsla mellett igen kedvelte ezt a fajtát, a nagy kutyabolond hírében álló

II. Lajos

pedig (udvartartása állandó megrökönyödése ellenére) még az asztalához is ültette kedvenc vadászebeit. 1526. augusztusában a török ellen induló király búcsúzáskor itthon maradó inasainak lelkére kötötte: "Jól gondozzátok ebeimet! Hetenként kétszer fürösszétek őket ("cum caniculis bene laborate! Bis in una ebdomada levate")"! A török megszállás ideje alatt aztán az agarászat nemes sportból egyszerűen élelemszerző szükségletté vált.

Vadászból versenyző

A 19. században, az ésszerű vadgazdálkodás kialakulásával a lovas agarászat korszakának is bealkonyult, új irányt vett a fajta tenyésztési elve. Egyre nagyobb divatja lett a kutyás versenyeknek itthon is, a lovak mellett agarak is érkeztek Angliából, melyeket sebessége miatt próbálták házasítani a magyar agárral. Sajnálatos módon a rosszabb fizikumú, vadászatra kevésbé alkalmazható, de rövid távon erősebb sprinter greyhound lett a népszerűbb, így a fajta típusjegyei is ebbe az irányba mozdultak el. A "tiszta vérű" magyar agár a II. világháborúban tűnt végül teljesen el, Szigethy Kálmán, a Mafilm gödöllői filmtelepének vezetője egy Mátyás királyról forgatott mozi miatt szerzett be néhány, fajta standardjának nagyjából megfelelő példányt, melyekből a hatvanas évek derekán elkezdhette a tenyésztést. Az állományt ugyan szorgos munkával sikerült stabilizálni, számos ősi típusjegye sajnos örökké a múlt homályába veszett. A megszokottnál hosszabbra nyúlt történelmi áttekintést követően vessünk egy pillantást a magyar agár jelenlegi formájára. Kecskés Zsófia (középső fotónkon)csorvási kennelében coursing (leegyszerűsítve egy műnyúl elkapásából áll ez a sport) Európa-bajnok kutya is található. Az öt esztendős Fénysugár napjait otthon, a kanapén elnyújtózva tölti, még gazdája szerint is eléggé el van kényeztetve. "Rövid szőre miatt lakásban is nagyszerűen tartható, sőt sok esetben ajánlott is, hiszen bundája nem védi meg a nagy hidegtől. Emellett nincs kutyaszaguk sem, csak egy kicsit lehet érezni, fürdetés után. Alkalmazkodó, nyugodt fajta, igazán könnyen együtt lehet vele élni" - árulta el a kennel tulajdonosa.

Orvvadászok kezén

Ahogy a kutya testalkata, úgy az állománya is rendkívül karcsú: az elegáns, áramvonalas felépítésű ebet sokan aránytalannak tartják, ráadásul versenykutyaként azt tartják róla, hogy lemeríthetetlen örökmozgó. "Ez egy tévhit, illetve csak féligazság. Kettősség jellemzi az ebet: ha sétálni visszük akkor ég benne a vágy, csak zártabb helyen szabad elengedni, hiszen mindent képes megkergetni a macskától a repülő nejlonzacskóig. Nem szökős, visszatér a gazdájához, viszont a nagy hajsza közben kifuthat egy autó elé, vagy ha az erdész meglátja, hogy vadat kerget, ki is lőheti. Viszont ha megvolt a napi séta, itthon végig tudja aludni az egész napot, olyankor nagyon nyugodt" - mesélte a tenyésztő. Népszerűtlenségének pozitív hozadéka, hogy nem lett túltenyésztve, így rendkívül egészséges fajta. A nagytestű kutyákat gyakran sújtó csípő diszplázia esélye (valószínűleg a futáshoz edződött testalkata miatt) szinte nulla, kevés esetben szem- és szívbetegségek fordulhatnak elő. A fajta jellemzője, hogy nem szaglással, hanem szemmel vadászik, melyet sajnos napjainkban leginkább az orvvadászok oldalán művel. Az állomány egy tekintélyes része van jelenleg rapsicok kezén, akik a vadászat után sokszor "leselejtezik" legjobb barátjukat - ez utcára lökést és agyonlövést is jelenthet. Főként a Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány foglalkozik a magyar agár mentésével, hozzájuk tucatszám érkeznek a kóborló fajtatársak közül. Befogadói egy sportos, hűséges társat nyerhetnek maguk mellé, ami elegáns kinézetével igazi különlegesség a kutyák között. Család, gyerekek mellé, akár lakásban tartva is ideális lehet.

A sorozat további részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. részA “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. rész.Pumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.