Közélet

Egy „igazi” hungarikum – sült krumpli a Széchenyi téren 1120 forintért + FOTÓK

Egy „igazi” hungarikum – sült krumpli a Széchenyi téren 1120 forintért + FOTÓK

2012. augusztus 10., péntek
Egy „igazi” hungarikum – sült krumpli a Széchenyi téren 1120 forintért + FOTÓK

Egy felháborodott olvasónk a Széchenyi téren zajló aktuális fesztiválon vásárolt méregdrága sült krumpli miatt kereste fel szerkesztőségünket. Utánajártunk a történetnek.

„A Kárász utca felől az első lacikonyhásnál álltunk meg barátnőmmel, egy korsó sört és egy-egy adag tepsiben sült krumplit kértünk. Adtam egy ötezrest, és mikor közölték, hogy 3040 a számla, majdnem hanyatt vágtam magam. Reklamálni kezdtem, hogy mi került ennyibe, és kiderült, hogy két adag sült krumpliért fizettünk 2240 forintot. Egy adag ugyanis 25-30 deka a felszolgált műanyag tálban, a tepsiben sült burgonya 10 dekája pedig 350 forintba kerül. Tehát egy kiló krumpli lesütve 3500 forint” – kereste fel szerkesztőségünket felháborodott olvasónk,

Madar Magda

, aki hozzátette, hogy a Pest megyei vállalkozás vezetőjét is odahívta a pulthoz, aki az alkalmazottjához hasonló arroganciával fogadta reklamálását.

Belvárosi éttermekben 20 dekáért 400-550 forint

Felkerestünk a legnívósabb belvárosi éttermek közül néhányat, hogy érdeklődjünk, mennyibe kerül náluk egy adag sült vagy tepsis burgonya. Az Alabárdos Étteremben 550 forint a sült burgonya, petrezselymes és a tepsis burgonya is, a John Bull Pub étteremben 400 forint a tepsis burgonya, a Port Royal étteremben a sült burgonya 430, a házias, fűszeres burgonya 460, a Vendéglő a Régi Hídhoz étteremben a sült karikaburgonya adagja 400 forint, a serpenyős forgatott burgonya (füstölt szalonna zsírján pirított vöröshagyma és fűszerek) is 400 forintba kerül. Megkérdeztük, hogy hozzávetőleg hány dekányi mennyiséget mérnek e köretekből a tányérra ezekért az összegekért, és mindenhol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az adag bőven eléri a 20 dekát. Azt már csak zárójelben jegyezte meg az egyik séf, hogy ehhez nem elhajló műanyagtányért, műanyag kést, fapadot és pultos kiszolgálást adnak, hanem hangulatos teraszt fonott székekkel és pincér által szervírozott, igényesen tálalt ételt. Azt pedig már csak mi jegyezzük meg zárójelben, hogy azért akkora különbség sem lehet egy belvárosi üzlet bérleti díja és egy Kárász utcai stand között, hogy ez ilyen különbséget mutasson egy sült krumpli árában.

Egyébként már a május 1-jén a ligeti forgatagban

200 forintért árult sült krumplinál is csóválták többen a fejüket.

A régió legdrágább lesütött burgonyája

Végigjártunk több belvárosi menüztető helyet, ahol 600-800 forint közötti áron lehet kétfogásos menükből válogatni, és a legtöbb helyen - igaz, nem a tepsis - a sült burgonya 20 dekás adagja 250-280 forintos áron kapható. Az egyik vendéglős mikor elmeséltük neki, miért érdeklődünk, annyit mondott: akkor lehet, hogy a Széchenyi téren kapható a Dél-Alföld legdrágább sült krumplija, ezt meg kell néznie. (Mi is így tettünk, fotóinkon megtekinthetik a csúcstartót - a szerk.) Egy kis számolást is végeztünk hozzávetőleges pontossággal. A piacon a burgonya kilója 60-70 forint, aktuális ajánlatként egy nagykereskedelmi áruházláncban 15 darab vásárlása esetén egy literes étolajat 287 forintért is találtunk. Egy kiló krumpli lesütéséhez fél flakon olaj elegendő, így az anyagköltség 220 forint körül lehet, a gáz köbmétere 130 forint, egy gázszerelő tájékoztatott minket arról, hogy egy kiló krumpli lesütésénél tizednyi mennyiségekkel kell számolnunk. A szakember szerint 20-30 forintról beszélhetünk. Summázva az anyag- és az energiaköltséget: egy kiló tepsis burgonya 250 forintból kijöhet, igaz a munka, bérleti díj és a haszon krumplira eső része még hozzáadandó...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.