Közélet

Drótszőrű vizsla, a "mindenes vadász" – magyar kutyafajták 8. rész + FOTÓK

Drótszőrű vizsla, a "mindenes vadász" – magyar kutyafajták 8. rész + FOTÓK

2012. augusztus 24., péntek
Drótszőrű vizsla, a "mindenes vadász" – magyar kutyafajták 8. rész + FOTÓK

Vadász- és hajtókutyák legjobb tulajdonságait ötvözték a drótszőrű magyar vizslában, melynek köszönhetően egy univerzális munkakutyát sikerült kitenyészteni. Értékeit sajnos kevesen ismerik, pedig rövidszőrű "testvéréhez" hasonlóan családszerető, csupa szív állat, egy igazi hungarikum. Magyar kutyafajtákkal foglalkozó sorozatunk nyolcadik része róluk szól.

Ugyan a hazai fajták közül a legnépszerűbb és legelterjedtebb házi kedvenc

a magyar vizsla

, drótszőrű társáról ez sajnos nem mondható el: míg előbbiből évente ezer kiskutyát is törzskönyveznek, addig "kócosabb testvéréből" alig 150 születést regisztrálnak itthon. Tulajdonságaiban, jellemében pedig a drótszőrű vizsla sem marad alul, sőt: egy rendkívül barátságos, energikus kutya, kiváló szimattal és letörhetetlen munkakedvvel. Hagyományosan ugyan a vadászok igényeihez tenyésztették, de szelíd, barátságos jelleme és intelligenciája miatt már terápiás kutyaként is alkalmazzák.

Az univerzális munkakutya

Már több mint harminc éve foglalkozik ezzel a fajtával

Szuromi István

, a Magyar Vizsla Klub Csongrád megyei felelőse. A Dorozsmán élő férfi

kennelében

rövidszőrű, drótszőrű és ezüstszürke weimari vizslák is megtalálhatóak. Dia, az egyéves drótszőrű a bejáratnál is kitörő örömmel fogadott minket, kíváncsian lesve minden mozdulatunkat. Magatartás jellemző a magyar vizslákra: állattal és emberrel is barátságosak, de legrosszabb esetben közömbösek, szinte sosem lépnek fel agresszívan. Ez egy szeretetreméltó kedvenccé, de sajnos gyenge házőrzővé is teszi a vizslát, aki a betörőt is ugyanazzal a kitörő örömmel fogadhatja, mint ismerőseit.

A fajtát az 1940-es években kezdték különválasztani a rövidszőrű vizslától: a vadászok igényei szerint egy melegebb bundával rendelkező munkakutyát szerettek volna kitenyészteni, aki akár -10 fokos hőmérsékletben is el tudja látni feladatát. Emellett jól tudjon úszni, felverni, hajtani és követni is tudja a vadat - tulajdonságaiban egyedülálló, sokoldalú vadászkutya született az elképzelésből. Sajnos azonban külföldön ő is jóval népszerűbb, mint hazájában. "A világ minden táján elterjedt a fajta, de főleg Angliában és az Egyesült Államokban népszerű - külföldön 800-1000 font körül árulnak egy-egy kiskutyát, itthon 50-60 ezerért se nagyon viszik el. Az utolsó alom felét elajándékoztuk ismerősöknek" - mondta Szuromi István. Népszerűtlensége miatt tenyésztéséből sem lehet megélni. A vizsla klub elnöke szerint jelenleg ráfizetéssel lehet csak foglalkozni ezzel a fajtával, hasznot semmiképpen sem termel - mint mondta, ez több, mint egy hobbi, hiszen egy kulturális érték, hungarikum fennmaradása a tét. "Akik kutyatartáson gondolkodnak, és a vizslát választják (legyen az a rövidszőrű, vagy a drótszőrű változat), nem fognak csalódni. Ez a fajta megérdemli a tiszteletet és a törődést, örökbe fogadásával pedig nemzeti kincsünk egy fontos darabját óvhatjuk meg. Kevés nemzet büszkélkedhet ilyen értékekkel, ne hagyjuk elveszni" - hangsúlyozta a tenyésztő.

A sorozat további részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. részA “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. rész.Pumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Magyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.