Közélet

Jobbá lenni a másik mellett - a családokért imádkoztak az alsóvárosi búcsún + FOTÓK

Jobbá lenni a másik mellett - a családokért imádkoztak az alsóvárosi búcsún + FOTÓK

2012. augusztus 5., vasárnap
Jobbá lenni a másik mellett - a családokért imádkoztak az alsóvárosi búcsún + FOTÓK

Missziós feladat jut ma a keresztény házasoknak, életük példája lehet annak, hogyan nyilvánul meg Isten szeretete a családban - világlott ki Majnek Antal munkácsi megyés püspök szavaiból, aki a Havas Boldogasszony Országos Nagybúcsú vasárnapi ünnepi szentmiséjét celebrálta.

Szűz Mária

közbenjárását kérjük minden magyar családra, könyörgünk a házastársakért. A jó házasság az alapja a gyermekek nevelésének. Imádkozzunk mindazokért, akik tesznek valamit a jó családokért és azok megújulásáért - hiszen az egész egyház megújulása függ a család megújhodásától” - hangzott el a nyitó gondolatokban. Ezeknek mint egy élő organizmus alapsejtjeinek, úgy kell meggyógyulniuk, így fog az egész egyház mint

Krisztus

teste megerősödni.

Krisztustól tanuljuk a kölcsönös szeretetet

A püspök atya arról is beszélt, a teremtéstörténet tanúsága szerint Isten saját képére és hasonlatosságára, férfivá és nővé teremtette az embert. A szeretetközösségben élő Szentháromság pedig önmagához hasonló közösséget tervezett a házassággal. Ma különösen is fontos ez, mikor egyes országokban már a házasság ősi definícióját is elvitatják, és más, természetellenes együttélési formákat próbálnak törvényesíteni. Szent Pál azt írja erről a szeretetközösségről, hogy nagy titok, melyet Krisztus és az egyház kapcsolatára vonatkoztat. A házastársak az Isten és az ember közötti szövetséget mintázzák. Krisztustól tanulhatják meg a keresztény házasok a kölcsönös szeretetet, az önátadást, ezáltal válhatnak csak egyre inkább eggyé, ő ugyanis annyira szeretett minket, hogy teljesen feláldozta magát értünk, bűnösökért.

Megszentelődött érzékiség

A testi szerelemben, az eroszban manapság sokan csak az érzéki vágyak kiélési lehetőségét keresik. Az egyház az érzékiség megszentelését tanítja. Amennyiben a Jézusba vetett élő hit járja át a házastársakat, önzetlenül és hűségesen szeretik egymást, érezhetővé, láthatóvá válik a kegyelem ereje. „Nincs leértékelve a szerelem testi része, de ma egyre inkább azt kell tanítanunk, hogy kapcsolat lelki oldala is létezik, kell, hogy lássuk: az erkölcsi normák nélkül élők csömör és fájdalmas csalódást kapnak a lélektelen testi kapcsolatoktól, és mindig többre vágynak. A már megtértek tanúsága bizonyítja, az egymásra figyelő, egymást segítő, hűséges kapcsolatok csakis az istenhitben, a Jézustól tanult és tőle kapott szeretetben lehetségesek” - hangsúlyozta a püspök. Hozzátette: az ilyen házaspárok nem félnek már a gyermekáldástól, ők tudják, az a Jóisten ajándéka, és tudnak bízni az Atyaisten gondviselő jóságában. Nem félnek a jövőtől. Sok házaspár beszámol róla, mekkora kegyelmet és lelki gazdagságot kaptak a harmadik vagy negyedik gyerek elfogadásában, aki örömöt és fényt hozott a családba, és megtapasztalták azt is, Isten gondoskodik mindenről, ami alapvetően szükséges.

Egyedülálló lehetőség

A bűn által megrontott emberi gondolkodás nagyon egoista, a jó házasság segít ennek a legyőzésében. A házasság egyedülálló lehetőség arra, hogy a házastársak fokozatosan megszabaduljanak hibáiktól, bűneiktől - olyan formálódás ez, mint mikor a köveket együtt görgeti a víz, csiszolódnak egymás mellett. Fontos, hogy vigyázzanak arra, hogy ezt testvéri módon, szeretetben, tapintattal tegyék, és a másik figyelmeztetését alázatosan fogadják. Ne vágjanak rögtön vissza, gondolkodjanak el a társuk észrevételén, ha igaza van, ismerjék be a hibáikat - így segíthetik egymást egyre inkább az üdvösség szép országa felé - magyarázta Majnek Antal. A jó házasságot arról lehet felismerni, hogy mindkét fél úgy érzi, jobbá válik a társa mellett. Amikor Jézus a felebaráti szeretetről beszél, akkor ezt elsősorban a házastársra mint legközelebbi felebarátra vonatkoztathatjuk - így a püspök atya. Jézus azt is mondja, „ahol ketten-hárman együtt vannak az én nevemben, én ott vagyunk közöttük”. Kire vonatkozna ez leginkább, ha nem éppen a házastársakra? - tette fel a kérdést a püspök. „Jézus van bennük, az ő Szentlelke munkálkodik köztük. Hívják meg őt tudatosan, minden nap, minden reggel a házasságukba - ő segíteni fog átlendülni minden nehéz helyzeten” - összegzett Majnek Antal. Krisztus szeretetével akkor is sikerülhet szeretni a másikat, amikor az nem viselkedik szeretetre méltóan - fűzte hozzá.

Te szeress először!

A püspök atya szerint az állandósult szembenállás a házastársak között olyan fal, ami akár az üdvösség útjába is állhat. Ezért a kölcsönös megbocsátás, a mindig újrakezdés képessége kulcsfontosságú a házasságban. A titokban táplált neheztelés, esetleg rosszindulat mindkét felet mérgezi, és elvágja tőlük a továbblépés lehetőségét - egymás, mások és az Úristen felé is. „Amikor házastársunkról gondoskodunk, Jézusról is gondoskodunk. Házastársad éhes a szeretetedre, elismerésedre. Az még nem szeretet, ha fizika szükségleteiben ellátod a társadat, gyermekeidet - az kötelességteljesítés” - folytatta az atya. Sokan mondhatják: de én se kapok tőle semmi kedvességet. Jézus viszont az súgja neked a lelkiismeretedben: te szeress először, ne várd, hogy a másik kezdje, hiszen ő is elsőként szeretett minket, meghalt értünk, amikor mi még bűnösök voltunk. „Házastársad is sínylődhet rossz szokásai, szenvedélyei börtönében, fogva tarthatja az alkohol, a harag, negatív indulat. Ebben a fogságban úgy látogathatod meg, ha így is hajlandó vagy elfogadni, szeretni, odalépni, Krisztust vinni hozzá. Kitartó imáddal, csendes példaadással segíthetsz neki börtönéből kiszabadulni. A türelem persze nem azt jelenti, hogy beletörődsz a bűnébe: mindent meg kell tenned, hogy felismerje hibás magatartását és kigyógyuljon belőle” - emelte ki Majnek Antal.

Istennek lehetséges

Szép példát láthatunk arra, hogy ha a családból akár csak egy gyerek hívővé válik, az az egész családra pozitívan hathat, megtérésükhöz vezethet. A mai világokban a keresztény házasságoknak missziós küldetése van. A házastársak egy szentséget, misztériumot élnek meg, amit egymásnak szolgáltatnak ki. Isten szeretete elválaszthatatlan a házastárs szeretetéről. „Istent soha nem látta senki, de ha egymást szeretjük, Isten él bennünk” - írja János apostol. Akkor lesz tökéletes a szeretete bennünk. Sokan érzik reménytelennek a saját családjuk, a társadalom, az egyház megújulását. Neki üzeni az Úr: ami embernek lehetetlen, Istennek lehetséges. Mindig az Úristennél találhatjuk meg azt a harmóniát, amit elveszítettünk - összegzett a püspök atya. A szentmise után körmenetre került sor. Az idei alsóvárosi nagybúcsú a 18 órás misével zárult, melyet Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök mutatott be. A Havas Boldogasszony Országos Nagybúcsút minden augusztus első vasárnapján és az előtte levő szombaton tartják meg. Varga Kamill ferences testvér elmondta, különösen a Szegedről elszármazottak tartják számon ezt az időpontot, és gyakran családlátogatással egybekötve térnek vissza ide. „A búcsú alkalmas arra, hogy kicsit megálljunk az Isten előtt, rendezzük az életünket, megnézzük, merre haladtunk az elmúlt időben, merre kell tovább mennünk. Hely és idő lehet a javításra, a helyes útra való visszatérésre” - fogalmazott a testvér. A búcsú programja a fiataloktól az idős generációkig mindenkit igyekezett megszólítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.