Közélet

Handó: jó irányba változott az igazságszolgáltatás

Handó: jó irányba változott az igazságszolgáltatás

2012. július 4., szerda
Handó: jó irányba változott az igazságszolgáltatás

Minden szervezet örülhet, ha a még hatékonyabb működéséhez egy külső szemlélő ajánlásokat tesz; a Transparency International (TI) Magyarország közelmúltban végzett felmérései rávilágítottak bizonyos nem kívánatos jelenségekre az igazságszolgáltatásban, ezeket figyelembe véve az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) hamarosan megalakul egy munkabizottság az integritás kérdésének elemzésére - mondta a Kúria elnöke kedden Szegeden.

A TI és a Szegedi Ítélőtábla által rendezett szakmai fórumon Darák Péter hangsúlyozta: a munkabizottság feladata lesz például, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet feltárni a nem kívánt jelenségeket, és megfelelően kezelni azokat. A fórumon részt vevő

Handó Tünde

, Országos Bírósági Hivatal elnöke is fontosnak nevezte a szervezet által feltárt problémák kezelését, és az integritást. Hozzátéve: szerinte jó irányba változott az igazságszolgáltatás az utóbbi időben. Mint mondta: jelenleg kilenc munkacsoportban dolgoznak, de a tizedik felállítása is megkezdődött, amely a bírósági integritást veszi a szárnyai alá, a tervek szerint már őszre. A TI a közelmúltban 25 uniós és együttműködő országban végzett integritási kutatást, melynek eredményeit bemutatták a szegedi fórumon.

Alexa Noémi

, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy a hazai állami intézményrendszer képes-e kivédeni a különböző típusú korrupciós kockázatokat. A következtetések szerint Magyarországon az intézményrendszer nem feltétlenül képes kivédeni azokat a kockázatokat, amelyek a politika és gazdasági elit összefonódásából adódnak. Ennek oka maga az összefonódás, illetve hogy a tanulmány készítésének idején a független intézmények függetlensége megkérdőjelezhetővé vált. "A mai és a tegnapi nap eseményei alapján azonban megállapítható, hogy van előrelépés… most ismét megteremtődnek az intézményi alapjai annak, hogy az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége újra garantált legyen" - mondta a szakember az igazságszolgáltatási törvények július 2-i módosítására utalva, mely számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely lényeges előrelépést jelent szervezeti szinten a bírói függetlenség és pártatlanság megvalósulásában. Alexa Noémi hozzátette: ahol továbbra is komoly gondok vannak, és nem látszik az elmozdulás, az a párt- és kampányfinanszírozás. Az ajánlások között említette a kutatás, az igazságszolgáltató szervezetek átláthatóságának és számonkérhetőségének megteremtését úgy, hogy az ne veszélyeztesse a bírák független ítélkezési gyakorlatát. Emellett például hatékonyabban kell védeni a közérdekű bejelentőket, következetes, hosszú távú korrupcióellenes programra van szükség, egységes bírósági etikai kódexeket kell alkotni, illetve kiegyensúlyozottabb bírói terhelésre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.