Közélet

Kuvasz, a "büszke védelmező" – magyar kutyafajták 4. rész + FOTÓK

Kuvasz, a "büszke védelmező" – magyar kutyafajták 4. rész + FOTÓK

2012. június 14., csütörtök
Kuvasz, a "büszke védelmező" – magyar kutyafajták 4. rész + FOTÓK

Az egyik legrégebbi magyar nyájőrzőként tartják számon a kuvaszt. Őseik honfoglaló eleink jószágait védték a farkasoktól és haramiáktól, azonban populációjuk Magyarországon ma alig pár ezer példányból áll. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk negyedik része ezt az egyedülálló ebet mutatja be.

Agresszív, harapós, kiszámíthatatlan - a köztudatban egyáltalán nem alakult ki jó kép a kuvaszokról, melyeket nagyrészt a vidéki tanyákon óvatlanul sétálgatók terjesztettek el. Pedig csupán azt teszi, amire kitenyésztették: testi épsége, akár az élete árán is védi gazdáját, családját és annak értékeit. Évszázados múlt kering az ereiben, ősének csontjait már honfoglalás kori sírokban is felfedezték. Neve egyes források szerint türk eredetű, mások szerint az ótörök Küvaz, vagyis "büszke" szóból ered. Történelemkönyvünk lapjairól folyton visszaköszön -

Mátyás király

kedvenc kutyái és legjobb hajtói voltak, „kuasz” néven

Zrínyi Miklós

is említi őket.

Kosztolányi Dezső

Hattyú nevű kuvaszáról verset is írt.

A legjobb barát

Drágossy Zsolt portáját három fehér bundás testőr is védelmezi: a kan kutya, Nemes 6, Adél 5, Akác pedig 2 éves, mindhárman a kapuban fogadtak minket. A MEOE Hungária Kuvasz Klub vezetőségi tagja korábban egyáltalán nem kedvelte ezt a fajtát, főként mert ő is felült a kuvaszok félreértelmezéséből fakadó tévhiteknek. Első ilyen kutyája, Völgyhídi Bundás Betyár győzte meg az ellenkezőjéről, azóta ennek a fajtának szenteli minden szabadidejét. "Egyáltalán nem igaz, hogy a kuvasz kiszámíthatatlan, sőt: akit szeret és elfogad, azt kiszámíthatóan teszi, akit pedig nem, azt elutasítja" - mondta Drágossy Zsolt. Kutyái, miután a gazda fogadott minket, felhagytak az ugatással - a ház sarkából tartották szemmel a vendégeket. "A kuvasz évszázadokon át pásztorkutyaként dolgozott az ember mellett. Sokszor önállóan kellett döntéseket hoznia és reagálni, ennek köszönhetően rendkívül intelligens, de egyben domináns fajtává is vált. Nem alárendelt típus, önálló jellem. Szolgáló helyett egy barát - de a legjobb barát" - magyarázta a tulajdonos. Munkakutya révén igen könnyen megtanítható bármire, kiváló a memóriája. Azonban játékkal és motivációval lehet csak okítani, az erőszakból nem ért és nem kér. Jelleme miatt következetes gazdát is igényel, aki odafigyel, törődik vele. A ráfordított idő azonban bőségesen megtérül: a kuvasz az emberhez leginkább kötődő kutyák egyike, gazdája mellett feltétel nélkül kitart. Nem feltétlenül egygazdás, az egész családnak szót fogad, ha megszokott valakit jól kijön vele. A "belső körbe" azonban nem könnyű bekerülni - a kuvasz nem az a fajta kutya, akit néhány szép szóval és finom falattal le lehet kenyerezni.

Kis híján elvesztettük

Küllemét és szervezetét a rideg állattartás évszázadai acélosra edzették. Hófehér szőrzete szinte semmi gondozást nem igényel, jól tisztán tartja magát az eb. Sajátossága, hogy csupán ebben az egy színben lehet "kapni", bár bizonyos források szerint régebben létezett sárga és szürke változata is. Ennek is megvolt a szerepe, a gazda ugyanis így szürkületkor is jól meg tudta különböztetni kutyáját a nyájat támadó farkasoktól. Életmódjából kifolyóan olthatatlan szabadságvágya is van, bent tartani már csak a vedlési időszakban elhagyott birkányi szőrcsomók miatt sem tanácsos. Egy nagy udvarban, kertben a szabad ég alatt érzi magát legjobban. Tipikusan rá jellemző betegsége nincsen, a nagytestű kutyákat sújtó csípődiszplázia fordulhat elő náluk is. Amúgy nem kimondottan betegeskedőek. A fajtát a 20. század közepén a kihalás széléről rántották vissza: az első világháborút követően területeinkkel együtt csatolták el a kuvaszok nagy részét is, az oroszok betörésekor pedig a fosztogató katonák lőtték halomra a gazdájuk portáját védő ebeket. Bár az állomány azóta némiképp stabilizálódott, évente alig 200 kiskutyát törzskönyveznek, így pár ezresre becsülik csak a számukat. "A nyolcvanas években élték a fénykorukat, akkor igen nagy kereslet volt a kuvaszok iránt. Nem egy tipikus divatkutya, a köztudatban élő téves információk miatt pedig sokan tartanak tőle, inkább a külföldi fajtákat választják, például a kaukázusit" - magyarázta Drágossy Zsolt. Házőrzőként és társként is tekinthetünk erre a méltatlanul el nem ismert fajtára. Furcsamód negatívumaként emlegetett tulajdonsága a legfőbb pozitívuma: portáját utolsó vérig óvja, gazdája mellett megvesztegethetetlenül kiáll. A gyerekekkel jól kijön, nagy fájdalomküszöbbel bír, nyúzhatják a lurkók. Láncra kötni azonban tilos, a megbéklyózott kuvasz rövid úton becsavarodik - a helytelen állattartás az egyedüli oka az állatról terjengő rossz híreknek. "Kiegyensúlyozott, határozott ember mellett nem lehet baj egy kuvasszal sem. Ha nem egy szolgalelkű kutyát, hanem egy barátot keresünk a négylábúak között, a kuvasznál jobb választásunk nem is lehetne" - emelte ki a gazda.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. részPumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.