Közélet

Vizsgálja az e-cigarettákat a fogyasztóvédelmi hatóság

Vizsgálja az e-cigarettákat a fogyasztóvédelmi hatóság

2012. március 7., szerda
Vizsgálja az e-cigarettákat a fogyasztóvédelmi hatóság

Vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az e-cigaretták forgalmazásával összefüggő kereskedelmi kommunikációt és a készletekben árusított, hálózatról működő akkumulátor-töltők biztonságát is - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a hatóság a vizsgálatot március elsejével rendelte el. Mint írják, az e-cigaretták forgalmazásával kapcsolatos aggályok nem csak a termékek fogyasztásával összefüggő egészségügyi kockázatok miatt merülnek fel, hanem a készletben árult akkumulátortöltőkkel is elfordulhatnak biztonsági problémák. Figyelemmel arra, hogy az e-cigaretták forgalmazására vonatkozóan jelenleg direkt szabályozás nincs, a különböző csatornákon az országba érkező termékek esetében kiemelten fontos a biztonsági ellenőrzés - jegyzi meg a hatóság. Hozzáteszi: a laboratóriumban azt vizsgálják, hogy az akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot. A termék tartozékainak vizsgálata mellett az ellenőrzés kiterjed az e-cigaretták kereskedelmi kommunikációjára, a termékkel összefüggő reklámtevékenységre is. Emlékeztetnek, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága által kedden kiadott közlemény szerint az ilyen típusú termékek használata esetén is felmerülnek egészségügyi kockázatok, így a termék reklámozása során - a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezései értelmében - jogszabálysértő az olyan tartalmú reklám, amely az e-cigarettát egészséges termékként hirdeti, illetve annak használata esetén a kockázat hiányára vonatkozó megállapításokat tartalmaz. A nikotin tartalmú kapszulával működő termékek reklámjában tehát nem fogalmazható meg olyan állítás, amely szerint az e-cigaretta használata teljesen veszélytelen, vagy kifejezetten egészséges a használó számára - olvasható az NFH közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.