Közélet

Tavaly hétezren keresték fel a szegedi kormányablakot

Tavaly hétezren keresték fel a szegedi kormányablakot

2012. február 3., péntek
Tavaly hétezren keresték fel a szegedi kormányablakot

Közel ezerszáz egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be eddig a szegedi és a hódmezővásárhelyi kormányablakoknál, de a folyamatosan bővülő ügyfélkör miatt egyre többen keresik fel őket. Körülbelül tizenhétezer ügyben jártak el vagy adtak tájékoztatást a tavaly év eleji megnyitásuk óta.

Tavaly január harmadika óta lehet ügyeket intézni, illetve tájékoztatást kérni a

megyeházán megnyitott kormányablaknál

. Az ügyfélszolgálat vezetője,

Mezeyné Harangozó Ildikó

arról tájékoztatott, hogy az induláskor 29 ügykörük volt, később tájékoztatásra további tizet kaptak. Március 15-étől az egyszerűsített

honosítás is a kormányablakoknál intézhető

, illetve az egyéb állampolgársági ügyek. „A következő nagy lépés október 17-e volt, amikor 31 új ügykört kaptunk. A 2013. július 1-jei teljes kormányablaknyitásig folyamatosan fog bővülni tevékenységi körünk, akkorra várhatóan már több mint 200 lesz” – tette hozzá. Szegeden tavaly kereken hétezer klienst fogadtak, akik több mint 15 ezer ügyet intéztek a kormányablaknál. A megyei adatokat tekintve elmondható, hogy Hódmezővásárhelyen és Szegeden több mint tizennégyezren keresték fel az ügyfélszolgálatokat, s több mint ezerszáz egyszerűsített honosítási kérelmet nyújtottak be eddig.

A legtöbb honosítási kérelmet péntekenként nyújtják be

A kormányablak munkatársainak sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk a határon túli magyar szervezetekkel, elégedettek az ügyintézésünk gyorsaságával és színvonalával egyaránt. A korábban náluk járt ügyfelek pedig folyamatosan küldik hozzájuk rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket. „Megható, amikor 18 év alattiak is kérik a honosítást. Nekik nem kell önéletrajzot írniuk, ettől függetlenül sokan adják be, s nagyon szépen, szabatosan megfogalmazott, versidézetekkel tűzdelt életrajzokat tudunk olvasni. Annyira érződik, hogy milyen szívvel-lélekkel kívánják az állampolgárságot. Sok ilyen felemelő pillanat van munkánk során” – fogalmazott Mezeyné Harangozó Ildikó. Hozzátette, ezeket az ügyeket a leghálásabb feladat intézniük. Egyszer egy 80 éves öreg néni mondta nekik, hogy most már nyugodtan halhat meg, mert az volt az egyetlen kívánsága, hogy ismét magyar állampolgár lehessen. „Volt, aki New Yorkból utazott haza, hogy az Erdélyben élő szüleivel közösen adhassa be a kérelmét nálunk, pedig ezt megtehette volna a konzulátuson is” – mondta el az ügyfélszolgálat vezetője. Megtudtuk azt is, hogy a honosítás speciális volta miatt főleg a péntek délutáni órákban, egy hosszú szegedi hétvége egyik programpontjaként térnek be hozzájuk a kérelmezők.

A megható esetek mellett meglepő ügyekkel is bőven találkoztak már az ügyintézők. Mezeyné elmondta, egy első világháború előtti életbiztosítási kötvénnyel érkezett egyszer az ügyfél, hogy szeretné kifizettetni valakivel, ám az akkori biztosítónak már híre-hamva sem volt. Le sem tudták fénymásolni a kötvényt, mert nagyobb volt, mint egy A/3-as papír. Az USA-ból pedig egy nagy doboznyi kárpótlási jeggyel mentek hozzájuk, hogy be szeretnék váltani azokat. Ez ügyben nem tudtak segíteni, hiszen a határidő már rég lejárt. „Egy alkalommal azt kellett volna igazolni, hogy egy 1940-es évek végén elhalálozott házaspárnak nem volt gyermeke, vagyis nincs örökösük. Végül sikerült megtalálnunk azt a közjegyzőt, akihez tartozott a házaspár ügye, és tudtunk segíteni” – mondott példát az érdekes esetekre.

Egyre több ügykör, növekvő ügyfélszám

Nagyon sokan úgy keresik fel a kormányablakot, hogy nem tudják pontosan, hova kellene fordulniuk ügyeik intézéshez, ezért kimondottan hasznosnak tartják, hogy itt tájékozódhatnak. Mezeyné Harangozó Ildikó közölte, a kezdetektől fogva sokan nyitnak ügyfélkaput, sok a családtámogatási ellátásokra irányuló kérelemmel, illetve ezek igénybevételének módjáról való tájékoztatás folyik a szegedi kormányablaknál. De intéznek náluk vállalkozási tevékenységgel kapcsolatos ügyeket, és nagy az érdeklődés az e-hiteles és nem hiteles elektronikus tulajdoni lapok iránt is. „Február 15-éig lehet a tavaszi érettségi vizsgákra jelentkezni a CSMKH Oktatási Főosztályánál. A tavalyi évben is nagyon sok érettségire jelentkezőnek segítettünk az űrlapok kitöltésében, illetve a kérelem mellékleteinek összeállításában” – tájékoztatott. Október közepétől újabb 31 ügykört kaptak a kormányablakok, ezek közé tartoznak a fogyasztóvédelmi panaszok, melyekkel karácsony körül sokan keresték őket. Fogyatékossági támogatást is lehet kérelmezni, illetve kivételes nyugellátásemelést és egyszeri segélyt. Március 31-éig a rokkantnyugdíjasok komplex felülvizsgálatot és rehabilitációs kártyát is igényelhetnek a kormányablakoknál. Mezeyné Harangozó Ildikó hangsúlyozta, ez utóbbi nyilatkozat azoknak fontos, akik nem kapták meg az erről szóló tájékoztatót, amennyiben ugyanis valamelyik érintett nem nyilatkozik erről, megszűnhet a rehabilitációs ellátása. Tavaly szeptember óta több mint nyolcszázan igényelték Szegeden az Alaptörvényt, s előfordul az is, hogy a házaspárok mindkét tagja kér önálló példányt. Januártól pedig már a díszkiadásra is adtak le rendeléseket a megyeházán működő kormányablaknál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.