Közélet

LMP: a kormány ne csorbítsa a civil jogosítványokat!

LMP: a kormány ne csorbítsa a civil jogosítványokat!

2011. október 16., vasárnap
LMP: a kormány ne csorbítsa a civil jogosítványokat!

A Lehet Más a Politika (LMP) hisz a civilek demokráciát erősítő, értékteremtő munkájában, ezért azt javasolja az Orbán-kormánynak, hogy "sürgősen vonuljon vissza a saját térfelére", és ne csorbítsa a civil jogosítványokat.

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében egyebek között azt kifogásolta, "a Nemzeti Civil Alapprogramot (NCA) úgy kívánja átalakítani a kabinet, hogy az NCA Tanácsában a jelenlegi 88 százalékos civil képviseletet egyharmadra szorítják, a testületek elnökeit pedig az illetékes kormánytag nevezi ki, és az illetők még a munkarendjükről sem dönthetnek maguk". A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban (NGTT) a zöldek képviseletére demokratikus szavazással kiválasztott civil jelölt helyett "a kormány előhúzott egy másik, a zöld oldal számára teljességgel ismeretlen álcivilt a kalapból", és őt hívta meg az NGTT-be - írta

Ertsey Katalin

országgyűlési képviselő a közleményben. Véleménye szerint ezek a lépések azt a látszatot keltik, mintha az Orbán-kormány nem lenne tisztában a "civil" szó jelentésével. Ez a szó kormánytól független, a kormányhatalmat ellenőrző szervezeteket jelöl - jegyezte meg a politikus, aki azt javasolta a civil szervezeteknek, "éljenek a törvényekből és az alkotmányból következő jogaikkal, és utasítsák vissza, hogy a kormány jogsértő módon elsikkassza a rendszerváltás óta megszerzett demokratikus jogosítványaikat".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.