Közélet

Magyarországon jó úton halad, de vannak aggályok

Magyarországon jó úton halad, de vannak aggályok

2011. szeptember 17., szombat
Magyarországon jó úton halad, de vannak aggályok

Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé, de az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak a konzultációnak az alkotmányozási folyamatban tapasztalt hiányával és néhány új törvénnyel kapcsolatban – jelentette ki Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkára a demokrácia napja alkalmából tartott sajtóértekezletén.

Melia

rámutatott, hogy Magyarország EU- és NATO-tag, és mindkét szervezet tagsága megköveteli a magas szintű teljesítményt az emberi jogok kérdésében. ”Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé” – jelentette ki a helyettes államtitkár a csütörtökön megrendezett sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy nincsenek-e aggályai a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Melia elmondta: az amerikai kormány az elmúlt hónapokban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy nem volt konzultáció a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező magyar kormány, illetve az ellenzék és a független civil társadalom között. „Úgy gondoljuk, hogy az alkotmányozási reformfolyamatot erősítette volna, ha nagyobb hangsúlyt kap a konszenzusépítés” – mondta a diplomata, aki rámutatott, hogy Washington néhány konkrét törvénnyel kapcsolatban is aggályait fejezte ki

Orbán Viktor

miniszterelnök kormányának . Ilyen volt az egyházak bejegyeztetését előíró törvény és a médiaszabályozási törvény, amelynek lehetséges végrehajtásával kapcsolatban hangzottak el aggályok. Melia méltatta

Eleni Kounalakis

budapesti amerikai nagykövetet, aki nagyszerű összeköttetéssel rendelkezik a kormánnyal és másokkal. Magyarország relatíve jól teljesít a demokratikus normák terén és az Egyesült Államok továbbra is konstruktív visszajelzést ad magyar barátainak, ha úgy látja, hogy a dolgokon van javítani való, ahogyan azt a világon más demokrata barátai esetében is teszi – mondta Thomas O. Melia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.