Búvópatak Szókratésztól Bibóig – Szentistványi egyelőre kivár, és függetlenként politizál

2017. március 9., csütörtök · 11 hozzászólás

szentistvanyi_kozgyules_varosi28_gs

A valódi harmadik pólus mutathatja meg, hogy rohad a rendszer, csakis ennek lehet legitimitása és létjogosultsága – véli az LMP-ből szabálytalanul kizárt szegedi városatya, aki jogerősen ugyan újra a párt tagja, de egyelőre kivár, hogy milyen irányba indulnak el a belső folyamatok. Tovább »

Botka bohózata a bizottságokkal: duplázódó Összefogás, kigolyózott szövetségesek

2017. február 20., hétfő · 125 hozzászólás

kozgyules_varosi12_gs

Figyeld a kezem, mert csalok! Rejtélyes névváltozás a közgyűlésben, fura személycserék a bizottságokban, rövid úton elhallgattatott kritikus hangok – demokrácia és szövetségpolitika Botka módra. Ilyen az, amikor leolvad az a bizonyos nyolcvankilónyi cukormáz. Ez lenne a „szegedi csoda”, amit az országnak kínálnak a szocialisták? Tovább »

EIU-demokráciajelentés: az Egyesült Államok kiesett a leginkább demokratikus országok csoportjából

2017. január 25., szerda · Hozzászólok

Norvégia továbbra is a világ legtökéletesebb demokráciája, az Egyesült Államok azonban már nem tartozik a legdemokratikusabb országok csoportjába az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban ismertetett éves felmérése szerint. Tovább »

Aki elszakította a város sírba eresztő kötelét – Tanács Eszter nem adja fel a reményt

2016. június 13., hétfő · 31 hozzászólás

tanacs_eszter01_gs

A jelenlegi városvezetés cinizmusa valószínűsíti, hogy még nagyobb botrányok fognak következni Szegeden, de bárki hiszi is az ellenkezőjét: egy idő után nem lehet az embereken büntetlenül keresztülgázolni – üzeni Tanács Eszter, akit Botka László polgármester nemrég “kilőtt” a pénzügyi bizottságból. Az egykori LMP-s politikussal többek között Szeged ötlettelenségéről és vagyonfeléléséről, a Botka-diktatúra és az Orbán-kétharmad hatalomgyakorlási technikájáról, a schifferi és a Schiffer utáni LMP-ről, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esélyeiről és saját jövőbeni szerepvállalásáról beszélgettünk; tabuk nélkül. Tovább »

Botka László kiherélné a pénzügyi bizottságot

2016. május 24., kedd · 104 hozzászólás

penzugyi_bizottsag04kf

Előre is elnézést a képzavarért, de tény, ami tény: a szabadság és sokszínűség tiszteletét hirdető szocialista választmányi elnök-polgármester újabb hatalmas pofont készül adni a demokráciának. Tovább »

Pogácsás: helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia

2015. szeptember 30., szerda · Hozzászólok

Helyi önkormányzatok nélkül nincs egészséges demokrácia, nincs jogállam – fogalmazott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az MTI-nek a magyar önkormányzati rendszer létrejöttének 25. évfordulója alkalmából.
Tovább »

Lakner Zoltán: Magyarországon a demokrácia nem szerzett elkötelezett híveket

2015. március 31., kedd · 6 hozzászólás

lakner_zoltan02kf

A politológus szerint Magyarországon a demokratikus intézmények ellenőrző funkciója háttérbe szorult. Lakner Zoltán a Kultúrkör Egyesület első rendezvényén a kelet európai demokráciákról és a fiatalok helyzetéről tartott előadást a Hungi Vigadóban Szegeden. Tovább »

A szegedi SZMSZ és a polgármester jobb keze

2015. március 26., csütörtök · 19 hozzászólás

A szegedi polgármester, az országos demokrácia hős védelmezője most mindezt egy olyan lépéssel fejeli meg, mellyel jelentősen korlátozza a helyi demokráciát. Talán azért, mert még a ritka, és amúgy nyilvánvalóan egyenlőtlen nyílt színi vitákból is elege lett?

Tovább »

A szerbek egyre kevésbé “szeretik” a demokráciát

2014. május 14., szerda · Egy hozzászólás

A Szerbiában élők mindössze egyharmada hisz a demokráciában, ami csökkenő támogatottságot jelez – derült ki a szerbiai Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) szerbiai részlegének márciusi felméréséből, amelyet szerdán Belgrádban ismertettek. Tovább »

Ukrajna – Örüljenek, hogy megúszták ennyivel!?

2014. február 6., csütörtök · 28 hozzászólás

Ukrajna, a nyugat és kelet közötti szakadékba zuhan épp, hacsak valaki, valamiért mentőhálót nem feszít alá. Az Oroszország és az Európai Unió egyaránt szemet vetett az óriási kiterjedésű ország belső piacára, ásványkincseire és mezőgazdasági potenciáljára (és akkor a Fekete-tengerről még nem is beszéltünk).

Tovább »

Vélemény: A híre már megérkezett…

2014. január 26., vasárnap · 8 hozzászólás

Colleen Bell valószínűleg márciusban foglalja el új állomáshelyét. Budapesten képviseli majd hazáját, az Amerikai Egyesült Államokat. Első megnyilatkozását ismerve, azon sem csodálkoznék, ha valamivel előbb érkezne a magyar fővárosba. Tekintettel, hogy nálunk április 6-án országgyűlési választás lesz, és hát védeni kell a demokratikus értékeket…

Tovább »

Hangversennyel tisztelegtek 1956 hősei előtt a dómban + FOTÓK

2013. október 24., csütörtök · Egy hozzászólás

emlekkoncert07_gsAz 1956-os forradalom emlékére ünnepi hangversenyt tartottak a fogadalmi templomban, ezzel zárultak a szegedi megemlékezések. Tovább »

Az első szabad szegedi rádió 1956-ban szólalt meg + FOTÓK

2013. október 23., szerda · 5 hozzászólás

DSC07465Szeged első szabad rádiója a Kálvária dombon kapott emléktáblát, amit az egyetlen ma is élő egykori munkatárs, Pálházi Ernő leplezett le. Tovább »

Orbán: 1956-ban nem lehetett tovább tűrni (FRISSÍTVE)

2013. október 23., szerda · 8 hozzászólás

Orbán ViktorA miniszterelnök szerint Magyarország közeledik a valódi felszabadulás felé, ám a mindennapi élet szabadságának megvédéséhez a kormányoldal támogatóinak munkájára is szükség lesz. Orbán Viktor az október 23-i állami ünnepségen a jövő év tavaszán esedékes parlamenti választásra utalva azt is mondta: “lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat”, mint 2010-ben. Tovább »

1956. október 23-ra emlékezik az ország (FRISSÜL!) + FOTÓK

2013. október 23., szerda · Hozzászólok

Október 23. - Ünnepélyes zászlófelvonásKatonai tiszteletadás mellett felvonták az ország nemzeti lobogóját az 1956-os forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján, szerda reggel a budapesti Hősök terén. Megemlékezések országszerte.
Tovább »

Solymos az ünnepen: A bálványok sorsa az, hogy ledöntik őket + FOTÓK

2013. október 23., szerda · 20 hozzászólás

SZS20131023_unnepi_koszoruzas_zaszlofelvonas_065A lélek tűrhetetlen béklyóiról, a bátor szegedi egyetemistákról és a bizalmukban megsértett emberek dühének erejéről beszélt ünnepi megemlékezésében az alpolgármester az októberi forradalom és szabadságharc 57. évfordulóján.
Tovább »

A szegedi polgármesternek mindegy, hogy Bajnai vagy Mesterházy + FOTÓK

2013. május 8., szerda · 26 hozzászólás

botka_laszlo_lakossagiforum0_gsBotka Erdélyből érkezett vörös szegfűről mesélt, a Népszava főszerkesztője meg össznépi karlendítésre buzdította a nyugdíjas publikumot közös beszélgetésükkor.
Tovább »

Vélemény: Hol van demokráciadeficit?

2013. február 10., vasárnap · 199 hozzászólás

Soha nem tudni, hogy mikor érez olyan késztetést a világ egyik legnagyobb hadereje, hogy gyaníthatóan jelentős internetes támadás veszélyezteti valamelyik európai ország részéről és az elnök, hívják őt bárhogyan, kiadja a parancsot. A fentiekből egyébként ez is bármikor bekövetkezhet.

Tovább »

Vélemény: Elsikkadt hír a sajtószabadságról

2013. február 3., vasárnap · 52 hozzászólás

Elsiklottunk egy olyan hír mellett is, amelyre két évvel ezelőtt még jóval több figyelmet fordítottunk. Ez pedig nem más, mint az Európa Tanács főtitkára által tartott minapi nemzetközi sajtótájékoztató, amelyen kerek-perec kimondta: „a magyar kormány kielégítő választ adott az aggodalmakra”. Jelesül azokra a korábban álságos és mocskolódó – hazai és külföldi – vádakra, amelyek támadták hazánkat a sajtószabadság és ezzel kapcsolatosan a magyar demokrácia hiánya miatt!

Tovább »

Vélemény: Az uszításnak soha nem lesz vége?

2012. június 14., csütörtök · 2 hozzászólás

Mi több, az a társadalom szépen el is tartja a menedéket kérőket, egészen addig, amíg nem döntenek az ügyükről. Igaz, azt is elvárja tőlük, hogy addig ne fejtsenek ki semmilyen politikai tevékenységet. Például ne sározzák tovább hazájukat, azt az országot, ahonnan megpattantak…

Tovább »

Martonyi: Sértés megkérdőjelezni a magyar demokráciát

2012. május 17., csütörtök · 2 hozzászólás

Sértés megkérdőjelezni a magyarországi demokráciát – mondta Martonyi János külügyminiszter az O Globo című brazil lapnak, elsősorban azzal magyarázva a magyarországi demokráciával szembeni kétségeket, hogy megsértett gazdasági érdekek alakultak át politikai tiltakozássá.
Tovább »

DK: Orbán hadat üzent a szabadságnak

2012. április 8., vasárnap · 5 hozzászólás

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint “Magyarországnak nem bezárkózásra, nem hamis nemzeti büszkeségre (…) van szüksége, hanem sokkal inkább nyitottságra, együttműködésre, befogadásra épülő demokráciára”; az ellenzéki párt így reagált Orbán Viktornak az Új Ember című hetilap húsvéti kiadásában megjelent interjújára. A kormányfő a katolikus lapnak egyebek között azt mondta: “most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre”.
Tovább »

Vélemény: Meddig feszítik még a húrt?

2012. február 17., péntek · 62 hozzászólás

Nézem a tévében egy bizonyos Neelie Kroes asszonynak az arcát. Nem látszanak rajta az indulatok, mosoly soha sem fut át az inkább megviseltnek látszó arcon (úgy tűnik, a nevetés, a vidámság eddig nagy ívben elkerülte ezt a hölgyet), a mondandójából viszont csak úgy süt az aggodalom a magyar demokrácia helyzete iránt.

Tovább »

Tíz-húsz éven belüli háborúra számít a Jobbik

2012. január 28., szombat · 55 hozzászólás

“Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk” – mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök szombaton a Jobbik évindító rendezvényén Budapesten. A Fidesz szerint ezzel a Jobbik ki is írta magát a magyar demokráciából.
Tovább »

Martonyi: senkitől nem fogadjuk el, hogy kétségbe vonja demokratikus elkötelezettségünket

2012. január 5., csütörtök · Egy hozzászólás

Martonyi János szerint a magyar kormány minden kérdésről kész vitatkozni, de azt senkitől nem fogadja el, hogy kétségbe vonja demokratikus elkötelezettségét. A külügyminiszter az új alaptörvényről szólva csütörtökön Esztergomban arról is beszélt, hogy nem érti a kereszténység megjelenítése elleni érveket.
Tovább »

Clinton nyomatékosan kérte egyes törvények módosítását Orbántól

2011. december 30., péntek · 3 hozzászólás

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. A levél szövegét pénteken teljes terjedelmében közölte a Népszabadság.
Tovább »

Vélemény: Levelezünk, levelezgetünk…

2011. december 30., péntek · 16 hozzászólás

Roppant furcsának tartom, hogy egy nagyhatalom erkölcsi kódexében olyan elemek, kitételek vannak, amelyek alapján minden további nélkül elmarasztalhatják a „kicsiket”, azokat, akiket néhány évtizeddel korábban még a szabadság iránti töretlen lelkesedés és kitartás példájaként emlegetnek.

Tovább »

Vélemény: Párhuzamok és különbségek

2011. november 26., szombat · 4 hozzászólás

El tudjuk képzelni városunkat közvilágítás (Esztergomban tömegközlekedés már rég nincs), közékeztetés nélkül? Aztán ha minden marad a mostani kerékvágásban, talán az iskolák fűtésének lekapcsolása következik, így a legnagyobb zimankóra…

Tovább »

Magyarországon jó úton halad, de vannak aggályok

2011. szeptember 17., szombat · Egy hozzászólás

Magyarország jó úton halad a demokratikus rendszer megszilárdítása felé, de az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a magyar kormánynak a konzultációnak az alkotmányozási folyamatban tapasztalt hiányával és néhány új törvénnyel kapcsolatban – jelentette ki Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium emberi jogok kérdésében illetékes helyettes államtitkára a demokrácia napja alkalmából tartott sajtóértekezletén.
Tovább »

Vélemény: Forradalom a nyilvánosságban?

2010. december 8., szerda · 3 hozzászólás

Közhatalomnak, közhatalmi szerveknek pártpolitikától függetlenül van szükségük a „zártság” egy ésszerű mértékére. Emlékezzünk: a Gyurcsány miniszterelnöksége alatt összehívott „nemzeti csúcs” több sebből vérzett, és egyebek mellet azért, mert teljes nyilvánosságot kapott a vita, ezért a szereplők igazából nem voltak hajlandók őszintén megnyilatkozni.

Tovább »

Vélemény: Kóka János szelleme

2010. október 18., hétfő · 3 hozzászólás

A történelem tényleg ismételni tudja önmagát. Azóta, hogy a kormány elhatározta, hogy a törvénymódosítással “a közérdek érvényesítése céljából” és katasztrófavédelmi biztos kinevezésével állami felügyelet alá vonják a vörösiszap-katasztrófát okozó Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t, se szeri, se száma az ellenzéki elemzéseknek arról, hogy (egyebek mellett ezért is) megrendült a jogállamiság és a demokrácia, mert hogy a közérdekre hivatkozás minden határt felszámol az állami-kormányzati önkény előtt.

Tovább »

LMP: kevesebb demokrácia ötpárti egyetértéssel?

2009. július 31., péntek · 6 hozzászólás

Az állampolgárok közügyekbe történő beleszólási lehetőségeit akadályozó törvények ellen tiltakozik a Lehet Más a Politika (LMP). A párt levélben fordult Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, mert a jogszabályokat a kormányzásra készülő ellenzéki párt is támogatta. Az LMP bemutatja, hogy a parlamentben milyen konkrét lépésekkel fordítaná meg a demokrácia szűkítésének folyamatát.
Tovább »

Demonstráció: A rendőrség megelőző „csapása”

2009. április 11., szombat · Hozzászólok

Tovább folytatja demonstrációját a Civil Összefogás Fórum április 14-én a Kossuth téren. A rendőrség bejelentetése szerint fémkordonokkal zárják le a teret – adta hírül szombati írásában az mno.hu. A rendvédelmi szerv álláspontja az, hogy „a személy- és létesítménybiztosítási intézkedéssel biztosítható a létesítményekbe belépésre jogosult, ellenőrzött személyek, és az épületek biztonsága, valamint azok zavartalan működése”. Tovább »

Ejtőernyősök, hosszú haj és „Fuck off”-póló

2009. február 2., hétfő · Hozzászólok

Az ejtőernyősöknek és ifjú tanítványaiknak ugyanis tele van már azzal a hócipőjük, hogy a démosz alkalomadtán úgy nyilvánítja ki véleményét, hogy hülyét csinál belőlük. Fogták hát magukat s kommünikéjüket, és kitalálták, hogy a társadalom… várjanak, ezt meg kell ismételnem: a tár-sa-da-lom védelmében törvénymódosításra adják fejüket, kezüket, szívüket.

Tovább »

1956 és a nemzeti radikalizmus

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

Az elmúlt bő másfél évtizedben nagyon sokszor olyanok tüntettek ’56 mellett, vagy vették csak egyszerűen szájukra ’56-ot, akiknek demokratikus elkötelezettsége finoman szólva is kétséges. Ahogy az természetesen 1956-ban is megtörténhetett, szabályt erősítő kivételként. 2006 óta azonban a nemzeti radikálisoknak nevezett utcai izék uralják október 23-át, ők diktálják az iramot…

Tovább »

Wass Alberttől a „betiltott” filmekig Koltayval

2008. október 26., vasárnap · Hozzászólok

Egy ország, ahol félnek a szobroktól, félnek a filmektől

Fotók: Gémes Sándor

Hogyan lehet jeleket hagyni a világban? Jeleket, melyek jobbá teszik a nemzetet, a világot? És miféle szignók ezek? Szegeden a szerdai Wass Albert-szobor-avatón többek között erről is beszélt a SZEGEDma.hu-nak Koltay Gábor filmrendező, akinek alkotásait – egy régmúlt rendszerre emlékeztetően – nem engedik a tévéműsorok sorába „szorgos” kezek, és aki maga is vászonra vitte az erdélyi író életét. Tovább »

Gyurcsány ellen tüntet és közgyűlést oszlatna a Jobbik

2008. szeptember 17., szerda · Hozzászólok

Szeptember 18-án, a híres-hírhedt őszödi beszéd második évfordulóján a Gyurcsány-kormány ellen tüntet a szegedi Jobbik. Rácz Tibor szegedi alelnök alábbi közleményében a miniszterelnököt kiszolgáló szegedi közgyűlés feloszlatását is követeli. Tovább »

Glatz Ferenc: Méltányos diktatúrából bolsevik demokráciába

2008. szeptember 16., kedd · Hozzászólok

Fotók: Gémes Sándor

A 90-es évek közepén viharmadárként röpködtek az égen, akik azt szerették volna elérni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia a nemzet tanácsadója legyen. Azóta felnőtt egy olyan politikusgeneráció, mely elsősorban saját megerősítését várja a tudós testülettől, s bár az MTA nem adta föl a küzdelmet, vezetői mégis libaként tocsognak a pocsolyában a politikai elit mellett. Mindezt Glatz Ferenc, az Akadémia korábbi elnöke mondta hétfőn a SZEGEDma.hu-nak. Glatz az MTA Történettudományi Bizottságának elnökeként látogatta meg szegedi történészkollégáit. Tovább »

Apollo-program Szegeden

2008. augusztus 30., szombat · Hozzászólok

Azt még úgy-ahogy értem, hogy szimplán gazdasági szereplőként az Apollo Tyres nem megy bele egy ilyen – jó értelemben vett – politikai játszmába, csakhogy a gyöngyösi szocialisták is az igazság és igazuk birtokában s tudatában kapituláltak. Valójában kapva kaptak a Fidesz népszavazási kezdeményezésén. Az Apollo megpróbál tisztán kijönni egy olyan a buliból, amibe mások rángatták be, mert nyilván nem a bölcs indiaiak bölcs döntése volt Gyöngyös, az MSZP meg a gyurcsányizmus legkedveltebb technikáinak egyikét vetheti be a Fidesz ellen: a kommunikációs le- és ellentámadást.

Tovább »

Elnökválasztások

2008. augusztus 15., péntek · Hozzászólok

Egy pártban többször egymás lehet ugyanazt a valakit megválasztani vezetőnek demokratikusan, hiszen egy párt három-négy egymást követő választási győzelme is vígan belefér a demokráciába. Négynél több már aggodalmat vált ki, de a hiperdemokratikus skandináv országok a bizonyíték, hogy több évtizedes (szociáldemokrata) kormányzás nem rongálta a helyi demokráciát. Máshol, Latin-Amerikában meg éppenséggel a rendszeres kormányváltások finoman szólva kvázi-demokráciákban mennek végbe.

Tovább »

Fejedelmi módszerek Szegeden

2008. július 28., hétfő · Hozzászólok

A piac úgy, ahogy van, büdös. Persze nem az áru romlott, a csarnokok tiszták, a tej, hal és olykor a savanykás kocsmaszag meg inkább bukéja e helynek – mint a barrique-olt merlot-ban megbújt füstös íz. Nekem úgy tűnik inkább, hogy politikusaink hagyták itt az évek során piszkos lábnyomaikat, és nemhogy takarítanának, tovább kenegetik a kutyagumit.

Tovább »

Homokvár és hiszti

2008. június 18., szerda · Hozzászólok

Erre a milliárdos – aki a kussolós korszakban szocializálódott, sőt vagyonát is e közegben alapozta meg – kikelve magából bejelentette lehetőségét, hogy kiszáll a szegedi sportból, politikai támadást, méltatlan mocskolódást kiáltva.

Tovább »

A politikai propaganda már az ókorban is létezett

2008. május 23., péntek · Hozzászólok

Mit üzennek a cserepek?

Fotó: Gémes Sándor

Németh György előadása SzegedenA cserépszavazás megszületésének pillanatában rögtön megalkották a szavazási eredmények manipulálásának módszerét is – fogalmazott Németh György, a Debreceni Egyetem Ókortörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára (képünkön) a 8. Magyar Ókortudományi Konferencián tartott előadásában. A minden második évben sorra kerülő ókortudományi seregszemlének idén május 22-25. között Szeged és a Szegedi Akadémiai Bizottság székháza adott otthont. Tovább »