Közélet

Csongrád megyében elkezdődött az intézményátadás előkészítése

Csongrád megyében elkezdődött az intézményátadás előkészítése

2011. augusztus 26., péntek
Csongrád megyében elkezdődött az intézményátadás előkészítése

Csongrád megyében elkezdődött a megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmények átadásának előkészítése, 2012-től a megyei kormányhivatal működteti ezeket az iskolákat, kórházakat, szociális létesítményeket - jelentette be Magyar Anna (Fidesz) közgyűlési elnök pénteken Szegeden.

Korábbi,

B. Nagy Lászlóval készült cikkünkben

már részletesen beszámoltunk róla: a megyei önkormányzati intézmények működtetését jövő évtől a megyei kormányhivatalok fogják végezni. A megyei önkormányzatok feladata a korábbi intézményfenntartó szerep helyett a fejlesztési stratégiák kidolgozása lesz - mondta a

Magyar Anna

pénteken, az intézményvezetők bevonásával tartott értekezletet követő sajtótájékoztatóján. Az egyes térségek sajátosságai jelentősen eltérnek. A megyei önkormányzatok szerepe - választott testületként - ezek figyelembevételével a korábban gyakran esetlegesen kiírt pályázatok összehangolása lesz - közölte a közgyűlési elnök. „Az állampolgárok semmit nem fognak érzékelni az átszervezésből, a munkavállalók pedig csak annyit, hogy az állam lesz a munkaadójuk” – mondta el

B. Nagy László

megyei kormánymegbízott, aki hozzátette, hogy a napokban tájékoztatták az átadásra kerülő intézmények vezetőit, és eloszlattak minden pletykát: megnyugtattak mindenkit arról, hogy továbbra is azok fogják a munkát elvégezni, akik eddig. „A változás lényege, hogy a fenntartó rendszer már nem önkormányzati döntések mentén fog tovább működni, hanem egyenes irányítású módon, tehát nem kell a működtetés során megkötni azokat a kompromisszumokat, melyeket önkormányzati szinteken szoktak. Ismerve a kormányhivatal eddigi, nyolc hónapos működését, jelentős megtakarításokat tudunk majd felmutatni, főleg működési, dologi kiadásokat tekintetében. Ez egyfajta logisztikai kérdés, hiszen sok a párhuzamos feladat, energia és üzemanyag tekintetében is lehetne spórolni, ahogy a szolgáltatások egységesítésével is” – szögezte le a kormányhivatal vezetője. B. Nagy kiemelte, már a mai napon megkérte minden leendő munkatársát, hogy a saját területén belül nézze át a jogszabályokat, hogy vannak-e köztük elavultak, értelmetlenek, felesleges vagy egymással ellentétesek, hogy ezeket majd ki lehessen gyomlálni a rendszerből. „A közigazgatás legnagyobb megtakarítása, ha át tud esni egy jogszabályi megtisztuláson. Az új alkotmányunk 2012. január 1-jével lép hatályba, addig a sarkalatos törvényeknek is el kell készülniük. Az önkormányzati reform már egy éve tart. A hónap végére elkészül a tervezet, amit szeptember közepén a Fidesz-KDNP frakciószövetség megvitat, és vélhetően október környékén a Parlament elé kerül. Az új év első napján pedig hatályba lép az önkormányzati törvény is” – tette hozzá B. Nagy Lászl A kormánymegbízott végül közölte: a megyék és a megyei jogú városok feladatköreiről még folyik a vita, az egyeztetés. Ami biztos, hogy a megyékhez kerül a területfejlesztési források kezelése, és oktatási, kulturális területen is tovább működnek majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.