Közélet

Az MSZP megvonná Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címét is (FRISSÍTVE)

Az MSZP megvonná Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címét is (FRISSÍTVE)

2011. április 22., péntek
Az MSZP megvonná Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címét is (FRISSÍTVE)

Továbbra is kéri Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címének megvonását az MSZP - Összefogás Szegedért frakció. Tóth Károly önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz-KDNP helyi képviselőit arra kérte, vizsgálják felül a legutóbbi közgyűlési döntésüket, támogassák a szocialista javaslatot. A szegedi Jobbik nyilatkozatban reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra.

Mint

Tóth Károly

felidézte, egy héttel ezelőtt a közgyűlés teljes egyetértésben vonta meg a címet több egykori kitüntetettől:

Rákosi Mátyástól

, aki a Magyar Kommunista Párt és a Magyar Dolgozók Pártjának első- és főtitkára volt,

Kempen Jánostól

, aki 1848 és 1859 között az osztrák önkényuralom kiszolgálója volt,

Grünne Károlytól

, aki

Ferenc József

közvetlen tanácsadói köréhez tartozott,

Hauer Istvántól

, aki Ferenc József 1857-es magyarországi körútjának egyik szervezője volt és

Bach Sándor

egykori osztrák belügyminisztertől. A

Gyimesi László

(Fidesz) kulturális és külügyi tanácsnok jegyezte előterjesztés szerint a díszpolgári cím odaítélésének időpontjában Magyarország nem volt szuverén állam, az érintettek közreműködtek magyar hazafiak kivégzésében, és felléptek az ország önrendelkezése ellen. Tóth Károly emlékeztetett rá: a közgyűlésen indítványozta, hogy

Gömbös Gyulát

is fosszák meg a díszpolgári címtől, de javaslata nem kapta meg a többség támogatását. Mint mondta, az 1935-ben kitüntetett Gömbös Gyula nyíltan zsidóellenes volt, s hozzájárult a magyarországi zsidóellenesség erősödéséhez, német és olasz külpolitikája jelentős hatással volt a későbbi, magyar szempontból katasztrofális kimenetelű második világháborús szerepvállalásra.

A Jobbik válasza a Tóth Károly mai sajtótájékoztatóján elhangzottakra

"Tóth képviselő mai kirohanása már nem az első az utóbbi időszakban. Szeged Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi Bizottságának ülésein folyamatosan személyeskedő, kioktató, kulturált hangnemet mellőző hozzászólásai sorába jól illeszkedik. Vitaképtelenségét és méltatlan hozzáállását igazolja az is, amikor szándékosan határozatképtelenné tette a bizottság ülését kivonulásával. Tóth Károly egyszerűen képtelen elfogadni azt, hogy nyolc év után először sem a közgyűlésben, sem a bizottságban nincs szocialista-liberális többség. Ez láthatóan frusztrálja a képviselőt. Ez a belső frusztráció azonban gyűlöletet és agressziót szül. Ezért kérjük Tóth Károlyt, fogadja el a helyzetet. Amennyiben erre képtelen, Szeged lakossága érdekében mondjon le" - olvasható

Varga Antalnak

, a szegedi Jobbik alelnökének nyilatkozatában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.