Közélet

Amikor a foglyok már nem számítottak…

Amikor a foglyok már nem számítottak…

2011. február 23., szerda
Amikor a foglyok már nem számítottak…

Krasznay Béla egykori recski rab lesz az Emlékpont vendége

A kommunizmus áldozataira emlékeznek február 25-én, pénteken 17 órától az Emlékpontban; a megemlékezésen Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke, a magyar Gulágnak nevezett internáló tábor egyik utolsó túlélője beszél a vörös terror szörnyűségeiről. Az esten beszédet mond Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője. Az emléknapon ingyenesen lesz látogatható a kommunista diktatúra évtizedeit bemutató hódmezővásárhelyi közgyűjtemény.

„Aki Recskre került, azt először ájulásszerű fáradtság kerítette hatalmába, majd lassan tápászkodni kezdett benne az élet, s mindenbe belekapaszkodott, amibe csak tudott. Először is a reménybe, de voltak más fogódzók is” – mondja a 88 éves

Krasznay Béla

, a recski tábor ma élő 16 utolsó egykori rabjának egyike, a foglyok és üldözöttek érdekképviseletét ellátó szervezet vezetője. Az 1944-ben a Ludovikán végzett tüzér hadnagy (jelenleg nyugalmazott ezredes) tíz hónapot volt a második világháború alatt hadműveleti területeken, majd másfél évig hadifogságban sínylődött. Hazaérkezést követően a Katpol, a titkos katonai államvédelmi szerv letartóztatta, majd 1948-ban a hírhedt ÁVH kezei közé került. A fiatal műszaki egyetemista – tanulmányait csak a nyolcvanas évek elején fejezhette be estin, hatvanéves fejjel – csatlakozott egy antikommunista ellenállási csoport katonai szárnyához, amelynek következtében végigjárta a hazai földi poklokat: Dél-Buda, Kistarcsa internáló táborait, az Andrássy út 60. pincéjét, a kínzó és vallatószobákat. 1950 nyarán sokadmagával Recskre, a félig kész táborba szállították. Társaival részt vett az erdőirtásban, a barakkok építésében és a kőbánya feltárásban. A fenti gondolatát folytatva Krasznay Béla ezt vallotta a recski mindennapokról, arról, hogyan lehetett mégis túlélni a fizikai megpróbáltatásokat. „Egy idő után szabályos irodalmi körök alakultak a barakkban, volt, aki fölmondta angolul a Shakespeare- összest. Nyelvórákat is tartottunk, a katonák pedig időnként összeültek, hogy kielemezzék, miért is veszítette el Magyarország a háborút.” A recski tábor bezárást követően Krasznay Béla kihelyezett „vérbíróság” elé került Kistarcsán, amely hét év börtönre ítélte, így 1955 szeptemberében szabadult. Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt végig részt vett a harcokban, egy harccsoport katonai tanácsadójaként. A kádári megtorlást „szerencsésen” megúszta, „csupán” másfél év börtönre ítélték 1957-ben, röplapozásért. Az egykori recski internált sorsa a korszakra jellemző módon alakult. Szabadulása után – egészen a rendszerváltásig – megfigyelték, követték minden lépését. Több mint másfél évtizeden keresztül kizárólag segédmunkásként dolgozhatott. 1984-ben egy tervező vállalattól ment nyugdíjba. A kommunizmus bukását követően számos szervezetben töltött be tisztségeket, jelenleg ő a Recski Szövetség elnöke, illetve a Történelmi Vitézi Rend tiszteletbeli főkapitány helyettese. A Kommunizmus Áldozatinak Emléknapján Lázár János Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz frakcióvezetője mond emlékező beszédet február 25-én. pénteken 17 órakor az Emlékpontban. A rendezvényen Krasznay Béla egykori recski rabbal

Blazovich Péter

, az Emlékpont intézményvezetője beszélget. Az esten verset szaval

Benkő László

, a Wass Albert Kör elnöke. A megemlékezés végén közös gyertyagyújtásra várják a szervezők az emlékezőket az Emlékpont Andrássy úti homlokzatához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.