Közélet

Sajtótermékekre a médiatörvény csak júliustól érvényes

Sajtótermékekre a médiatörvény csak júliustól érvényes

2011. január 6., csütörtök
Sajtótermékekre a médiatörvény csak júliustól érvényes

A médiatörvénynek a sajtótermékekre és internetes lapokra vonatkozó hatósági szabályai csak júliusban lépnek hatályba, így a médiatanácsnak és a szerkesztőségeknek is fél évük van felkészülni a jogszabály alkalmazására - hangsúlyozta Koltay András, a médiatanács tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szervezett beszélgetésen Koltay elmondta: pozitívumnak tartja, hogy a jogszabály egyes rendelkezései csak fél év elteltével lépnek hatályba. Így fél év van annak a vitának a lefolytatására is, hogy a regisztrációs kötelezettség blogokra is vonatkozzon-e, és ha igen, melyekre - tette hozzá. Érzékeltette: vita tárgya lehet, hogy az üzleti céllal működő blogokról nyilvántartást vezessenek, néhány hirdetés, banner elhelyezése azonban véleménye szerint még nem minősül üzleti célnak.

Koltay András

kitért arra, a médiatanács bízik benne, hogy minél kevesebb, az írott sajtót érintő ügyben kell majd hatósági döntést hoznia, bírságolnia. Úgy vélte, ez a törvényhozó szándéka is, a médiatörvény ezért rendelkezik a társszabályozásról. Az MTI felvetésére, amely szerint a médiatörvény bizonytalanságot okoz, mivel csak bírságolási plafont határoz meg, de nem ad iránymutatást arra, hogy egyes jogsértések esetén milyen összegű szankcióra számíthatnak a lapok és internetes újságok, Koltay András azt mondta: a médiatanács a korábbi bírósági gyakorlatra tekintettel jár majd el a jogalkalmazáskor. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a médiatanács határozatait bíróság felülvizsgálhatja. Arra a kérdésre, hogy tudomása szerint mely európai országokban helyezték hatósági felügyelete alá az írott sajtót, Portugáliát és Csehországot említette. Szólt arról is, hogy az NMHH közigazgatási eljárást indított a Tilos rádió ellen, amiért

Ice-T

amerikai rapper It's On című dalát délután hat óra előtt pár perccel játszották le még szeptember elején. Azt mondta: az erőszakos, vagy szexuális tartalmú dalszövegek esetében indokolt, hogy azokat csak az esti idősávban sugározhassák a rádiók, az idegen nyelvű dalok esetében azonban megfontolandó, hogy lehetnek-e engedékenyebbek. Hozzátette: az ügy a médiatanács jövő heti ülésén lezárul, összességében pedig azt mutatja, hogy a médiatörvény esetében sokszor nem az igazán fontos kérdésekről esik szó. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy részt vett a médiatörvény előkészítésében, Koltay András úgy felelt: a jogszabályt nem a Magyar Közlönyből vagy a parlament honlapjáról ismerte meg, kodifikációs feladatot azonban nem végzett. A médiatanács legitimációját kétségbe vonó állításokra úgy reagált: rombolja a testület megítélését "a fideszes eposzi jelző". Mint mondta: ez ellen csak úgy tudnak tenni, ha munkájukkal bizonyítják, hogy indokolatlan pártpolitikai elfogultsággal vádolni őket. Beszélt arról is, hogy semmilyen formális kapcsolata nincs a nagyobbik kormánypárttal, a médiatanács tagjait pedig az Országgyűlés kétharmados többséggel választotta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.