Közélet

Papírhajók deszkákon – tüntetés a sajtószabadságért + FOTÓK

Papírhajók deszkákon – tüntetés a sajtószabadságért + FOTÓK

2011. január 27., csütörtök
Papírhajók deszkákon – tüntetés a sajtószabadságért + FOTÓK
A médiatörvény elleni tüntetés második felvonásához – Pécs, Gyula és Debrecen mellett – Szegeden is közel 250-en csatlakoztak csütörtök délután. Az első alkalommal, január 14-én a parlament előtti tüntetés szervezői ígérték azt, hogy folytatják demonstrációikat mindaddig, míg kiáltványunk összes pontja nem teljesül. Az egyik szegedi főszervező szerint akár akkor is folytatódhat a demonstrációsorozat, ha "EU-komfortos" lesz a médiatörvény Az Amnesty International egy közösségi portálon szervezte a tüntetést, majd a weboldalukon közzétették, hogy „a tüntetés óta a magyar kormány sajnos nem reagált felszólításainkra, és nem kaptunk választ leveleinkre, amelyeket az Európa különböző pontjain lévő Amnesty International irodák küldtek a magyar nagykövetségeknek. Továbbá nem láttuk jelét annak, hogy a verbális utalásokon túl tényleges lépések történtek volna a törvény megváltoztatására.” Véleményük szerint ezért ismétlik meg a megmozdulásukat, melyhez városunkban is csatlakoztak szimpatizánsok, akik a Dugonics térre vonultak.

200-250-en tüntettek a szólásszabadság mellett Szegeden

"Szeretnénk azt hinni, hogy Magyarországon jogállam van, de ma az országban a hatályos médiatörvény lehetővé teszi, hogy homályos indokok miatt szankciókkal sújtsanak médiumokat" – hangzott el a demonstráció kezdő akkordjaként a főszervező, Szalai Balázs gondolata, amit Balog József rádiós újságíró, a MASZK Egyesület elnökének levele követett. A felszólalók szerint az új médiatörvény lehetőséget ad az újságírók félreállítására. A jelenlévő szimpatizánsok papírhajókat helyeztek a szökőkút fadeszkáira, demonstrálva ezzel az új médiatörvény biztonságát, időtálló szilárdságát a demokrácia folyamán. A SZEGEDma.hu kérdésére, miszerint a civilek elfogadják-e a törvényt, ha az "áthajózik" az Európai Unió szakjogászainak és képviselőinek "javaslattengerén" – akár több módosítással is felvitorlázva –, Szalai Balázs úgy felelt, hogy ez közel sem biztos, attól függ, melyek lesznek ezek a módosítások. Az új médiatörvénnyel kapcsolatban Orbán Viktor az unió elnökségének átvételekor világossá tette, hogy amint az Európai Unió talál a törvényben az unió szabályozásának nem megfelelő passzust, a kormány kész rajta változtatni.

A szervezők által megfogalmazott kiáltvány

A Magyar Köztársaság Országgyűléséhez, Alkotmánybíróságához és Kormányához!Mi, alulírottak, a magyarországi médiatartalmak előállítói és befogadói nem értünk egyet a 2010-ben elfogadott, a szólás és a sajtó szabadságát sértő médiatörvényekkel. Alkotmányos és emberi jogaink tiszteletben tartása érdekében kívánjuk: 1. a médiatörvények alkotmányosságának vizsgálatát, illetve módosítását; 2. a szakmai szervezetek képviseletét a médiaszabályozás átalakításában; 3. a médiahatóság és a médiatestületek politikai függetlenségének biztosítását; 4. az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések lehetőségének eltörlését; 5. a törvény által védett magántitkok és az újságírók bizalmas forrásainak tiszteletben tartását; 6. a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását; 7. a szakmai, valamint a szólásszabadságot, illetve más emberi és politikai jogainkat védő szervezetek bevonását a Közszolgálati Kódex kialakításába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.