Változatlan formában fogadhatja el a médiaszabályozást a Ház

2012. június 3., vasárnap · Egy hozzászólás

A korábbival megegyező tartalommal, de már házszabályszerűen fogadhatja el az Országgyűlés hétfőn az államfő által megfontolásra visszaküldött, a tömegkommunikációról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény módosítását a közigazgatási és igazságügyi miniszter vasárnap beterjesztett zárószavazás előtti javaslata nyomán.
Tovább »

Felsőoktatási intézményeket is érint az új médiatörvény

2012. április 19., csütörtök · Hozzászólok

A felsőoktatási sajtótermékeket is érintette az új médiatörvény, az intézmények rádióinak, televízióknak is kérniük kellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától a közösségi médiaszolgáltatóvá minősítést – mondta egy csütörtöki budapesti konferencián a testület egyik tagja.
Tovább »

Clinton nyomatékosan kérte egyes törvények módosítását Orbántól

2011. december 30., péntek · 3 hozzászólás

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a karácsony előtt Orbán Viktornak küldött levelében nyomatékosan kérte, a magyar miniszterelnök fontolja meg a következményeit annak, hogy ha több, az Egyesült Államok és az Európai Bizottság által is kifogásolt sarkalatos törvény a jövő hónapban mindenfajta változtatás nélkül lép hatályba. A levél szövegét pénteken teljes terjedelmében közölte a Népszabadság.
Tovább »

Washingtoni konferencia a magyar médiatörvényről

2011. december 14., szerda · 2 hozzászólás

A budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) a következő hetekben tanulmányt tesz közzé csaknem kéttucatnyi európai ország azon több mint félszáz jogszabályáról, amelyek a magyar kormány hivatkozási alapjául szolgálnak a médiatörvénnyel kapcsolatban – jelentette be szerdán Ellen Hume, a CEU médiaszakos professzora Washingtonban, a Magyarország médiatörvénye – egy évvel később címmel megrendezett panelbeszélgetésen.
Tovább »

Vélemény: A hozzászólás szabadságáról

2011. július 12., kedd · 7 hozzászólás

Néha pár tucat, egymást szapuló agyament baromságain kell végigrágnia magát, a más véleményére kíváncsi olvasónak és szerzőnek egyaránt. Vannak szóra sem érdemes megjegyzések, és vannak, amelyek más megvilágításba helyezik a dolgokat, amelyekkel érdemes párbeszédet folytatni, netán vitázni is érdemes, mindannyiunk okulására.

Tovább »

Koltay: a kommentekre nem vonatkozik a médiatörvény

2011. július 3., vasárnap · 6 hozzászólás

A médiatörvény hatálya az internetes sajtótermékekhez fűzött kommentekre, blogbejegyzésekre, fórumokra nem terjed ki, és az internetes vagy nyomtatott sajtótermékek esetében eleve csak a június 30-át követően megjelent tartalommal kapcsolatban alkalmazható – mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja az MTI-nek.
Tovább »

A blogok és a kommentek megmenekültek

2011. július 2., szombat · 41 hozzászólás

Az emberi méltóság védelméről, a gyűlöletbeszéd tilalmáról, valamint a kiskorúak védelméről szóló egyes alapjogi minimumszabályok péntektől a nyomtatott és az internetes sajtóra is alkalmazhatóak – mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivője pénteken az MTI-nek.
Tovább »

Rogán Antal több ponton módosítaná a médiatörvényt

2011. június 12., vasárnap · 3 hozzászólás

Több ponton változtatna a médiatörvényen Rogán Antal. A fideszes politikus, aki a december végén elfogadott jogszabálynak is előterjesztője volt, most egyebek mellett azt kezdeményezi, hogy a médiahatóságnak fizetendő díjak és a médiatörvény alapján kiszabott bírságok köztartozásnak minősüljenek.
Tovább »

Vélemény: Cenzúra – elkezdődött?!

2011. május 17., kedd · 9 hozzászólás

A cenzúrával, mint lehetséges politikai és jogi következménnyel a puding próbája az evés elve alapján nem foglalkoznék, de azért (ellenzéki) olvasóim megnyugtatására és (kormánypárti) olvasóim izgatására jelzem, hogy ha úgy alakul, készen állok egy próbaperre, minthogy magam sem értek egyet azzal, ami az új alaptörvény preambulumában áll Magyarország szuverenitásáról, és ami miatt többen is alkotmányos cenzúrát kiáltanak idő előtt.

Tovább »

A német államfő a magyar belpolitikát ért bírálatokról

2011. április 9., szombat · 2 hozzászólás

Christian Wulff német köztársasági elnök a magyar belpolitikát érő bírálatokról és Magyarország Európai Unióban játszott szerepéről is beszélt Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Ezt Christian Wulff maga mondta el a dpa német hírügynökségnek szombaton, a nyolc európai államfőt tömörítő Arraiolos-csoport találkozója után. Wulff még pénteken találkozott Orbán Viktorral. A megbeszélésről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője aznap rövid közleményben tett említést. “Természetesen, ahogy barátok közt lenni szokott, bizonyos nyugtalanító dolgokról is beszéltünk a médiatörvénnyel, az adókérdéssel és az alkotmányozási vitával kapcsolatban” – nyilatkozta a dpa-nak Wulff.
Tovább »

EP-határozat született a médiatörvény ellen?

2011. március 5., szombat · 2 hozzászólás

A magyarországi sajtószabadság helyreállítására szólítja fel a kormányt az az európai parlamenti határozattervezet, amelyet négy EP-frakció fogalmazott meg, és amelyről várhatóan jövő csütörtökön szavaznak a képviselők Strasbourgban. A BruxInfo birtokába került dokumentumban a frakciók európai jogszabály megalkotását kérik az Európai Bizottságtól – írja a Világgazdaság Online.
Tovább »

A Tisztelt Ház előtt a módosított médiatörvény + HANG

2011. március 2., szerda · 9 hozzászólás

Hajnali vita néhány tucat képviselővel

nmhh_it (2) Az elmúlt időszakban a médiatörvénytől volt hangos nemcsak a hazai sajtó és közélet, hanem Európa számtalan médiumában is élénk vita folyt a magyar szabályozásról. Itthon többen már Magyarország unióból való kirekesztését, vagy épp a soros elnökség visszavonását vizionálták, és utcai, sőt parlamenti performanszok sorával fejezték ki ellenérzésüket a törvénnyel kapcsolatban. Persze azt már kevesen vették a fáradtságot, hogy el is olvassák a szabályozást, így félreértések és félreértelmezések sokasága lengte körül a témát.
Tovább »

Papírral igazolják a médiatörvényt

2011. február 19., szombat · Hozzászólok

Aki az Európai Bizottság kérésének megfelelő módosítások után is kritizálja a magyar médiatörvényt, az nem az európai szabályok szerint játszik – mondta Szájer József az InfoRádió Aréna című műsorában. A fideszes európai parlamenti képviselő arról is beszélt, hogyan fogalmazzák meg az új alkotmányban a magzati élet védelmét.
Tovább »

Vélemény: „Brüsszel nem Moszkva”

2011. február 17., csütörtök · Egy hozzászólás

A magyar fél mindegyik pontban engedett, megváltoztatva az eredeti szöveget, azt hangsúlyozva, hogy technikai és nem generális változtatásokról van szó. Ez részben igaz is, ha jól számoltam, a néhány apróbb, pár szavas pontosítás mellett összesen nyolc mondatot szúrtak be a 176 gépelt oldalas médiatörvény-szövegbe.

Tovább »

Sikeresek a médiatörvény körüli egyeztetések

2011. február 16., szerda · Egy hozzászólás

“A mai napon a médiatörvénnyel kapcsolatos tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között sikeresen lezárultak. A bizottság által kritizált pontok tisztázása megtörtént, a magyar kormány a szükséges módosításokat a következő napokban végrehajtja. A bizottság kijelentette, hogy a változtatások biztosítják a törvény összhangját az európai jogszabályokkal, beleértve az Alapvető Jogok Chartáját” – mondta Joseph Daul, a néppárti frakció elnöke.
Tovább »

Két héten belül tárgyalhatnak a médiatörvényről

2011. február 16., szerda · 2 hozzászólás

Két héten belül a parlament elé kerülhet a médiatörvény módosítása – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, miután a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője bejelentette: Magyarország és az Európai Bizottság megállapodott a jogszabály változtatásában.
Tovább »

Az EP balliberális szárnya elítéli a magyar médiatörvényt

2011. február 15., kedd · 3 hozzászólás

A keddi nap során az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói a magyar médiatörvényt elítélő közös határozati javaslatban állapodtak meg. Bár eddig folyamatosan tagadták a Magyarország elleni rágalomkampány gerjesztését, az MSZP immáron nyíltan az élére állt a Magyarországot megbélyegző határozati javaslatnak, amelyet Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője maga is aláírt – írja a Magyar Néppárti Képviselőcsoport sajtóközleménye.
Tovább »

A médiatörvényről egyeztetnek magyar szakértők Brüsszelben

2011. február 7., hétfő · Egy hozzászólás

Szakértői szintű egyeztetés kezdődik Brüsszelben az Európai Bizottság és a magyar kormány között a médiatörvényről. Az egyeztetést a magyar kormány javasolta, azt követően, hogy elküldte válaszlevelét az Európai Bizottságnak a testület médiatörvénnyel kapcsolatos aggályaira.
Tovább »

Navracsics: Elkészült az Európai Bizottságnak szánt válaszlevél

2011. január 31., hétfő · Egy hozzászólás

Kész a médiatörvény-ügyben az Európai Bizottságnak szánt kormányzati válaszlevél. Hétfőn tartják róla az utolsó egyeztetéseket, s még a hét elején szeretnék is elküldeni a brüsszeli testületnek – nyilatkozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.
Tovább »

Pálffy István: médiatörvény az EU alapszerződése tükrében

2011. január 28., péntek · Hozzászólok

palffy_istvan_mediatorveny11_gs Más eredményt hozott az Európai Bizottság vizsgálata a magyar médiatörvény kapcsán, mint amire eddig a politikai hisztériakeltés utalni próbált – mostantól a három kifogásra kellene koncentrálni. Mindezek ellenére a médiatörvényt nem csak ezen három pont és nem csak az unió audiovizuális irányelve mentén kellene áttekinteni. Aszerint is vizsgálni kell, hogy kompatibilis-e az uniós alapszerződéssel és az EU alapjogi chartájával – nyilatkozta Pálffy István kereszténydemokrata politikus, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este.
Tovább »

A Kossuth téren is a sajtószabadságért tüntettek

2011. január 27., csütörtök · 2 hozzászólás

Ismét a médiatörvény ellen emeltek szót a Parlament előtt csütörtök este azon a demonstráción, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért. A tüntetésen, ahogy két héttel ezelőtt, most is több ezren voltak. A jogszabály ellen demonstráltak Szegeden, Debrecenben, Pécsen és Gyulán is.
Tovább »

Papírhajók deszkákon – tüntetés a sajtószabadságért + FOTÓK

2011. január 27., csütörtök · 71 hozzászólás

tuntetes_mediatorveny01_gs A médiatörvény elleni tüntetés második felvonásához – Pécs, Gyula és Debrecen mellett – Szegeden is közel 250-en csatlakoztak csütörtök délután. Az első alkalommal, január 14-én a parlament előtti tüntetés szervezői ígérték azt, hogy folytatják demonstrációikat mindaddig, míg kiáltványunk összes pontja nem teljesül. Az egyik szegedi főszervező szerint akár akkor is folytatódhat a demonstrációsorozat, ha “EU-komfortos” lesz a médiatörvény
Tovább »

Nem várható ET-monitoring Magyarországgal szemben

2011. január 27., csütörtök · 3 hozzászólás

Bár formálisan még nem dőlt el a kérdés, gyakorlatilag nem látják esélyét a Magyarországgal szembeni monitoringvizsgálat megindításának az Európa Tanácsban (ET) tegnap lezajlott vita után a Duna Televízió által megkérdezett szakértők.
Tovább »

A kormánynak komolyan kell vennie az uniós javaslatokat a médiatörvényről

2011. január 27., csütörtök · Hozzászólok

Ügyelni fog Schmitt Pál arra, hogy a kormány komolyan vegye az Európai Bizottság javaslatait a médiatörvény módosítására, és időben válaszoljon a testület levelére – tudatta maga a köztársasági elnök abban az interjúban, amely a La Libre Belgique című belga napilap csütörtöki számában jelent meg.
Tovább »

Politikai helyett szakmai vitákat várnak a médiatörvényről

2011. január 20., csütörtök · 3 hozzászólás

A kormányszóvivő szerint a magyar uniós elnökség programját mindenki elismerte az Európai Parlamentben szerdán. Reméli, hogy a médiatörvény körüli “nagy vihar” a jogszabály körüli vita lecsengése volt egyben. A médiatörvény ügye nagyrészt elsöpörte a magyar miniszterelnök szerdai strasbourgi felszólalásának elsődleges célját, nevezetesen a magyar uniós elnökségi program bemutatását az Európai Parlament képviselőinek. Az uniós elnökségi programunk fogadtatása mégis rendkívül pozitív volt az EP-ben, azt mindenki elismerte és úgy gondolta, hogy egy erős és jó tervvel indul Magyarország; ráadásul úgy látták, hogy képesek is leszünk jól végrehajtani a feladatokat – nyilatkozta Nagy Anna kormányszóvivő a Duna Televízió reggeli műsorában csütörtök reggel.
Tovább »

Rengeteg kihívással kell a magyar elnökségnek szembenéznie

2011. január 19., szerda · 10 hozzászólás

“Ritkán találja magát szemben egy soros elnökség ennyi kihívással, amelyek között megtaláljuk az euróval, a gazdasági növekedéssel, a foglalkoztatottsággal, az energiafüggetlenséggel kapcsolatos feladatokat, valamint, az árak riasztó mértékű emelkedésének következtében az élelmiszer-ellátás biztonságának kérdését” – hívta fel a figyelmet Joseph Daul a magyar elnökség prioritásainak bemutatásával kapcsolatban megrendezett, Orbán Viktor és José Manuel Barroso részvételével folytatott vita során.
Tovább »

A médiatörvényről kérdezte Orbánt a Bild

2011. január 16., vasárnap · 3 hozzászólás

“Magyarország miniszterelnöke: Megszoktam az ellenszelet” címmel közöl interjút Orbán Viktorral hétfőn megjelenő számában a Bild című német bulvárlap. Az újság internetes változatában már vasárnap délután fölkerült interjú készítője, Hans-Jörg Vehlewald emlékeztet arra, hogy az új médiatörvény szigorítja a sajtó, a rádió és az internet állami felügyeletét. A médiahatóság, amelynek elnökét közvetlenül a kormányfő nevezi ki, szélsőséges esetekben műsorokat és internetes platformokat tilthat be, továbbá 720 ezer euróig terjedő bírságokat szabhat ki. A cél – írja az újság Orbánra hivatkozva – a médiában felbukkanó szélsőjobb- és szélsőbaloldali propaganda, a pornográfia, valamint az antiszemita uszítás elleni harc fokozása.

Tovább »

Pálffy István: Demokratikus az új médiatörvény + VIDEÓ

2011. január 16., vasárnap · 24 hozzászólás

palffy_istvan01_gs A rendszerváltás óta talán egyetlen magyar kormány által elfogadott jogszabályra sem zúdult nyugaton ekkora össztűz, mint a december végén – egyéni képviselői indítványra – benyújtott új médiatörvényre. Sok pro és kontra vélemény elhangzott, egyesek diktatúrát, pártállamot vizionáltak és a sajtószabadság megcsúfolásáról cikkeztek, mások azt állították, ízig-vérig európai szellemiségben megalkotott jogszabályról van szó, és a kritikák fő okát abban látják, hogy néhányuk problémásnak tartja a Fidesz kétharmados parlamenti többségét. Pálffy Istvánt, a KDNP médiapolitikusát és az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának alelnökét erről kérdeztük.
Tovább »

A Parlament előtt tüntettek a médiatörvény ellen

2011. január 15., szombat · 4 hozzászólás

A médiatörvény módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, “az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések” eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték péntek este a Parlament előtt annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért.
Tovább »

Következő oldal »