Közélet

Egy év a gyermeknevelési szabadság Romániában

Egy év a gyermeknevelési szabadság Romániában

2010. december 7., kedd
Egy év a gyermeknevelési szabadság Romániában

2011-től egyéves lesz a fizetett gyermeknevelési szabadság Romániában - jelentette be Emil Boc román miniszterelnök - tudósít az eseményről az Erdely.ma hírportál.

A jelenleg gyermeknevelési szabadságukat töltő szülők két évig otthon maradhatnak, ha azonban hamarabb visszatérnek munkahelyükre, havonta 500 lejt kapnak. Januártól változik a helyzet: a jövőben születendő gyermekek szüleinek már csak tizenkét hónapig jár fizetett szabadság, aki ragaszkodik a második évi gondoskodáshoz is, az legfeljebb fizetés nélküli szabadságra jogosult. A juttatás nem változik, marad a jelenlegi legkevesebb 600, legtöbb 3400 lejes havi támogatás. A felügyelet nélkül maradó kisgyermekek számára elegendő bölcsődei helyeket fog létrehozni a kormány - mondotta még

Boc

. Az egyéves gyes váratlan fordulat - tegnap délben még ellene volt az RMDSZ, a függetlenek és a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja, sőt, a DLP politikusainak egy része is -, és

Traian Băsescu

államelnöknek köszönhető, aki a reggeli koalíciós egyeztetésen közölte: a költségvetési forrásokból nem telik kétéves gyermeknevelésre. Az érintettek sem ülnek tétlenül: a szülők érdekképviseletei nyílt levélben kérik a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttségének vezetőjét, hogy tisztázza álláspontját, és felhívják a pénzintézet figyelmét arra, hogy Romániát egy európai országgal sem lehet összehasonlítani, ha a két év alatti gyerekek nevelésének körülményeit nézzük. Kevés ugyanis a bölcsőde, és a meglévőkben is húsz-harminc gyerek jut egy gondozóra. A gyermeknevelési támogatás csökkentése ellen több tiltakozó akciót is szerveztek, holnap 11 és 12 óra között az Anyák az anyákért szervezet tüntet Bukarestben, és Csíkszeredában is felvonulnak a kisgyermekes anyák. (Forrás:

www.erdely.ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.