Orbán: inkább segítünk megvédeni Románia keleti határát, minthogy kerítést húzzunk a magyar-román határon

2017. október 4., szerda · 2 hozzászólás

Magyarország a Romániát próbára tevő migrációs nyomás esetén szívesebben segítene megvédeni Románia keleti határait, minthogy kerítést kelljen húznia a magyar-román államhatáron. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt abban az interjúban, amelyet a Nagyváradon megjelenő Bihari Napló közölt szerdai számában. Tovább »

Románia befogad száz szír menekültet

2017. szeptember 25., hétfő · Hozzászólok

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szíriai állampolgárt az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról tavalyelőtt elfogadott 1601-es számú határozata alapján. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben. Tovább »

Újabb halálos áldozatot követelt a járvány Romániában

2017. szeptember 8., péntek · Hozzászólok

Tovább terjed a kanyaró Romániában, ahol a héten 34-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma, és újabb 122 megbetegedést regisztráltak a megyei közegészségügyi intézetek – derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből. Tovább »

Románia nem kifogásolja a magyarországi pártok erdélyi kampánytevékenységét

2017. szeptember 4., hétfő · Hozzászólok

Románia nem emelt kifogást az ellen, hogy a jövő évi magyarországi országgyűlési választás kampányában a magyar pártok megkeressék az erdélyi választóikat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román közszolgálati televízió (TVR) bukaresti magyar adása által hétfő délután sugárzott interjúban. Tovább »

Romániában is felbukkant a rovarirtóval szennyezett tojás

2017. augusztus 10., csütörtök · Hozzászólok

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszerbiztonsági ellenőrök Romániában az uniós gyorsreagáló rendszerben közzétett figyelmeztetés alapján – közölte a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön. Tovább »

Tényleges életfogytiglanra ítélt, börtönben ülő rabot vádolnak terrorizmussal Romániában

2017. augusztus 3., csütörtök · Hozzászólok

Egy tényleges életfogytiglanra ítélt, börtönben ülő negyven éves férfi ellen emelt vádat csütörtökön a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), amiért több ízben halálosan megfenyegette egy uniós ország romániai külképviseletének munkatársait. Tovább »

Románia kiutasított az országból egy terrorizmussal gyanúsított tunéziai állampolgárt

2017. augusztus 2., szerda · Hozzászólok

A bukaresti táblabíróság tíz évre kiutasított Romániából egy tunéziai állampolgárt szerdán, akiről a hatóságok azt gyanítják, hogy részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet finanszírozásában – közölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Mediafax hírügynökség jelentése szerint. Tovább »

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a román-magyar határ közelében

2017. augusztus 1., kedd · Hozzászólok

Megjelent az afrikai sertéspestis Romániában, a fertőzőgócot a magyar-román határ közelében levő Szatmárnémeti város szélén fedezték fel a hatóságok egy háztáji gazdaságban – közölte kedden a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság. Tovább »

Románia nem engedte be légterébe Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépét

2017. július 28., péntek · 2 hozzászólás

Románia nem engedte be légterébe azt a Moszkva-Chisinau útvonalon közlekedő repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes utazott – erősítette meg a román hírügynökségek értesülését a bukaresti külügyminisztérium pénteken. Rogozin később úgy nyilatkozott az Interfax orosz hírügynökségnek, hogy a román és a magyar hatóságok is megtagadták repülőgépétől a légtérhasználatot. Tovább »

Gyűjtés határok nélkül + FOTÓK

2017. július 20., csütörtök · Hozzászólok

tasnadimagyarok_konyvosztas2

277 doboznyi, azaz 2,5 tonnányi magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte a gyűjtést, amely során igazi társadalmi összefogást tapasztaltak: Hódmezővásárhelyről, Budapestről, Veszprémből, sőt a finn fővárosból, Helsinkiből is érkeztek adományok. Tovább »

Hevesi Tamás: „A megfelelő szakmai munkában hiszek”

2017. július 15., szombat · Hozzászólok

hevesi_tamas01_gs

Vasárnap kezdi meg szereplését a magyar cukorbeteg futsal-válogatott a romániai Európa-bajnokságon. Hevesi Tamás csapata Szegeden zárta felkészülését az idei kontinensviadalra, ahol a szövetségi kapitánnyal beszélgettünk edzői filozófiájáról, de esett szó Szegedről és a női labdarúgásról is. Tovább »

Futsal: Szegeden készül az Európa-bajnokságra a cukorbeteg válogatott

2017. július 10., hétfő · Hozzászólok

diabetes_futsal05_gs

A Hevesi Tamás vezette magyar DiaEuro válogatott július 16. és 23. között Bukarestben szerepel kontinenstornán. Az elmúlt négy évben mindig döntős csapat utolsó felkészülési állomása Szeged, ahol szerdáig készülnek a megmérettetésre. Tovább »

Ezen a hétvégén nem léteznek határok a három nemzet között + FOTÓK

2017. május 27., szombat · Egy hozzászólás

harmashatar_kubekhaza13_gs

Immár 20 éve, hogy május utolsó hétvégéjén ünnepélyes keretek között megnyitják a magyar-román-szerb hármashatárt Kübekházánál. Szombaton az országok találkozási pontjánál Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: aki békével jön Európába, annak otthont ad a kontinens, de kontroll nélkül nem lehet Canossát járni a határon. Tovább »

Újabb halálos áldozatot követelt a kanyaró

2017. május 5., péntek · Hozzászólok

oltas_injekcio_orvos_fecskendo

Romániában az elmúlt héten több mint 170 új kanyarós megbetegedést jelentettek az egészségügyi intézmények, és újabb emberéletet is követelt a járvány, így 24-re emelkedett a kanyaró halálos áldozatainak száma – derült ki a román közegészségügyi intézet pénteken közzétett összesítéséből. Tovább »

Kolozsváron nem vállalták a szívműtétet, Szegeden mentették meg a 9 éves kislányt

2017. április 18., kedd · 2 hozzászólás

gift_of_life08_gs

„Vigye haza a gyermekét, aki hamarosan meg fog halni…” – ezt mondták a kolozsvári orvosok a kilencéves Indrie Miruna Georgina szüleinek, akit végül a Gift of Life „Ajándékozz életet” program jóvoltából Szegeden megműtöttek. A kislány jól van, a műtét óta már két és fél kilót hízott is, az orvosok teljes felépülésében bíznak. Tovább »

A hétvégén több mint hatvan migráns próbált Szerbiából Romániába szökni

2017. április 9., vasárnap · Hozzászólok

A hétvégén több mint hatvan, Szerbiából átszökött illegális bevándorlót, köztük több kubai állampolgárt tartóztattak fel a román hatóságok – derült ki a román határrendészet vasárnap közzétett összesítéséből. Tovább »

Péntektől szigorúbb határellenőrzési szabályokat vezet be a román határrendészet

2017. április 2., vasárnap · Egy hozzászólás

Péntektől Románia szigorítja a határellenőrzést valamennyi határátkelőjén az EU tavaly elfogadott, most életbe lépő új schengeni határellenőrzési kódexe alapján, ami a húsvéti forgalomnövekedés körülményei között nagyobb várakozási időt eredményezhet a határátlépésnél – közölte vasárnap a román határrendészet. Tovább »

Romániába próbált átszökni Szerbiától menedéket igénylő migránsok egy csoportja

2017. március 19., vasárnap · 8 hozzászólás

Romániába próbált átszökni vasárnap hajnalban tíz afganisztáni és pakisztáni migráns, akik a szerb menekültügyi hatóságok által kiállított személyazonossági iratokkal rendelkeztek – közölte a román határrendészet. Tovább »

Szabó László: Magyar földbe magyar sörárpát!

2017. március 6., hétfő · 13 hozzászólás

sor_beer_pivo

Az Igazi Csíki Sör körüli botrány kapcsán Szabó László arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a felzúdulás leginkább érzelmi és hazafias alapokon történt, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy magyar földben nem terem ma magyar sörárpa. A Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója szerint ezen lehet változtatni, és akkor a magyar sör is sikertörténet lehet. Tovább »

Romsics Ignác: Nem ugyanaz nekünk Erdély, mint a németeknek Elzász-Lotaringia

2017. február 13., hétfő · 6 hozzászólás

romsics_ignac02_gs

A történésszel, az SZTE volt oktatójával a trianoni traumáról, az 1920-as és az 1947-es békeszerződések különbségeiről beszélgettünk. A magyar és az európai kisebbségek sorsa mellett az MTA akadémikusa arról is szót ejtett, hogy miként tartja lehetségesnek a határon túli nemzetrészek problémáinak megoldását. Tovább »

MPP-tanácskozás – Semjén Zsolt: ki van nyújtva a kezünk Románia felé

2017. február 11., szombat · Egy hozzászólás

Semjén Zsolt; Kõrösi Csoma Sándor

Semjén Zsolt szerint Magyarország keze ki van nyújtva Románia felé, és a magyar-szlovák, valamint a magyar-szerb kapcsolatok kedvező alakulása azt jelzi, hogy a magyar-román kapcsolatok javítása nem Magyarország miatt késik. Tovább »

Az RMDSZ megszavazza a Grindeanu-kormányt

2017. január 3., kedd · Hozzászólok

sorin_grindeau_b

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt a bukaresti parlamentben – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióival. Tovább »

Románia: Grindeanu alakíthat kormányt, Csongrád megye számára is új esély nyílhat

2016. december 30., péntek · 10 hozzászólás

sorin_grindeau_b

Klaus Iohannis román államfő megbízta a kormányalakítással Sorin Grindeanu volt távközlési minisztert, a december 11-i választások nyomán alakult PSD-ALDE szociálliberális parlamenti többség miniszterelnök-jelöltjét – közölte pénteken a román elnöki hivatal. Tovább »

Vásárhelyi parancsnok a magyar-román közös zászlóaljnál

2016. december 17., szombat · Hozzászólok

16-12-15_hunrou_005

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását tartották Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Tovább »

Romániai választás – Orbán: az egységben valóban erő van

2016. december 12., hétfő · Hozzászólok

Orbán Viktor

Levélben, “kalapemeléssel” gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének és Biró Zsoltnak, a Magyar Polgári Párt elnökének Orbán Viktor a romániai választáson elért magyar eredményhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. Tovább »

Romániai választások: feljelentést tesz az RMDSZ SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt

2016. december 11., vasárnap · Hozzászólok

Feljelentést tesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen a választások napján SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt – mondta az MTI-nek Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke. Tovább »

Következő oldal »