Közélet

Hosszú távú LMP-stratégiák: csináljunk „átalakuló várost”!

Hosszú távú LMP-stratégiák: csináljunk „átalakuló várost”!

2010. szeptember 30., csütörtök
Hosszú távú LMP-stratégiák: csináljunk „átalakuló várost”!

A javában zajló kampányban a pártok többnyire a múltról és a jelenről beszélnek, kevés szó esik a jövőről, pedig nemcsak városunkban, de ország-és világszerte a természeti erőforrások felélése folyik, gyermekeink jövője mindinkább veszélybe kerül. Ezekre a kérdésekre szerette volna felhívni az emberek figyelmét az LMP két szegedi vezető politikusa, Málovics György és Szentistványi István, amikor stílszerűen a Roosevelt téri játszótér elé invitálta a sajtó képviselőit, ahol rendhagyó módon, a zöld pázsiton ülve, gyermekperspektívából ismertette erre vonatkozó elképzeléseit.

Málovics

a hosszú távú gondolkodás meghonosításának nehézségeit vázolta, hiszen a mai vezető politikai erők nem igazán nyitottak e kérdések iránt. A civil szféra szerepét, jelentőségét hangsúlyozta, amely nem a politikusokra vár, hanem maga szervezi újjá, teszi lakályossá és élhetőbbé városát, lakókörnyezetét.

Szentistványi

a tiszai ciánszennyeződésről beszélt, a katasztrófa akkor - éppen ezen a helyen - összekovácsolta a civileket, a környezetükért, a természetért aggódó és felelősséget vállaló polgárokat, ugyanakkor rádöbbentette őket arra, hogy ettől a pillanattól kezdve más alapokra kell helyezni tevékenységüket, a környezetükhöz, a világhoz való viszonyukat. Ez adta meg az igazi lökést. A jövő nemzedéke érdekében nagyobb hangsúlyt kell helyezni az ökopolitikai kérdésekre, figyelmeztetni a fenntartható és élhető világot fenyegető veszélyekre, hangsúlyozni a környezetszennyezés visszafordíthatatlan következményeit, rámutatni az egészséges élelmiszerek előállításának fontosságára, előtérbe helyezni a méltányos kereskedelem, a közösségi kertek, a szívességbankok, a közösségi növénybankok, a zöld tetők, a klímabarát technológiák, egyszóval a megújulást lehetővé tevő megoldások meghonosodását és elterjedését. Ezek a helyi politikában is megvalósítható elképzelések nem luxusigények és nem is pusztán „technokrata” környezetvédő szempontok miatt fontosak, hanem azért is, mert az átmenetet biztosító kezdeményezések egyúttal megújulási lehetőséget jelentenek a közösségek, a közösségi élet számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.