Közélet

Magyar-román együttműködés tömegkatasztrófák esetére

Magyar-román együttműködés tömegkatasztrófák esetére

2010. január 20., szerda
Magyar-román együttműködés tömegkatasztrófák esetére

A magyar-román határon átnyúló együttműködés keretében tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére nyert el uniós támogatást a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) igazságügyi orvostani intézete, valamint a Nagyváradi Sürgősségi Kórház és Tisztiorvosi Hivatal - közölte Paragh György, a DEOEC elnöke a két fél közös sajtótájékoztatóján szerdán Debrecenben.

Az egyetemi tanár tájékoztatása szerint az együttműködő partnerek a Hajdú-Bihar megye és a romániai Bihar megye területén bekövetkező tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák kezelésére csapatokat hoztak létre, amelyekben képzett igazságügyi orvos szakértők, ortopédorvosok, radiológusok, fogorvosok, ügyészek és rendőrök vesznek részt. A két szomszédos megye területén több nagy forgalmú főút, két regionális repülőtér és vasúti határátkelő is található. Ezért a balesetek, esetlegesen a tömeges balesetek előfordulási gyakorisága is nagyobb, mint más térségekben - mutatott rá az együttműködés hátterére

Paragh György

centrumelnök.

Herczeg László

, az igazságügyi orvostani intézet igazgatója hozzátette: a magyar oldalon bekövetkező balesetek áldozatainak ellátását, azonosítását intézetük, román oldalon egy mozgó laboratórium látja el.

Turzó Csaba

, az együttműködés magyar, és

Carmen Radu

, a program román projektmenedzsere elmondta: olyan sürgősségi tervet dolgoztak ki, amelyet adott esetben más térségekben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye határ menti területein, illetve a hozzájuk kapcsolódó határon túli területeken is alkalmazni tudnak. Fontos részét képezik a programnak azok a szakmai képzések, amelyeket e témában a határ mindkét oldalán megrendeznek - fűzték hozzá. Az egy évig tartó projektre ezúttal 70 ezer euró uniós támogatást nyertek el, de az idei tapasztalatok alapján a folytatásra is pályázni fognak - tették egyértelművé szándékaikat az együttműködő felek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.