Közélet

„A legfontosabb az emberek biztonságérzete”

„A legfontosabb az emberek biztonságérzete”

2009. szeptember 22., kedd
„A legfontosabb az emberek biztonságérzete”
Közbiztonsági körképünk első részében annak jártunk utána, hogyan alakult az első félév bűncselekményeinek száma, milyen bűnesetek jellemzők Csongrád megyére, illetve elegendő járőr és gépkocsi áll-e rendelkezésre a szolgálatok betöltéséhez. Az idei év első hat hónapjában 7014 bűncselekményt regisztrált a rendőrség Csongrád megyében, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában 7310-et – tudtuk meg Lukács János dandártábornoktól (alsó képünkön), aki azt is elmondta, hogy a 100 ezer lakosra jutó mérőszám mérséklődő tendenciára utal, hiszen eszerint a múlt évi 1720-szal szemben idén csak 1654 volt a bűnesetek száma. Az ismertté vált bűncselekmények közül mindig is a vagyonnal összefüggő jogsértések voltak többségben, ezek gyakorisága évről évre 60-70 százalékra tehető. A Csongrád megyei rendőrfőkapitány szerint a közvéleményt elsősorban az élet elleni cselekmények elkövetése foglalkoztatja, ezért büszkén mondhatja el, hogy e téren évek óta nincs tartozásuk. A rendszerváltás óta elkövetett bűnesetek ma is ismeretlen elkövetőit jelenleg is keresik, nem felejtenek el egyetlen ügyet sem. A dandártábornok elismerte, hogy bár nagy figyelmet fordítanak az ún. tömegügyek kezelésére, sajnos mégis van némi elmaradásuk ezen a téren – amit akkor is sajnálatosnak tart, ha sok esetben eleve kilátástalan a felderítés.

Biztonság- vagy bizonytalanságérzet?

Az emberölések mellett szinte megyei sajátosságnak nevezhető az emberek magánszféráját erőszakosan támadó cselekmények kezelése, például rablások, lakásbetörések, gépkocsi-lopások és -feltörések. Lukács János elmondta, hogy bár a megyei eredmények e területen is jobbak az országos átlagnál, mégsem elégedettek mindezzel. „Nem dőlhetünk hátra, mivel számunkra – miként több mint tíz éve – a lakosság érzete és a közbiztonságról alkotott értékítélete a legfontosabb, szemben a színes statisztikai ábrákkal. Sohasem törekedtünk arra, hogy meggyőzzük az embereket, hogyan érezzék magukat. Épp ellenkezőleg, mondják el ők maguk, hogy hogyan élik meg és miként viselik a megye belső rendjének változásait” – tette hozzá a főkapitány. Az emberek szubjektív biztonságérzetét főként az erőszakos, garázda cselekmények és a közterületen elkövetett jogsértő magatartások befolyásolják. „Az év végén mindenképpen sikernek lehetne elkönyvelni, ha a visszaesés tendenciája továbbra is kimutatható lenne. Ez ugyanis kétség kívül összefüggne a lakosság biztonságát szolgáló rendőri aktivitással.” A megyei főrendőrtől némiképp eltérően ítéli meg a lakosság biztonságérzetét Juhász Gyula, szegedi önkormányzati képviselő, aki úgy véli, az elmúlt években összességében romlott a megyei és a szegedi közbiztonsági helyzet. Az emberek többször panaszkodtak arról, hogy kevesebb rendőrt látni az utcákon – és ha vannak is, főleg autóban ülve járőröznek. Az emberek biztonságérzetének javítását a KDNP-s politikus a rendőrségnek juttatható minél magasabb összegű támogatásban látja, amiből a pénzhiány miatt kevésbé ellátott feladataik egy része finanszírozható lenne.

Állandó jelenlét és gépkocsipark

A képviselő hangsúlyozta, hogy forrásokban itt is óriási hiányok mutatkoznak, csökkent a rendőrőrsök száma is és ezáltal a megmaradóknak megnőtt az ellátási területe. Tudomása szerint a járőrök gépkocsi-futásteljesítményét is limitálták, így nem tudnak annyit menni, amennyire szükség lenne. „Legalább 3-5 falunak szüksége lenne egy jól felszerelt rendőrőrsre. Ez különösen azokon a területeken lenne fontos, ahol magas a munkanélküliek száma” – mondta Juhász Gyula. A rendőrségtől kapott információk szerint Csongrád megyében hat rendőrkapitányság, 13 rendőrőrs, 3 határrendészeti kirendeltség és számos körzeti megbízotti iroda működik. A megyében nincs olyan település, ahol ne lenne rendőri jelenlét – emelte ki a főkapitány. „Fontosnak tartjuk az emberekkel való kommunikációt. Elemi érdek fűződik a körzeti megbízottak és a lakosság közötti állandó és kiszámítható kapcsolathoz. Az emberek adóforintjaikért azt várják el, hogy a rendőrség intézze el az ügyüket, ez azonban párbeszéd nélkül nem lenne sikeres.” Lukács János a gépjármű-ellátottság miatt nem lát okot panaszra, ugyanis idén március végén szolgálatba álltak az új Ford Focus típusú, megkülönböztető jelzéssel ellátott autók, illetve az ügyintézésre használt Opel Astrák, amelyek amortizációs csereként a Skodákat és a Lacettiket váltották. A főkapitány szerint a jelenleg rendelkezésre álló járműmennyiség összességében elegendő a szolgálat ellátáshoz. A közbiztonsági helyzet szegedi alakulásával cikkünk második részében foglalkozunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.