Közélet

Napfényfürdő – „amit szabad Jupiternek…”

Napfényfürdő – „amit szabad Jupiternek…”

2008. november 13., csütörtök
Napfényfürdő – „amit szabad Jupiternek…”

Kutat, pincét és mélygarázst szeretnének a töltés mellett élők

Fotók: Gémes Sándor

Több Újszegeden élő olvasónk jelezte újabb aggályait a Napfényfürdő építésével kapcsolatban. Az ott lakóknak ezúttal az szúrt szemet, hogy a kérdéses építési területen a töltést nagy mélységben levágták, igaz, e seb mentén fémpallókkal megerősítették a csonka gátat. A történet érdekességét az adja, hogy a töltés oldalában élők - árvízvédelmi okokból - eddig sosem kaptak engedélyt fúrt kút, mélygarázs vagy pince létesítésére...

Az önkormányzat építési osztálya (szakhatóságokra hivatkozva) nem engedélyezi, hogy a töltésnél kezdődő telkeken fúrt kutat, pincét, földgarázst építsenek az ott lakók, mivel árvízvédelmi szempontból ezek veszélyesek lehetnek a töltésre: egy-egy áradásnál gyengítik a gát ellenálló képességét. Információnk szerint az Újszegeden már megindult fürdőberuházásnál milliókat költenek majd arra, hogy a megfelelő technikával megerősítsék a töltést. Erre azért lesz szükség, mert az új építmény egy része a korábbi talajszint alá kerül - több száz köbméter földet termeltek ki a munkagépek. Elgondolkodtató, hogy aki nem nagyberuházó, az nem teheti meg ugyanezt, azaz nincs meg az a lehetősége, hogy a töltést megbontva építkezzen. Talán nincs olyan technológia, amivel egy pincét ne lehetne megépíteni úgy, hogy megfeleljen az árvízvédelmi előírásoknak? A beruházás közeli lakók elmondása szerint több tonnás terhelésű munkagépek és teherautók használják a töltést, holott a szakhatóság korábban arra sem adott engedélyt, hogy a töltést érintő telektulajdonosok gépjárművel megközelítsék a telküket - mivel a töltés az nem út.

Töltésbe „harapni" csak engedéllyel!

Szabó László

, a körzet képviselője, a Szögedi Védegylet elnöke szerint több családi ház is hasonló cipőben jár. Fúrt kutak, pincék, és hasonló, kisebb mélyépítkezésekre nem kaptak, és nem is kapnak engedélyt az itteniek. Persze, hogy dühítő, amint azt látják, hogy egy nagyberuházásnál a telken a fél töltést letúrják, és több emelet mélységben építkeznek, míg nekik hivatalosan ennél sokkal kisebb bolygatásra sincs lehetőségük. „Ha a megfelelő technológiával kivédhető a gát veszélyeztetettsége, akkor egy kis pincénél, garázsnál nincs ilyen lehetőség? Miért nem kötik ennek alkalmazásához az engedélyeket? A polgárokat, a kisembereket miért zárják ki azonnal az engedélyeztetésekből, miért nem kapnak engedélyt süllyesztett garázs vagy lejáró építésére a töltés oldalában?" - teszi fel a kérdést Szabó László.

Kell-e mindenkinek pince és mélygarázs?

A SZEGEDma.hu felhívta az ATIKÖVIZIG igazgatóját,

Dobi Lászlót

, aki portálunknak elmondta, hogy a töltés oldalában az építési engedély kiadása nagyon szigorú feltételekhez van kötve. Többször egyeztettek a Napfényfürdő beruházóival az építkezés megkezdése előtt. Külön tervet kellett például benyújtaniuk a töltés megerősítésére, mind az építkezés előtti, mind az azutáni állapotokra. Dobi elmondta, hogy ha a befektetőnek van likviditása, akkor műszakilag szinte nincs lehetetlen megoldás. A szakember úgy véli, hogy a városnak van egy beépítési terve a területre vonatkozóan, amit a Ligetfürdő-építkezés előtt módosított - ez viszont nem az ATIKÖVIZIG hatásköre -, és ebben már nem szerepel a teljes tiltás a töltés területén való építkezésre, de bármiféle bevatkozás komoly árvízvédelmi feltételekhez kötött. A magánházak esetében fennáll még a mélyépítést tiltó határozat, habár láthatjuk, létezik olyan technológia, amivel biztonságosan építhetünk a töltés területén. Dobi szerint az egyes eseteket lenne érdemes vizsgálni, és azt, hogy felmerülhet-e tömeges igény a lakosok részéről mélyépítésre a töltés területén. Hiszen ebben az esetben már érdemes lehet a beépítési tervet módosítani a töltés teljes területén, és az ATIKÖVIZIG szakvéleményétől függően engedélyeztetni a magánépítkezéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.