KKM-államtitár: helyben kell kezelni a migráció kiváltó okait

2017. május 15., hétfő · Hozzászólok

Európa határain kívül kell megállítani az illegális bevándorlást, helyben kell megszüntetni a migráció kiváltó okait, amelyhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unió prioritásként kezelje Afrikában az ifjúság helyzetét, az oktatást és a munkahelyteremtést – közölte Szabó László külügyi államtitkár az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácskozása után hétfőn Brüsszelben. Tovább »

Szabó László: Magyar földbe magyar sörárpát!

2017. március 6., hétfő · 13 hozzászólás

sor_beer_pivo

Az Igazi Csíki Sör körüli botrány kapcsán Szabó László arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a felzúdulás leginkább érzelmi és hazafias alapokon történt, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy magyar földben nem terem ma magyar sörárpa. A Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója szerint ezen lehet változtatni, és akkor a magyar sör is sikertörténet lehet. Tovább »

Szabó László MPB-elnök: Szükségünk lett volna az olimpia közös élményére

2017. február 27., hétfő · 7 hozzászólás

sportkoalicio017kf

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy látja: a budapesti olimpia esélye hosszú évtizedekre elesett azzal, hogy visszaléptünk a pályázattól, azonban a cél még megmaradt. A nemrégen újraválasztott sportvezetővel, Szabó Lászlóval beszélgettünk. Tovább »

Hosszú távon, minőségileg segítené a szegedi sportot a Sportkoalíció

2017. február 24., péntek · 21 hozzászólás

sportkoalicio007kf

Pénteken a Csongrád megyei Kormányhivatalban mutatkozott be a nagyközönség előtt a megalakult szegedi Sportkoalíció. A szervezet munkájának eredményei a tervek szerint már a tavasz végén látszódnának, a várossal közösen gondolkozva hoznának minőségi javulást a szegedi sportéletbe. Tovább »

Szabó László: Irodalmi múzeumot Szegednek!

2016. december 21., szerda · 19 hozzászólás

szabo_laszlo01_gs

Százötven évvel ezelőtt, 1866. december 21-én született Tömörkény István író, újságíró, néprajzkutató, régész, múzeum- és könyvtárigazgató. E jubileumhoz igazodva fogalmazta meg a Szögedi Védegyletet alapító Szabó László, hogy Szeged gazdag irodalmi múltjára tekintettel, irodalmi múzeumot kellene alapítani a városban. Ennek szerinte legideálisabb helyszíne a nemrégiben a lebontástól megmentett Rainer-ház lenne. Tovább »

Szabó László: A kisebbségből lassan többség lesz

2016. október 2., vasárnap · 7 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eltűnőben a keresztény Anglia Szabó László szerint, aki tíz év személyes tapasztalatai alapján azt mondja, három évtized múlva muzulmán többség uralkodik a szigetországban, és akkor a saría bevezetését fogják kezdeményezni. A Szögedi Védegylet elnöke szerint komoly szereptévesztésben vannak az ultraliberálisok, nem veszik észre, hogy az iszlám nem demokratikus alapokra épül, és a muzulmán bevándorlók tömegei miatt már az angolok is menekülnek szülőföldjükről. Tovább »

30 éve hunyt el Tápai Antal – Mikor valósulhat meg az álma?

2016. szeptember 20., kedd · Hozzászólok

kiallitas02_gs

Szabó László bízik abban, hogy újból népszerűvé válik a közadakozás, amely jelentős hagyományokkal bír Európában és Magyarországon is. Úgy gondolja, egy jelentős köztéri alkotás létrehozását magánszemélyek mellett a multinacionális cégek is támogathatják. Tápai Antal Hálóvetőjének újraalkotása lehetne az első bizonyíték erre. Tovább »

Megvalósulhat Tápai Antal álma, a Hálóvető újraalkotása? + FOTÓK

2016. augusztus 11., csütörtök · Egy hozzászólás

kiallitas02_gs

Újból felmerült Tápai Antal Hálóvető szobrának újraalkotása. Korábban a baloldali városvezetés lesöpörte az ezt megcélzó civil kezdeményezéseket. Egy Tápai-tanítvány, a szekszárdi Farkas Pál vállalná a munkát, de a mester inkább Kalmár Mártonra bízta volna egy visszaemlékezés szerint. Kiss Ernővel, id. Szilágyi Árpáddal és Szabó Lászlóval beszélgettünk Tápai Antal munkásságáról, tárgyi és szellemi hagyatékának megőrzéséről és természetesen a Hálóvetőről, az újraalkotását megcélzó kísérletekről. Tovább »

Szabó László a brexitről: Rasszizmus és tudatlanság áll a britek döntése mögött + SZAVAZÁS

2016. július 7., csütörtök · 7 hozzászólás

brexit_nagy_britannia_eu

Egyre fokozódó idegengyűlöletet tapasztal Nagy-Britanniában a tíz éve ott praktizáló Szabó László, korábbi szegedi önkormányzati képviselő, aki portálunknak úgy értékelte, hogy aki az Európai Unió ellen szavazott jobban kötődik a gyarmati örökségéhez, mint az európai gyökereihez, örökségéhez. Tovább »

Elkészült a szegedi határkikötő (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2015. július 22., szerda · 12 hozzászólás

folyami_hataratkelohelyek_atadasa05kf

További ötven kis és nagy forgalmú határátkelő nyílik 2020-ig Magyarországon – jelentette ki Szabó László parlamenti államtitkár a szegedi határkikötő úszóművének átadóján. A magyar és a szerb oldalon mintegy 1,6 millió euróból valósultak meg fejlesztések. Tovább »

Szabó László a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Angolában

2015. június 17., szerda · Hozzászólok

Megtörtént a Magyarország és Angola közötti gazdasági együttműködési tervezet szövegének parafálása, és ezzel elhárult minden akadály a gazdasági vegyesbizottság létrehozása elől – közölte Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.
Tovább »

Az ország legkorruptabb ügyének választották az elrulettezett szegedi óvodát + FOTÓK, VIDEÓK

2015. január 13., kedd · 30 hozzászólás

ovoda_kontra_jatekkaszino01_gs

A szegedi Deák Ferenc utcai óvoda bezárása nyerte a Transparency International és a 444 közös lobbipályázatát. Harmincévnyi működés után, 2007-ben került lakat a Down-os és autista gyermekeket egészséges társaikkal integráltan nevelő intézményre, a gyanú szerint a közelben nyíló kaszinó nyomása miatt. Egykori érintettekkel és szakemberekkel idéztük fel a történeket. Tovább »

A beruházások és munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta a külgazdasági államtitkár

2014. november 12., szerda · Hozzászólok

Új üzleti lehetőségek teremtése, munkahelyek létrehozása és a beruházások növelése a magyar gazdaság elsődleges célja – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Bécsben tartott osztrák-magyar gazdasági fórumon. Tovább »

Szabó László: Szeged belvárosa a világörökség része, meg kell őriznünk!

2013. november 30., szombat · 35 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKoncepció nélküliség, értékvesztés, fásultság – ezek jellemzik Szegedet Szabó László szerint. A Szögedi Védegylet elnökével arról is beszélgettünk, hogy nincsenek politikai ambíciói, de ha az élet úgy hozná, nem zárkózna el a jelöltségtől. Tovább »

Júniusban indul Szegeden a kerékpárkölcsönzés

2013. május 29., szerda · 7 hozzászólás

allati_jo_nap24_gsKülföldi ötlet nyomán, egy uniós pályázat segítségével hazánkban elsőként Szegeden valósulhat meg a mindenki számára elérhető városi kölcsönbicikli-rendszer. A tervek szerint a közbringa hálózat kiépítését és beüzemelését tavaly őszre, majd idén március közepére tervezték, de a saját fejlesztésű szoftvert még tesztelik, ez a csúszás oka. Júniusban vélhetően beindul a vállalkozás.
Tovább »

Csúszásban a szegedi közbringa

2013. április 4., csütörtök · 3 hozzászólás

Még várnunk kell hazánk első kölcsönbicikli-rendszerének elindítására, ugyanis a Citybike lelkének számító szoftver még tesztelésre szorul. A tervek szerint még ebben a hónapban elkezdik kihelyezni a tárolókat és az érintőképernyős konzolokat.
Tovább »

Magyarországon elsőként: március 16-án Szegeden indul a citybike

2013. február 26., kedd · 5 hozzászólás

Március 16-án az országban elsőként városunkban valósul meg a mindenki számára elérhető kölcsönbicikli-rendszer, a citybike, amelyet pályázaton nyert több mint 45 millió forintból és 21 millió önerőből egy pályázatírással és projektmenedzseléssel foglalkozó cég épít ki és üzemeltet.
Tovább »

Ellehetetlenül a szegedi roma tanoda? – a város nem támogatná az intézményt

2013. február 19., kedd · 25 hozzászólás

Egy kisebbség sorsa mindig a többségétől függ – ez nem jól hangzó jelmondat, Szeged egészének érdeke, hogy támogassa cigányság integrációját. Ennek egyik szép példája a tavaly októberben példás összefogással megnyílt roma tanoda, melynek fenntartását idén nem kívánja támogatni a város egyetlen fillérrel sem.
Tovább »

Megnyílt a szegedi roma tanoda – nem csak gyerekeknek + FOTÓK

2012. október 3., szerda · 16 hozzászólás

Megnyitotta kapuit a széles társadalmi összefogással létrejött roma tanoda, amely az elvégzett szintfelmérés után a cigány kisebbség általános iskolába járó gyerekei számára elindítja a felzárkóztató oktatást és a tehetséggondozást.
Tovább »

Egy csónakban eveznek román és magyar diákok + VIDEÓ, FOTÓK

2012. június 27., szerda · Egy hozzászólás

Szombaton Tisza-Maros szögi duatlon

Egy tavaly kezdődött, EU-s támogatással meghirdetett magyar-román projekt részeként deszki és tiszaszigeti, valamint a romániai Igazfalváról és Ferdefaluból származó gyerekeknek egyhetes táboroztatást szerveznek Deszken, melyen 30 hazai és ugyanennyi romániai diák vesz részt. A tiszaszigeti önkormányzat és a Deszki Sport Club közös projektje idén egy új elemmel is bővül, szombaton közösségi sportprogramot szerveznek egy teljesítménytúra formájában a Tisza-Maros szög bejárására.
Tovább »

“Járgányváltó” a Gyevi temető helyén?

2011. szeptember 1., csütörtök · 11 hozzászólás

A felszámolt és lerombolt Gyevi temetőről szóló legutóbbi írásunkra reagált Szabó László egykori önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke – aki szívén viseli a város egyik legrégebbi sírkertjének sorsát. Azzal a javaslattal állt elő, hogy a kb. 30 000 négyzetméternyi területet, ha másként nem megy, vásárolja vissza a város jelenlegi tulajdonosától, és létesítsen a helyén kegyeleti kertet, majd egy P+R, azaz park and ride (“parkolj és nyergelj”) rendszert, azaz állítsuk le személygépkocsinkat és váltsunk tömegközlekedésre vagy kerékpárra!
Tovább »

Még ma is előkerülnek emberi csontok a Gyevi-temető helyén + FOTÓK

2011. augusztus 23., kedd · 9 hozzászólás

gyevitemeto07_gs Több olvasónk is érdeklődött, mi épül a volt Gyevi temető helyén, hiszen napok óta nagy a nyüzsgés, hatalmas kamionok, markolók, erőgépek forgolódnak, dolgoznak, tisztítják a körbezárt területet. Mint a helyi munkásoktól megtudtuk, semmi ilyenről nincs szó, egyszerűen csak a 4-es villamos nyomvonalán zajló építkezések befejezése után a területet telephelyként, depóként használó kivitelező és az alvállalkozók szállítják el a törmeléket, a megmaradt, be nem épített anyagot és állítják vissza a szerződésben rögzített eredeti állapotot. Szeptember elejére állítólag végeznek is a munkával.
Tovább »

Százéves házakat pusztítunk, vasbeton- és kockaszörnyeket teremtünk + FOTÓK

2011. május 10., kedd · 32 hozzászólás

Avagy a Balkán kapujában csakis a pénz az úr – I. rész

boldogasszony_epulet_bontas_it (01) „Mint a gomba” – használjuk hasonlatként e kifejezést a szaporodás, gyarapodás gyorsaságának érzékeltetésére, viszont Szegeden egy szomorú csavarral még a nyelvünk is fejre áll, ha a városunk árvíz után épült polgári házairól kell beszélnünk. Némi képzavarral élve pusztulásukat jelenleg épp a gomba szaporaságágával jellemezhetjük. Cikksorozatunkban az okokat és a lehetséges megoldásokat kutatjuk.
Tovább »

A Föld Napja: újabb 22 szegedi értéket tenne védetté a Szögedi Védegylet

2011. április 22., péntek · Egy hozzászólás

Egy korábbi szakértői véleményre hivatkozva újabb természeti értékek védetté tételét kéri a szegedi közgyűléstől a városvédő egyesület elnöke. Szabó László az ezzel kapcsolatban elnyerhető uniós forrásokra is felhívja a képviselők figyelmét.
Tovább »

M43: Öntömjén helyett számvetést várnak Botkától a városvédők

2011. április 17., vasárnap · 38 hozzászólás

Miközben Botka László nagy csinnadrattával ünnepli az M43-as autópálya elkészültét, s azt, hogy Szeged megszabadul az átmenő teherforgalomtól, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az út több mint négy évet késett. Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke szerint ez nem kis részben éppen az MSZP-s polgármester és párttársai lelkén szárad, akinek így számot kell vetniük az utóbbi esztendőkben megnövekedett teherforgalom okozta anyagi és egészségügyi károkban vállalt felelősség kérdésével.
Tovább »

Labdarúgás: fordulatos meccset bukott az UTC Tápén

2011. április 10., vasárnap · 10 hozzászólás

Hiába vezetett még a szünetben, kikapott a Tápé otthonában az újonc Ujszegedi TC a labdarúgó megyei I. osztály 21. fordulójában. A hazai együttes kapusa, Kispéter Zoltán remek napot fogott ki, míg a vendégek portásának ezúttal nem ment annyira, el is úsztak a pontok…
Tovább »

Szabó László a Holt-Maros teljes rehabilitációját szeretné

2011. február 24., csütörtök · 5 hozzászólás

A pénteki közgyűlés elé kerül a Holt-Maros területének védelem alá helyezését is magában foglaló előterjesztés, melynek oka, hogy az uniónál 260 millió forintra lehet pályázni védett területek rehabilitációjára. A Szögedi Védegylet elnöke, egykori városi képviselő, Szabó László már 2003-ban indítványozta 23 természeti érték, közöttük a teljes holtág védetté nyilvánítását.
Tovább »

Labdarúgás: hibázott az UTC, büntetett a Kistelek

2010. október 24., vasárnap · Hozzászólok

Partiban volt az újonc UTC a tavalyi ezüstös Kistelekkel a labdarúgó megyei I. osztály 11. fordulójának szombati meccsén, de a helyzeteit jobban kihasználó, rutinosabb vendégcsapat végül három ponttal lett gazdagabb. Koncz Miklósék két vereség után érezték meg ismét a győzelem ízét.
Tovább »

Labdarúgás: megszületett az első UTC-siker!

2010. szeptember 19., vasárnap · 8 hozzászólás

A hatodik fordulóig kellett várni arra, hogy megszerezze első győzelmét az újonc Ujszegedi TC a megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokságban. Fejszéék remek második félidei játékuknak köszönhetően verték a Tápét.
Tovább »

A Hal téren halas szobrok, halászhálós játékok

2010. szeptember 8., szerda · 4 hozzászólás

A halászléfesztivál kapcsán beszélgettünk Szabó Lászlóval, a Szögedi Védegylet vezetőjével, önkormányzati képviselővel, akinek régen dédelgetett álma, hogy a mai Roosevelt tér kapja vissza eredeti nevét, s legyen e tér a szegedi halas hagyományok őrizője is, ahogy mindig is az volt.
Tovább »

Hüvösék már két hónapja tudtak a Szeviép gondjairól

2010. április 29., csütörtök · 20 hozzászólás

vill_projekt_it_01 Mind az M43-as autópálya első szakaszának, mind pedig az 1-es villamos vonalának elmaradt átadásáért a szegedi Fidesz-frakció szerint a Szeviép Zrt. csődhelyzete is felelős. Bár a beruházók szerint az építkezés folyhat tovább, hiszen a konzorcium, melynek a Szeviép is tagja, közös felelősséget vállalt a munkák elvégzésére.
Tovább »

Szögedi Védegylet: MSZP-s kampányfürdő Szegeden

2010. április 20., kedd · 17 hozzászólás

furdo08_gs Bátran állíthatjuk, hogy ilyen fürdőavató még nem volt Szegeden – nyilatkozta portálunknak Szabó László ellenzéki önkormányzati képviselő. A Szögedi Védegylet elnöke szerint a beruházás minden pontja botrányos, miközben Botka László polgármester kampánycélokra használja a be nem fejezett fürdő átadását.
Tovább »

Közgyűlés: pokoli toronyba pokoli vezeték

2010. február 20., szombat · 72 hozzászólás

kozgyules012_gs Éles szópárbaj alakult ki a szegedi közgyűlés pénteki ülésén a Dél-Újszegedre tervezett Tisza Park építési szabályzata és a településszerkezeti terv módosítása, illetve Szeged város 2010-es költségvetése kapcsán. Az ellenzékiek az ország tönkretételében való részességet kérték számon a polgármesteren, aki viszont felelőtlen ígérgetéssel vádolta meg a Fideszt. Botka László végig a választási kampány jegyében vezette az ülést, egyebek mellett az őt két éve keményen bíráló helyi polgári sajtót támadta két órán át.
Tovább »

Multi magánérdekeknek esik áldozatul Dél-Újszeged?

2010. február 17., szerda · 28 hozzászólás

A pénteki közgyűlési ülés előterjesztései között szerepel Szeged Megyei Jogú Város építési szabályzata és a településszerkezeti terv módosítása Dél-Újszeged vonatkozásában. A területen a SPAR-csoport már évek óta készül beruházására. A Szögedi Védegylet elnöke, Szabó László önkormányzati képviselő szerint Botka Lászlóék a dél-újszegedi lakosság érdekeit teljességgel a gyarmatosító hatalmak, a mindent maga alá gyűrő multi magánérdekeinek kívánják alárendelni. Csak egy példa: 20 emeletes toronyépületet terveznek a kertváros közepébe… A városvédő politikus az ügyben sajtónyilatkozatot juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet alább olvashatnak.
Tovább »

Az első 100 ezer forint a csillagvizsgálóért

2009. november 17., kedd · 20 hozzászólás

szabolaszlo2 Szabó László önkormányzati képviselő, a Szögedi Védegylet elnöke 100 ezer forintot felajánlott a Szegedi Csillagvizsgáló megmentésére. Arra kéri képviselőtársait, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez.
Tovább »

Közgyűlés: pisztolygolyó, ingatlansukoró, árpádsávos lobogó

2009. november 7., szombat · 24 hozzászólás

kozgyules11

Az egészségügyi ellátás problémáiról, a privatizáció veszélyeiről, a közlekedési beruházások csúszásáról, valamint a Mars téri kereskedők és az Etelka sori garázsok ügyéről vitáztak a képviselők a szegedi közgyűlés pénteki ülésén. Botka László polgármester szélhámossággal és az emberek hergelésével vádolta a Fideszt, több ellenzéki kérdésre viszont nem felelt, vagy kitérő választ adott.

Tovább »

Következő oldal »